Say... Cheese! Ένα φεστιβάλ για το τυρί στην Ιταλία

Με αφορμή το σημαντικότερο τυρολατρικό event, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μας παρασύρει σε μια ερεθιστική γαστροτουριστική εξόρμηση και ανακαλύπτει πως και στην Αθήνα η κουλτούρα του τυριού ανεβαίνει.

Say... Cheese! Ένα φεστιβάλ για το τυρί στην Ιταλία

Το Cheese, το σημαντικότερο τυρολατρικό event στον κόσμο, οργανώνεται σε λίγες ημέρες στο Πιεμόντε από το Slow Food, με σπάνιες γευσιγνωσίες, μοναδικά­ γαστρονομικά δείπνα και μπόλικη... περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μας παρασύρει στο σκηνικό μιας πολύ ερεθιστικής γαστροτουριστικής εξόρμησης και ανακαλύπτει πως κι εδώ στην Αθήνα η κουλτούρα του τυριού ανεβαίνει στα εστιατόρια της πόλης.

Say... Cheese! Ένα φεστιβάλ για το τυρί στην Ιταλία - εικόνα 1

Λένε ότι το τυρί είναι το άλμα του γάλακτος προς την αθανασία, ενώ ο σεφ-τηλεοπτικός αστέρας Anthony Bourdain δηλώνει πως πρέπει να είσαι ρομαντικός για να επενδύσεις τον εαυτό σου, τα λεφτά και το χρόνο σου στο τυρί. Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι ρομαντικοί, ειδικά στην Ευρώπη. Το ραντεβού τους το δίνουν κάθε δύο χρόνια στο πιο σημαντικό event τυριού στον κόσμο, το Cheese (18-21/9), που οργανώνει το Slow Food στην έδρα του στο Bra, 60 χλμ. νότια του Τορίνο. Έχω πάει πολλές φορές σε αυτήν την προκλητική εκδήλωση, η οποία σε κάνει να αναβαπτίζεις την αγάπη σου για τα τυριά κι έχω σκεφτεί άλλες τόσες χαζεύοντας στον ουρανό ότι το φεγγάρι δεν είναι τίποτε άλλο από κομμένη μοτσαρέλα που ξέχασαν οι θεοί στο στερέωμα!

Say... Cheese! Ένα φεστιβάλ για το τυρί στην Ιταλία - εικόνα 2
«Μαγικές Κατσαρόλες»

Η γιορτή της… τυρολατρίας­ Μπαίνεις στην κεντρική πλατεία της πόλης και πέφτεις σε ένα μοναδικό παράδεισο τυριού με φανταστική ποικιλία γεύσεων, σχημάτων, μυρωδιών κι εθνικοτήτων, καθώς παρουσιάζουν τα προϊόντα τους 324 παραγωγοί από 23 χώρες του κόσμου που περιλαμβάνουν, εκτός από τους συνήθεις ύποπτους –Ιταλία και Γαλλία–, και χώρες που δεν φαντάζεσαι, όπως η Κένια και η Αιθιοπία (τυρί από γάλα καμήλας). Η Ελλάδα φέτος δεν εκπροσωπείται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τόσο αναπτυγμένη κουλτούρα του τυριού στην Κεντρική Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση στα μέρη μας. Ίσα ίσα, όπως το βλέπουμε στο δικό μας φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», τα τυριά μας είναι εξαιρετικά και ιδιότυπα και το ενδιαφέρον του κόσμου μεγάλο.

Say... Cheese! Ένα φεστιβάλ για το τυρί στην Ιταλία - εικόνα 3
«Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης»

Μια γευσιγνωστική βόλτα στο Cheese είναι μια απολαυστική βουτιά στα βαθιά της τυρολατρίας. Εκτός από το ατελείωτο σουλάτσο και το τσιμπολόγημα στα περίπτερα των εκθετών, υπάρχουν πολλές μοναδικές παράλληλες εκδηλώσεις. Οι πιο δημοφιλείς και ιντριγκαδόρικες είναι τα εργαστήρια γεύσης με την πολύ ερεθιστική θεματολογία.

Ειδικά φέτος που το Cheese ρίχνει τον προβολέα του σε προϊόντα προερχόμενα από τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ψηλών βουνών μπορείς να δοκιμάσεις εξαιρετικά αλπικά τυριά της Γερμανίας σε διαφορετικές παλαιώσεις ταιριασμένα με εξαιρετικά Riesling. να γευτείς την ευεργετική επιρροή των υψίπεδων στο γάλα και στα τυριά («From Flower to Cheese: the Produce of Mountain Meadows»). να γνωρίσεις το ανερχόμενο ρεύμα των βρετανικών τυριών από απαστερίωτο γάλα. να ανακαλύψεις απρόσμενους συνδυασμούς τυριού με πούρο ή με ουίσκι. να ασχοληθείς με την εφαρμοσμένη… τυρομαντεία παντρεύοντας ζυμαρικά διαφόρων σχημάτων με το κατάλληλο τυρί και να δοκιμάσεις σπάνιους εκπροσώπους του είδους που ωριμάζουν σε οινολάσπες και φύλλα δέντρων ή φτιάχνονται σε ερημότοπους όπως πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Η συμμετοχή σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση είναι κορυφαία γαστροτουριστική κι επιμορφωτική εξόρμηση, ειδικά αν σκεφτείς ότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τόσο θρυλικά κρασοτόπια όπως το Barolo και το Barbaresco όσοκαι ονειρεμένα πεδία τρούφας όπως η Alba.

Say... Cheese! Ένα φεστιβάλ για το τυρί στην Ιταλία - εικόνα 4

Τα δικά μας τυροφιλικά εστιατόρια Στην Ελλάδα, τώρα, και στο ανερχόμενο γευστικό τοπίο του τυριού χειροκροτούμε τις εξελίξεις στο πεδίο της παραγωγής αλλά και στο γήπεδο της γαστρονομικής τελετουργίας. Τα αθηναϊκά –και όχι μόνο– εστιατόρια ψάχνουν και ανακαλύπτουν την αφρόκρεμα των ελληνικών τυριών και προωθούν την προβολή τους με ποικίλους τρόπους. Γι’ αυτό ξεχωρίζουμε τρία εστιατόρια εξειδικευμένα στην παρουσίαση ελληνικών τυριών.

Στις «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης» αυτήν την περίοδο εστιάζουν σε κατσικίσια τυριά (chevre του Μαλτέζου, δωδεκάμηνη γραβιέρα Ρεθύμνου, γκουρμέ Ερίφι από τη Φθιώτιδα, κεφαλοτύρι Ίου), έχοντας ταυτοχρόνως στο πορτφόλιό τους ξινοτύρι και γυλωμένη μανούρα Φολεγάνδρου, πρόβεια γραβιέρα από τους Ζάρακες Εύβοιας και φρέσκο μαστιχωτό τυρί ημέρας που κάνει εξαιρετική παστουρμαδόπιτα. Στο «Milos Estiatorio» η κάβα των τυριών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον περίφημο Άγιο Ισίδωρο Νάξου, κρητική γραβιέρα 24μηνης παλαίωσης, κρασοτύρι από την Κω και γυλωμένη μανούρα Σίφνου, επίλεκτο αρσενικό Νάξου αλλά και κρητική ξινομυζήθρα.

Οι «Μαγικές Κατσαρόλες» πάλι, για το αφιέρωμά τους στην αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα διαλέγουν πετρωτή με μάραθο και βολάκια με μπούκοβο και κοπανιστή από την Τήνο, κομό με άγρια ρίγανη από τη Νάξο, γραβιέρα Ρεθύμνου καθώς και γίδινη από τα Χανιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.