Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 1

Aλλοι καιροί, άλλο format για την κουζίνα της Ρένας Τόγια, που ξεκίνησε από τη Φτελιά της Μυκόνου το 1979, την ίδια δεκαετία που στην Αμερική εμφανίστηκαν οι πρόγονοι του Ebook. Δεν ξέρω αν φανταζόταν τότε ότι η στάμπα «της Φτελιάς» έμελλε να την ακολουθήσει και στη μονοκατοικία του Νέου Ψυχικού και να γίνει το σήμα κατατεθέν της μαγειρικής της περιποίησης και των… old school σπιτικών τραπεζωμάτων όπου δεν διάλεγες, αλλά η ίδια έφερνε τους δίσκους –κάτι σαν επιβεβλημένο κανάκεμα– φουλαριστούς με γεμιστές ντομάτες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, βραστό αστακό με χορταρικά και άλλα φαγητά φτιαγμένα με μεράκι, με έντονο το προσωπικό στοιχείο.
Σίγουρα πάντως δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα μπορούσες με μερικά κλικ να έχεις αυτοστιγμεί μια διαδρομή τριάντα πέντε χρόνων στο tablet ή στο smartphone σου. Πάντα δυναμική –ένας άνθρωπος που πήγε την ελληνική κουζίνα μπροστά–, η Ρένα πάντα όριζε μόνη της τα στάνταρ. Αφουγκραζόμενη τις επιταγές της εποχής, προχώρησε με την ίδια φιλοσοφία, κι ένα καινούργιο μέσο επαφής με το κοινό. Το τελευταίο βιβλίο της «Ρένα της Φτελιάς: οι συνταγές που αγαπήσαμε», με σαράντα πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές της, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στεργίου πρώτα σε ηλεκτρονική έκδοση (www.stergioushop.com), η οποία μάλιστα θα διατίθεται αργότερα σε αγγλική, γαλλική, γερμανική, ακόμη και κινέζικη βερσιόν, ενώ άμεσα θα το δείτε και στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Είναι μια διαφορετικού τύπου μύηση στην κουζίνα της με πέρκα μπιάνκο, κατσικάκι με το λεμόνι και τη ρίγανη και γιουβαρλάκια της γιαγιάς – τα οποία, όσο τζιμάνι της τεχνολογίας κι αν είσαι, πρέπει πάντα να προσέχεις να μην τριφτούν και να χυλώσουν ωραία στην κατσαρόλα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 2

Χορτοτυρόπιτα
Αρωματική, με τραγανό φύλλο, με γέμιση από φέτα και κίτρινα τυριά, σπανάκι, πράσο, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, ξυπνά μαμαδίστικες μνήμες και είναι πιο εύκολη να τη φτιάξεις από όσο φαντάζεσαι.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 3

Πατεδάκι με καπνιστό σολομό
Ο σολομός παντρεύεται με λίγη πέστροφα, μαγιονέζα, μαύρο πιπέρι, λεμόνι και φρέσκο κρεμμυδάκι και μια κλασική αστική σπεσιαλιτέ επιστρέφει στο hit parade με νέο αέρα, έτοιμη να προλογίσει καλά τραπέζια.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 4

Παστιτσάδα
Κερκυραϊκή παράδοση (στην Κέρκυρα γεννήθηκε η Ρένα Τόγια) που μοσχοβολάει κανέλα και γαρίφαλο, σκορδάκι και κόκκινο πιπέρι. Θέλει χοντρό μακαρόνι, αλλά η μαγείρισσα επιτρέπει να το σερβίρεις και με άλλα ζυμαρικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
31/10/2025

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.

Sea You, μια νέα 'μεζερί' μόλις άνοιξε στο Κολωνάκι

Με έμπνευση από τη χαλαρή, 'κοινόχρηστη' φιλοσοφία του μεζέ, το νέο θαλασσινό εστιατόριο συνδυάζει νησιωτική ανεμελιά και αθηναϊκή κομψότητα.

Στα 'ψηλά' της Ακαδημίας, τρως μία από τις τοπ ιαπωνικές κουζίνες της Αθήνας

Η δημιουργικότητα του ταλαντούχου σεφ Δημήτρη Κότσαλη στρέφει τα φώτα στο εστιατόριο Nyx, στα 'ορεινά' του ξενοδοχείου Academias.