6 πιάτα + 1 κοκτέιλ που βλέπουν το ρύζι αλλιώς

Βασικό στοιχείο της παγκόσμιας διατροφής, εύπλαστο, ευπροσάρμοστο, πολυπολιτισμικό, το ρύζι πρωταγωνιστεί ή συμμετέχει σε τόσο πολλά φαγητά, που είναι δύσκολο να διαλέξεις τα αγαπημένα σου. Εμείς πάντως θα σου λέγαμε να το δοκιμάσεις στα αθηναϊκά εστιατόρια (και σε ένα μπαρ).

6 πιάτα + 1 κοκτέιλ που βλέπουν το ρύζι αλλιώς

Βασικό στοιχείο της παγκόσμιας διατροφής, εύπλαστο, ευπροσάρμοστο, πολυπολιτισμικό, το ρύζι πρωταγωνιστεί ή συμμετέχει σε τόσο πολλά φαγητά, που είναι δύσκολο να διαλέξεις τα αγαπημένα σου. Εμείς πάντως θα σου λέγαμε να το δοκιμάσεις στα αθηναϊκά εστιατόρια.

6 πιάτα + 1 κοκτέιλ που βλέπουν το ρύζι αλλιώς - εικόνα 1

Ριζότο σαν χωριάτικη
Το φτιάχνει ο Αλέξανδρος Κοσσυβάκης στο «Chefi the Restaurant» στο Χαλάνδρι al dente, με μπόλικη σάλτσα. Είναι νόστιμο κι εκφραστικό, με τη μνήμη της σαλάτας εντυπωμένη στο DNA του.

Ρύζι με κόκκινο φανάρι
Είναι ατμού, σερβιρισμένο με πολύ ψιλοκομμένο, τρυφερό χοιρινό, πολύ αρωματικό (τούρμπο στα five spices). Θα το δοκι­μάσετε στο «Attic Moon» της οδού Ξενοφώντος στο Σύνταγμα.

Ριζότο σαν γεμιστά
Ελληνικό –ελληνικότατο– και αυτό, καλοκαιρινή έμπνευση του Ρενάτο Μεκόλι στον «Βασίλαινα» στον Πειραιά. Με ντομάτα κονφί, ψητά κολοκυθάκια και φέτα και μια σάλτσα από πιπεριά, μελιτζάνα και κολοκυθάκι με δυόσμο και ρίγανη.

Και σε επιδόρπιο
Στο «The Grocery» στην οδό Σκουφά το απολαυστικό ρυζόγαλο, σερβιρισμένο με παγωτό κανέλα, είναι από τα πιο ωραία γλυκά που θα συναντήσεις στο μενού με την υπογραφή του Δημήτρη Δημητριάδη.

Ριζότο a la japonais
Συνδυάζει μανιτάρια πορτσίνι και miso butter, θα το πετύχεις στο «Island» στη Βάρκιζα και είναι μία από τις συνταγές του Νίκου Σκλήρα την οποία χαιρόμαστε που ξαναβρίσκουμε και αυτό το καλοκαίρι.

Ρύζι rolling
Maki-ντολμαδάκι με γέμιση ντομάτας προτείνει ο Γκίκας Ξενάκης στο «Aleria» στο Μεταξουργείο: παίζει ρόλο συνοδού για ένα πολύ ωραία ψημένο μυλοκόπι πάνω σε ντελικάτο πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.

Ρύζι στο ποτήρι
Ή αλλιώς Wanna be Sake, ένα πολύ ιδιαίτερο κοκτέιλ που πέτυχα στο «Gin Joint». Grappa αρωματισμένη με basmati, Chartreuse, φυσικός χυμός lime, wasabi (μην τρομάζετε, δεν ακούγεται πολύ) και τζίντζερ, σε ένα ένα ποτήρι με γιρλάντα από αγγουράκι.

Περισσότερες πληροφορίες

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Attic Moon

Ξενοφώντος 10-12, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/12/2025

Καλησπέρα σας, έχετε κάνει "κάποια" κράτηση;

Συνήθως έτσι ξεκινάει η επικοινωνία με το service σε ένα "κάποιο" εστιατόριο της πόλης μας. Μετά ακολουθούν διάφορα. Και καλά, και – δυστυχώς – στραβά…

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Κύπρου, από το "αθηνόραμα" και τον "Φιλελεύθερο", ανέδειξε για πέμπτη χρονιά τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με μια λαμπερή τελετή απονομής την Τετάρτη 26/11 στο "Four Seasons" της Λεμεσού.

Ένα μητροπολιτικό bar restaurant με ελληνική ψυχή στον Πειραιά

Προορισμός εκλεκτής καλοφαγίας για όσους βολτάρουν στο μεγάλο λιμάνι.