Τρία πρόσωπα της κρητικής κουζίνας

Κρήτη επί τρία: η Άντζελα Σταματιάδου έπιασε τραπέζι στον «Χρυσόστομο» στα Χανιά, στον «Λεβέντη» στον Άνω Σταλό και στον «Ηλιομανώλη» στην Κάνεβο και βρήκε παράδοση στα ωραία της.

Τρία πρόσωπα της κρητικής κουζίνας

Κρήτη επί τρία: η Άντζελα Σταματιάδου έπιασε τραπέζι στον «Χρυσόστομο» στα Χανιά, στον «Λεβέντη» στον Άνω Σταλό και στον «Ηλιομανώλη» στην Κάνεβο και βρήκε παράδοση στα ωραία της.

Τρία πρόσωπα της κρητικής κουζίνας - εικόνα 1
Ο ξυλόφουρνος του Χρυσόστομου

Ακούραστες αυτές οι παλιές. Όλο κάτι να φτιάχνει τη θυμάμαι τη γιαγιά μου, που όταν ήρθε στην Αθήνα, μια στάλα από την ιδιαίτερη πατρίδα της την έφερε στη βούργια της. Άλλοτε ήταν χοχλιοί μπουμπουριστοί, άλλοτε ομαθιές από χοιρινό έντερο και συκώτι, σοφεγάδες, μακαρούνες ή κουνέλι, άλλοτε μπακαλιάρος με χόρτα γιαχνερά. Τα καλοκαίρια που πήγαινα να τη δω ως πιτσιρίκι, όταν έβρεχε τα χειροποίητα παξιμάδια της –κάτι παξιμάδια τεράστια– λίγο προτού βάλει από πάνω την τριφτή ντομάτα, βουτούσα ένα και το έτρωγα σκέτο κρυμμένη κάπου στην αυλή. Μου άρεσε έτσι όπως κριτσάνιζε στο στόμα μου.

Τρία πρόσωπα της κρητικής κουζίνας - εικόνα 2
Φουλ της κατσαρόλας στον Ηλιομανώλη

Μια μυρωδιά της Κρήτης την παίρνουμε κι εδώ, μια και η κρητική ντοπιολαλιά βάζει περισσότερο τη στάμπα της από οποιαδήποτε άλλη τοπική ελληνική κουζίνα στην πόλη. Στην Κρήτη όμως, που παίζει στο τερέν της, με τις κατσαρόλες και τα ταψιά της, τα κρέατα και τα λαχανικά της, τις καθαρές γεύσεις της, αυτή η παράδοση έρχεται με όλα τα συμφραζόμενα. Εκεί είναι που σε «πιάνει» (πόσο μάλλον αν έχεις κι ένα μικρό αναμνησιακό αποθεματικό).

Για λίγο βρέθηκα αυτό το καλοκαίρι στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, σχεδόν σκαστή. Κι εστιατόρια με γαστρονομικό ενδιαφέρον παίζουν, και σύγχρονο bartending, αλλά οι ταβέρνες, τα μαγέρικα και οι καφενέδες καλά κρατούν και μπορείς να βρεθείς ξαφνικά να τρως κατσίκι τσιγαριαστό πίνοντας μπίρες σε μια καντίνα μιας νότιας παραλίας που θέλεις GPS για να τη βρεις. Είναι κι άλλοι καλοί, σε αυτήν τη φάση όμως θα σας γράψω για τρεις ταβέρνες στα τραπέζια των οποίων βρέθηκα τώρα, να τις έχετε στο νου σας, όποτε σας φέρνουν ο δρόμος ή οι καλοκαιρινοί ηλιότοποι στα μέρη τους.

Τρία πρόσωπα της κρητικής κουζίνας - εικόνα 3

Τον Χρυσόστομο (2821057035) του Χρυσόστομου Ορφανουδάκη, που έχει κι ένα αδελφό μαγαζί στα Μάρμαρα, τον συναντάς στη δεξιά άκρη του ενετικού λιμανιού των Χανίων. Και, παρότι δεν έχει το ατού της θέας στη θάλασσα –τα τραπέζια του είναι στημένα σε ένα δρόμο πιο μέσα, παράλληλο στην περαντζάδα –, σε έχει κερδίσει με την πρώτη μπουκιά. Ταβέρνα περιποιημένη και καλοσυντονισμένη σε όλα της: από τις λευκές υφασμάτινες πετσέτες στο τραπέζι πάνω στα αλά υφαντά τραπεζομάντιλα και τις κρητικές επιλογές σε κρασί μέχρι το καλωσόρισμα με ελιές, ελαιόλαδο και φοβερό προζυμένιο ψωμί από το δικό της ξυλόφουρνο, όπου ψήνονται πολλών λογιών καλούδια.

Ντολμαδάκια και γεμιστά κολοκυθολούλουδα, μια χανιώτικη κρεατότουρτα, τραγανή, πλουσιοπάροχη σε γέμιση, πιλάφι που κρατάει στο δόντι, κουνέλι τσιγαριαστό, αρνί οφτό με πατάτες πεντανόστιμες, όλα ένα κι ένα. Στο τέλος φεύγεις παρφουμαρισμένος με τη γεύση που αφήνουν στο στόμα σου αγκαζέ η λεπτή σφακιανόπιτα με μέλι και η ρακή.

Τρία πρόσωπα της κρητικής κουζίνας - εικόνα 4
Η βεράντα του Λεβέντη

Και ο Λεβέντης (2821068155), ο οποίος στρώνει τραπέζια σε ένα μεγάλο μπαλκόνι στον Άνω Στάλο Χανίων, είναι καλή περίπτωση. μάλιστα, έχει εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια κι ένα «αδερφάκι», τον «Κοσμά» (στον Κάτω Σταλό αυτός), με ανάλογη κουζίνα. Σε αυτήν την οικογενειακή ταβέρνα τα φιλόξενα αδέρφια Χατζημανωλάκη κάνουν κανονική τουρνέ στα τραπέζια λέγοντας τις καλησπέρες τους και τσεκάροντας ότι όλοι ευχαριστιούνται τα πιάτα τους.

Η δε μητέρα τους, η κ. Ευτυχία, ξυπνάει πολύ νωρίς πρωί για να βάλει τις κατσαρόλες στη φωτιά, προλαβαίνοντας και λίγο κουβεντολόι με τις φιλενάδες της – κατά τα λεγόμενά της «το φαγητό θέλει μιλιές». Φτιάχνει ντολμαδάκια, σπιτικά και γλυκοφάγωτα και μυρωδάτους μαμαδίσιους γεμιστούς κολοκυθανθούς, μπουρέκι με πατάτα, κολοκύθι, δυό­σμο, λαδοτύρι και μυζήθρα αλλά και μπάμιες με αβγά. Χάρηκα ιδιαίτερα το γεγονός ότι την ημέρα που πήγα είχε και κουκιά στιφάδο, που τα λένε λέει και «κουκιά λαγό», με το κρεμμυδάκι τους, λίγο γαρίφαλο και μπαχάρι. Από εκεί και πέρα, σύγκλινα, αβγά με στάκα για βούτες, κουνέλι στα κάρβουνα, που το κόβεις και το ανακατεύεις με ψητή ντομάτα και αγουρέλαιο…

Τρία πρόσωπα της κρητικής κουζίνας - εικόνα 5
Η σάλα του Χρυσόστομου

Τελευταίο άφησα τον Ηλιομανώλη (2832051053) στον Νομό Ρεθύμνου. Για να τον γνωρίσετε, θα πρέπει να πάτε μέχρι την Κάνεβο­: στο δρόμο από Ρέθυμνο προς Σφακιά, λίγο προτού μπείτε στο φαράγγι του Κοτσυφού. Απλό –απλούστατο– ως χώρος, με μια μικρή βεράντα πάνω στο δρόμο, αξίζει την αυτοκινητάδα μέχρις εκεί. Με το που καθίσεις σε πάνε βόλτα μέσα, στην κουζίνα της κ. Μαρίας Ηλιάκη, η οποία κρατάει το μαγαζί μαζί με την κόρη της Χρυσούλα, να δεις τις κατσαρόλες αραδιασμένες στη σειρά, ζωντανό προσπέκτους παραδοσιακής μαγειρικής κι εποχής, και ­διαλέγεις με το μάτι. Μπορούν να σ’ τα βάλουν και σε μισή μερίδα για να δοκιμάσεις πιο πολλά.

Εμείς φάγαμε μπάμιες, κουνέλι και χοχλιούς κοκκινιστά, φοβερά κουκιά με αγκινάρες (από τα φαγιά που τρως σχεδόν μόνο στα σπίτια). Βάζω και τα μυζηθροπιτάκια με μέλι και τη ρακή που μας κέρασαν στο τέλος, για να κλείσει γλυκά η βραδιά, και το καταχωρίζω σε εκείνα τα μέρη που –χωρίς πολλά πολλά παραφερνάλια– σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Α, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τη δική τους γαλομυζήθρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
31/10/2025

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.