Μεσημέρι στο «Βαρούλκο»

Αν το έχεις στο μυαλό σου ως νυχτερινό γαστρονομικό προορισμό, είναι ώρα να ανακαλύψεις και την πιο προσιτή, μεσημεριανή του όψη. Στο μενού, ελληνικό σεβίτσε, εξαιρετικό καπνιστό χταπόδι, τηγανητές πατάτες με κιμά γαρίδας και άλλα στιγμιότυπα της… λιακάδας ενός δημιουργικού μυαλού.

Μεσημέρι στο «Βαρούλκο»

Αν το έχεις στο μυαλό σου ως νυχτερινό γαστρονομικό προορισμό, είναι ώρα να ανακαλύψεις και την πιο προσιτή, μεσημεριανή του όψη. Στο μενού, ελληνικό σεβίτσε, εξαιρετικό καπνιστό χταπόδι, τηγανητές πατάτες με κιμά γαρίδας και άλλα στιγμιότυπα της… λιακάδας ενός δημιουργικού μυαλού.

Μεσημέρι στο «Βαρούλκο» - εικόνα 1

Eίναι όμορφο αραξοβόλι τα μεσημέρια το «Varoulko Seaside». Το έχουμε στο νου μας να αρμενίζει σε νυχτερινά, γαστρονομικά κύματα –έτσι έχει εντυπωθεί στη γευστική αρχειοθήκη–, όμως από τότε που κατέβηκε στο Μικρολίμανο έχει κι ένα δεύτερο πρόσωπο, πιο χαλαρό, πιο προσιτό.Τα μεσημέρια, στο κομψό του ντεκ, με τη μαρίνα και τα σκάφη της σε πρώτο πλάνο, τα διάφορα artworks –το μάτι μου πάντα αγκιστρώνεται σ’ εκείνη τη χαρακτηριστική δίνη από ψαράκια του Γιώργου Κυπρή– και τα βραβεία-παράσημα του Λευτέρη Λαζάρου στους τοίχους, ακροβατεί ανάμεσα στο δημιουργικό και το… μερακλίδικο.

Πιάνεις ακριανό τραπέζι, και με ένα ωραίο ποτήρι κρασί και μια παρτίδα μοντέρνες γεύσεις με ελληνικά χρώματα γεμίζεις τα προσωπικά σου αποθέματα και ξεχνάς για λίγο ότι είσαι στην Αθήνα. Μπορείς να στρέψεις το τιμόνι προς μια καλοκαιρινή, δροσερή σούπα πεπονιού, τη γλύκα του οποίου κοντράρει η φέτα δωδεκάμηνης ωρίμανσης του Κωσταρέλου, δίνοντάς της βάθος (€ 10). Να συνεχίσεις με «ελαφρά» πειραγμένο αχινό, που έρχεται αγκαζέ με μπρουσκέτες με θαλασσινό αλάτι και εστραγκόν (€ 14) και… σε βουτάει στη θάλασσα, ή τις λεπτές φέτες καπνιστού χταποδιού που δένει φοβερά με τη μαρινάτη σε μέλι και γλυκάνισο αλμύρα και τα κουκιά τουρσί, ανεβάζοντας τα γλυκο-ξιδάτα βολτ (€ 14).

Αν υπάρχει συκώτι ψαριού –εμείς πετύχαμε από φαγκρί– σβησμένο με σόγια, που πασπαλίζεται με τραγανή τηγανητή αλμύρα, μην το χάσετε με τίποτα (από € 12, ανάλογα με το κομμάτι). Είναι ακαταμάχητο. Από τα επιδόρπια του Θοδωρή Μωϋσίδη (€ 10), ο μοντέρνας αισθητικής προσέγγισης μπακλαβάς, που εμφανίζεται σε αρωματικό σύννεφο, έχει γίνει χιτ, αλλά δοκιμάστε και το καινούργιο του handmade «ροδάκινο», που δεν είναι ακριβώς ροδάκινο.

Κι αντί να πάρετε το δρόμο της επιστροφής, ανεβείτε στο art deck στην αντίπερα όχθη του νέου πολυχώρου του «Varoulko Seaside», για ένα τετ-α-τετ με μια σειρά έργων Ελλήνων καλλιτεχνών: η έκθεση «Σπόρος», που θα διαρκέσει μέχρι τις 20/8, αναπαριστά εικαστικά τον άνθρωπο και την πορεία του στο χρόνο, υπενθυμίζοντας εικαστικά ένα στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου: «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»...

Must Try

Μεσημέρι στο «Βαρούλκο» - εικόνα 2

Σεβίτσε λαβράκι
Αλά ελληνικά «χτίζεται» με μυρωδάτη ντομάτα αφυδατωμένη, ψημένη στο φούρνο με σκόρδο, κόλιαντρο και αστεροειδή γλυκάνισο, με μερικά ζελεδάκια ούζου να βάζουν την τελική πινελιά (€ 13).

Μεσημέρι στο «Βαρούλκο» - εικόνα 3

Πατάτες τηγανητές Άνδρου
Το γεγονός ότι εμφανίζονται για πρώτη φορά από το 1987 που άνοιξε το «Βαρούλκο», χρυσαφένιες, τραγανές, με τρυφερό, γλυκοφάγωτο κιμά γαρίδας τις βάζει στα must (€ 14).

Μεσημέρι στο «Βαρούλκο» - εικόνα 4

Το ροδάκινο
Είναι φτιαγμένο από λευκή σοκολάτα αρωματισμένη με δεντρολίβανο. Δίπλα, πάνω σε κρέμα σοκολάτας με φουντούκι, σορμπέ ροδάκινο, καραμελωμένο ροδάκινο και μπισκότα φουντούκι-κακάο (€ 10).

Περισσότερες πληροφορίες

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
01/11/2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.