Πηνελόπη και Μνηστήρες

Τι τορτελίνια έφτιαχναν οι Λωτοφάγοι; Ο Οδυσσέας πώς το ήθελε το σουβλάκι του; Η Σκύλλα και η Χάρυβδη έφτιαχναν ραβανί; Οι απαντήσεις σε ένα κεφάτο μουσικό μεζεδοπωλείο που ξέρει να γλεντάει.

Πηνελόπη και Μνηστήρες

Εδώ τα πάνε καλά

Τι τορτελίνια έφτιαχναν οι Λωτοφάγοι; Ο Οδυσσέας πώς το ήθελε το σουβλάκι του; Η Σκύλλα και η Χάρυβδη έφτιαχναν ραβανί; Οι απαντήσεις σε ένα κεφάτο μουσικό μεζεδοπωλείο που ξέρει να γλεντάει.

Πηνελόπη και Μνηστήρες - εικόνα 1

Δεν ξέρω τι διαφωνίες είχαν στην αρχαιότητα, αλλά εν έτει 2005 βρισκόμαστε, είχαν όλο τον καιρό να τις λύσουν. Η Πηνελόπη παίρνει αγκαζέ τους μνηστήρες και μαζί δίνουν το όνομά τους σε ένα ζεστό χώρο στο Παγκράτι (το οποίο έχει ένα συνονόματο αδερφάκι στο Λαγονήσι -που, εκτός των άλλων, διαθέτει και αστακομακαρονάδα), με ξύλο και παλιό τούβλο (που «δένει» σε περίτεχνα σχήματα) στο ντεκόρ και φαγητό μετά ζωντανής μουσικής- και της παρέας σας.

Ο κατάλογος είναι εκτενής και καλύπτει όλα τα γούστα. Και δεν παραλείπει και κάποιες συνταγές που παραπέμπουν, αρκούντως χαριτωμένα, στα ομηρικά έπη. Ξέρετε -για παράδειγμα- τι σαλάτα φτιάχνει η Κίρκη; Με ντομάτα, ρόκα, μοτσαρέλα και πέστο. Και την περιχύνει με μια ελαφριά βινεγκρέτ. Μαζί της στο μενού, συμπαθητικά μεζεδάκια: κλασικές τυροκροκέτες, μικροσκοπικά μικρασιάτικα μαντί, δηλαδή πιτάκια γεμιστά με κιμά, κολοκυθοκεφτέδες, μικρή παρασπονδία με ανοιξιάτικα ρολά (αν θέλετε ένα πιο εξωτικό touch) και μοσχαρίσια φιλετίνια «του μπεκρή» με ντομάτα, πιπεριές και τυριά. Αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο, δοκιμάστε την «πάπια της Καλυψώς» σε γλυκόξινη σάλτσα με μύρτιλα - δεν θα έχετε πολλές ευκαιρίες να τη συναντήσετε σε μεζεδοπωλείο. Σιροπάτη καρυδόπιτα, μηλόπιτα, πανακότα με φράουλα είναι ωραιότατα, αλλά η πλούσια σοκολατόπιτα κερδίζει τις εντυπώσεις. Όσο για τη μουσική, στο «Πηνελόπη και Μνηστήρες» ξεκινάει με έντεχνα ελληνικά και γρήγορα το γυρίζει σε λαϊκά, σύγχρονα κυρίως (οι τελευταίες επιτυχίες ανεβάζουν κατακόρυφα τη διάθεση), με παρεμβολές all time classic κομματιών, για να ξεχνάμε εκτός από τις ομηρικές στιχομυθίες και τη μουσική... ιστορία.

Άντζελα Σταματιάδου
astamatiadou@athinorama.gr
TIP

Τα ημι-κουρτινάκια στα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στην Υμηττού επιτρέπουν τη θέα προς έξω αλλά και προς τα μέσα. Μην ξαφνιαστείτε αν περνώντας από εδώ το μεσημέρι της Κυριακής, συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν άνθρωποι πάνω στα τραπέζια που ξεφαντώνουν...

INFO

Πηνελόπη και Μνηστήρες, Υμηττού 130, Παγκράτι, 2107568555-6. Ζωντανή μουσική κάθε βρ. & Κυρ. μεσ. 41ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, έναντι ξενοδ. «Grand Resort», 22910/70990, Πάρ., Σάβ. (βρ.) και Κυριακή (μεσ.) με ζωντανή μουσική. Τιμή: € 18-24.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι νόστιμο συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Fuga

H σεφ Yuka Aoyama σε υποδέχεται για 4 βραδιές, με 2 μενού, σε 1 αξέχαστη εμπειρία, στον Κήπο του Μεγάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.