Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 1

Aλλοι καιροί, άλλο format για την κουζίνα της Ρένας Τόγια, που ξεκίνησε από τη Φτελιά της Μυκόνου το 1979, την ίδια δεκαετία που στην Αμερική εμφανίστηκαν οι πρόγονοι του Ebook. Δεν ξέρω αν φανταζόταν τότε ότι η στάμπα «της Φτελιάς» έμελλε να την ακολουθήσει και στη μονοκατοικία του Νέου Ψυχικού και να γίνει το σήμα κατατεθέν της μαγειρικής της περιποίησης και των… old school σπιτικών τραπεζωμάτων όπου δεν διάλεγες, αλλά η ίδια έφερνε τους δίσκους –κάτι σαν επιβεβλημένο κανάκεμα– φουλαριστούς με γεμιστές ντομάτες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, βραστό αστακό με χορταρικά και άλλα φαγητά φτιαγμένα με μεράκι, με έντονο το προσωπικό στοιχείο.
Σίγουρα πάντως δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα μπορούσες με μερικά κλικ να έχεις αυτοστιγμεί μια διαδρομή τριάντα πέντε χρόνων στο tablet ή στο smartphone σου. Πάντα δυναμική –ένας άνθρωπος που πήγε την ελληνική κουζίνα μπροστά–, η Ρένα πάντα όριζε μόνη της τα στάνταρ. Αφουγκραζόμενη τις επιταγές της εποχής, προχώρησε με την ίδια φιλοσοφία, κι ένα καινούργιο μέσο επαφής με το κοινό. Το τελευταίο βιβλίο της «Ρένα της Φτελιάς: οι συνταγές που αγαπήσαμε», με σαράντα πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές της, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στεργίου πρώτα σε ηλεκτρονική έκδοση (www.stergioushop.com), η οποία μάλιστα θα διατίθεται αργότερα σε αγγλική, γαλλική, γερμανική, ακόμη και κινέζικη βερσιόν, ενώ άμεσα θα το δείτε και στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Είναι μια διαφορετικού τύπου μύηση στην κουζίνα της με πέρκα μπιάνκο, κατσικάκι με το λεμόνι και τη ρίγανη και γιουβαρλάκια της γιαγιάς – τα οποία, όσο τζιμάνι της τεχνολογίας κι αν είσαι, πρέπει πάντα να προσέχεις να μην τριφτούν και να χυλώσουν ωραία στην κατσαρόλα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 2

Χορτοτυρόπιτα
Αρωματική, με τραγανό φύλλο, με γέμιση από φέτα και κίτρινα τυριά, σπανάκι, πράσο, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, ξυπνά μαμαδίστικες μνήμες και είναι πιο εύκολη να τη φτιάξεις από όσο φαντάζεσαι.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 3

Πατεδάκι με καπνιστό σολομό
Ο σολομός παντρεύεται με λίγη πέστροφα, μαγιονέζα, μαύρο πιπέρι, λεμόνι και φρέσκο κρεμμυδάκι και μια κλασική αστική σπεσιαλιτέ επιστρέφει στο hit parade με νέο αέρα, έτοιμη να προλογίσει καλά τραπέζια.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 4

Παστιτσάδα
Κερκυραϊκή παράδοση (στην Κέρκυρα γεννήθηκε η Ρένα Τόγια) που μοσχοβολάει κανέλα και γαρίφαλο, σκορδάκι και κόκκινο πιπέρι. Θέλει χοντρό μακαρόνι, αλλά η μαγείρισσα επιτρέπει να το σερβίρεις και με άλλα ζυμαρικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
15/09/2025

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.