
Οι γεύσεις του Αιγαίου και τα εκλεκτά ελληνικά κρασιά συναντιούνται με αρχαιολογικά εκθέματα με θέμα το κρασί, το αμπέλι και τα συμπόσια στην ολόφρεσκη πολυεπίπεδη δράση πολιτισμού που ξεκίνησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με την Τrip2Taste.

Η δράση «Taste of Culture» ξεκινάει με μια άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση στις μόνιμες συλλογές του μουσείου, με βασικό άξονα την ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων. Μέσα στον υποβλητικά φωτισμένο χώρο, η ξενάγηση μας οδηγεί στα μυστήρια της διονυσιακής λατρείας, στις γιορτές, στην παρασκευή και στα είδη του κρασιού στην αρχαιότητα, στο γοητευτικό τελετουργικό των συμποσίων, στη χρήση του κρασιού στην ιατρική και στο βασικό του ρόλο στην καθημερινή διατροφή. Η συναρπαστική αρχαιο-οινική διαδρομή κορυφώνεται στο καλαίσθητο, λιτό «Cycladic Café», με το πανέμορφο εσωτερικό γλυπτό ταβάνι που κάνει το δικό του αιθέριο παιχνίδι με το φως, με δύο γευστικά ταξίδια στο Αρχιπέλαγος: το Aegean Cheese & Wine και το Αegean Taste από την Begnis Catering.
Το Aegean Cheese & Wine (€ 35) πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 6.30-9 μ.μ. και περιλαμβάνει ένα πλατό με τέσσερα τυριά από νησιά του Αιγαίου με την ταιριαστή συνοδεία τεσσάρων κρασιών –ένα αφρώδες, ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο– από εκλεκτούς οινοπαραγωγούς ολόκληρης της Ελλάδας.

Το Αegean Taste (€ 55) ανοίγει τη γευστική βεντάλια με έξι πιάτα που συνταιριάζονται με τρία επιλεγμένα κρασιά από οινοπαραγωγούς του Αιγαίου και κάνει το συνδαιτυμόνα κοινωνό της απέραντης γαστρονομίας του Αρχιπελάγους. Η εμπειρία ξεκινάει με βελουτέ πράσου που συνοδεύεται από μπρουσκέτα Μυκόνου. Ακολουθούν τα διάσημα κασιώτικα ντολμαδάκια με σάλτσα γιαουρτιού αρωματισμένη με δυόσμο. Η μελωμένη σιφνέικη ρεβιθάδα σιγομαγειρεμένη για ώρες παίρνει τη θέση της στο τραπέζι και αμέσως μετά ένα «μιλφέιγ» μελιτζάνας με ρατατούιγ (τουρλού) λαχανικών και κρέμα από λημνιώτικο καλαθάκι με δυόσμο. Τελευταίο πιάτο, ένα φιλέτο από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής μαριναρισμένο σε ξύσμα λεμονιού, θυμάρι και φρέσκια ρίγανη με φαγόπυρο αρωματισμένο με βότανα.

Το επιδόρπιο, λουκουμαδάκια με μέλι και καρύδια και παγωτό κανέλα, σημαίνει το τέλος της πανδαισίας στην οποία μπορούμε να συμμετάσχουμε κάθε Παρασκευή από τις 12.30 έως τις 3.30 μ.μ. Τα κρασιά και των δύο γευστικών ταξιδιών θα αλλάζουν κάθε μήνα ώστε οι επισκέπτες (και συμποσιαστές) να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν πολλούς διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς. Η πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία «Taste of Culture» βαθαίνει την πολιτιστική διείσδυση του μουσείου σε ομάδες που ενδιαφέρονται για το γαστρονομικό τουρισμό, είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για ξένους επισκέπτες της πόλης, και προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία πολιτισμού, οίνου και γεύσης με κοινό παρονομαστή το Αιγαίο, υπέρτερο στοιχείο τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321-3, www.cycladic.gr. Αναλυτικές πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων: www.trip2taste.com