«Ε/Γ Ταξιδεύοντας… στα βόρεια»: Φρεσκάδα στο πιάτο και ατμόσφαιρα γειτονιάς

Ψαγμένοι ψαρομεζέδες και ιδιαίτερες θαλασσινές γεύσεις σε μια δροσερή βεράντα της Νέας Ερυθραίας.

«Ε/Γ Ταξιδεύοντας… στα βόρεια»: Φρεσκάδα στο πιάτο και ατμόσφαιρα γειτονιάς

Ψαγμένοι ψαρομεζέδες και ιδιαίτερες θαλασσινές γεύσεις σε μια δροσερή βεράντα της Νέας Ερυθραίας.

«Ε/Γ Ταξιδεύοντας… στα βόρεια»: Φρεσκάδα στο πιάτο και ατμόσφαιρα γειτονιάς - εικόνα 1

Έδεσε για τα καλά στις προτιμήσεις των ψαροφάγων των βορείων προαστίων η ψαροταβέρνα «Ε/Γ Ταξιδεύοντας… στα Βόρεια», αδελφό μαγαζί της ταβέρνας «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» κάτω στο Κερατσίνι που απέκτησε φήμη για τους αλλιώτικους ψαρομεζέδες και τα ολόφρεσκα ψάρια της.

Ήσυχη και απλή η διακόσμηση, με το λευκό να παίζει παντού, δροσερή σκεπαστή βεράντα περιτριγυρισμένη από πράσινο μ’ ένα ξύλινο ντεκ, μια τεράστια ασπρόμαυρη φωτογραφία του παλιού λιμανιού της Μυκόνου από το 1960 στη σάλα, αυθεντικά πυροφάνια για φωτιστικά και ευπρόσδεκτη ατμόσφαιρα γειτονιάς. Ο κατάλογος είναι... φιλικός προς το χρήστη και περιλαμβάνει γύρω στα είκοσι και κάτι πιάτα, μεζέδες στο τηγάνι, όστρακα, σαλάτες, ζυμαρικά, αλοιφές, αλίπαστα, ολόφρεσκα ψαρικά στη βιτρίνα –το μότο του μαγαζιού είναι «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα…»–, ενώ υπάρχουν και περίπου 30 ετικέτες τσίπουρου και επιλεγμένα εμφιαλωμένα κρασιά.

«Ε/Γ Ταξιδεύοντας… στα βόρεια»: Φρεσκάδα στο πιάτο και ατμόσφαιρα γειτονιάς - εικόνα 2

Ξεκινήσαμε με δύο πιάτα μάλλον ασυνήθιστα για ψαροταβέρνα: τα ψητά στρείδια αρωματισμένα με σκόρδο και λεμόνι και φρέσκο βούτυρο που τους πήγαινε πολύ και το εξαιρετικό, ζουμερό καπνιστό σκουμπρί που το καπνίζουν οι ίδιοι. Η ρεγγοσαλάτα (αλοιφή με αβγά ρέγγας, ψωμί, λεμόνι, ξίδι και ελαιόλαδο) ήταν βελούδινη πρόκληση για ατελείωτη τσιπουροποσία και οι γαυροντολμάδες στη σχάρα (φιλέτο γαύρου σκορδάτου τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο), μικρούτσικοι σαν κασιώτικο ντολμαδάκι, θα είχαν πάρει άριστα ως ορεκτικό από τα λίγα, αν είχαν λίγο παραπάνω αλατάκι. Σε αμπελόφυλλο ήταν τυλιγμένο και το φρέσκο λαβράκι με σάλτσα από βούτυρο, μουστάρδα και λεμόνι. Απαλή η σάρκα, αλλά δίχως τη γευστική ένταση που υποσχόταν η σάλτσα, σε αντίθεση με το θαυμάσια ψημένο και πολύ νόστιμο φιλέτο σκάρου στη σχάρα –πραγματικός αφρός– με χοντροσπασμένο πιπέρι και λαδολέμονο.

«Ε/Γ Ταξιδεύοντας… στα βόρεια»: Φρεσκάδα στο πιάτο και ατμόσφαιρα γειτονιάς - εικόνα 3

Γλυκοφάγωτο ήταν το ρύζι με τις πολύ μαλακές σουπιές. Η γαριδομακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση, αφού η πολύ μεγάλη ποσότητα ντομάτας ισοπέδωνε όλες τις άλλες γεύσεις, αλλά η φρέσκια σουπιά στο τηγάνι με λαδολέμονο, άνηθο και κρεμμυδάκι μάς αποζημίωσε με την τσαχπινιά της. το ίδιο συνέβη και με το άψογο τηγανητό συμιακό γαριδάκι, πιάτο που «υποκλινόταν» με σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Το σέρβις έχει προσωπικό χαρακτήρα και όπως προσέξαμε έδειχνε την ίδια προθυμία και ευγένεια τόσο στις παρέες που παράγγελναν σαρδελίτσες όσο και σ’ αυτές που παράγγελναν αστακό.

Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία, 2106201572

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξιδεύοντας... στα Βόρεια

Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Από τα μεσημέρια των 80s στα βράδια του σήμερα: Το 'Παραδοσιακό Καφενείο' επιστρέφει στο Κολωνάκι

Σαράντα παρά δύο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το "Καφενείο" επανέρχεται ανανεωμένο, γράφοντας μια καινούρια σελίδα στην πορεία του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.