
Είναι αυτοί που θα λάμψουν στη γαστρονομική μας σκηνή προσεχώς. Οι σεφ τούς εμπιστεύονται την κουζίνα του εστιατορίου τους και αυτοί εξασφαλίζουν ότι το πνεύμα τους θα χρωματίζει κάθε πιάτο που φτάνει στο τραπέζι μας. Βγάζουμε στο προσκήνιο το δεξί χέρι επώνυμων σεφ σε μερικά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Προσέξτε τους καλά. Είναι τα δυνατά χαρτιά του αύριο.
Κωστής Σβεντζούρης: Sous chef του Έκτορα Μποτρίνι («Botrini’s»)

«Ο Κωστής είναι ταλέντο», μου έλεγε πέρυσι το καλοκαίρι ο Έκτορας Μποτρίνι. Τον τσίμπησε μόλις αποφοίτησε από τη Le Monde, τον έβαλε έξι μήνες στο «La Pasteria» κι έκτοτε είναι από τους ανερχόμενους της δημιουργικής του ομάδας. Ο Σβεντζούρης είχε την τύχη να δουλέψει εννιά μήνες στο εστιατόριο του μεγάλου Βάσκου Martin Berasategui στο Σαν Σεμπαστιάν. «Με έπιασε δέος όταν είδα 70 μαγείρους στην κουζίνα», μου λέει. «Εκεί έμαθα να μαγειρεύω χωρίς να μιλάω, να είμαι συγκεντρωμένος και να μην κάνω λάθη». Απουσία του Έκτορα, το «Botrini’s» φυσάει υπό την ηγεσία του 30χρονου Κωστή.
Τόνυ Βρατσάνος: Head sushi chef του Nobu στο «Matsuhisa Athens»

Ο Τόνυ μιλάει με την ίδια άνεση ελληνικά και γιαπωνέζικα, αφού η μισή καταγωγή του είναι από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σπούδασε αρχικά 3D animation, αλλά τελικά τον κέρδισε η μαγειρική. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τρίτος μάγειρας στο «Tonden» στην Ιαπωνία. Το 2003 έγινε sushi chef manager στο «Yo’ Sushi» και τη διετία 2004-2005 δούλεψε ως μάγειρας της οικογένειας Αγγελόπουλου στην Ελβετία. Ύστερα από θητεία τριών χρόνων στο «Nobu» του Λονδίνου, ανέλαβε το 2008 τη σημερινή του θέση στο «Matsuhisa Athens». Το στιλ του είναι αέρινη, ζεν γεύση.
Άγγελος Κονδές: Sous chef του Χριστόφορου Πέσκια («Π Box» Κολωνακίου)

Στον Άγγελο αρέσουν η μαγειρική, οι υπολογιστές και η μπάλα. Από 16 ετών ασχολήθηκε με το ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, ενώ παράλληλα τελείωσε τη Le Monde. Το 2003 εργάστηκε στο ζαχαροπλαστείο του «Divani Caravel» και στα πολυνησιακά «Kohylia» στο «Grand Resort Lagonissi». Από το 2004 εντάχθηκε στο team του «48» και στη συνέχεια ο Πέσκιας του ανέθεσε την κουζίνα του «Dakos»^ είναι από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του. Από το μενού του αρέσουν πιο πολύ τα ελληνικά πιάτα, όπως το μοσχαράκι με στριφτάρια και παλαιωμένο ανθότυρο.
Σωτήρης Κόντιζας: Sous chef του Χριστόφορου Πέσκια («Π Box» Κηφισιάς)

Ακόμη κι όταν στην πίεση της δουλειάς ο Πέσκιας τσαντίζεται, ο Σωτήρης παραμένει ζεν, με μια ευγένεια φυσική. Ίσως αυτό οφείλεται στη γιαπωνέζικη καταγωγή της μητέρας του. Τελείωσε το 2005 το Πάντειο, αλλά αμέσως αποφάσισε να ψαχτεί με τη μαγειρική και είχε την τύχη να δουλέψει στο «48» και στο «Matsuhisa Athens», ενώ το 2010 μπήκε επικεφαλής της κουζίνας του «Π Box», εκτελώντας τις συνταγές του μενού αλλά και δημιουργώντας δικές του σπεσιαλιτέ, που συνδυάζουν την ελληνική παράδοση με τα γιαπωνέζικα υλικά και τεχνικές.
Πέτρος Κοσμόπουλος: Sous chef του Λευτέρη Λαζάρου («Kool Life»)

Ο Πέτρος ξεκίνησε να δουλεύει ως μάγειρας το 1996 (στα 16 του) στο εστιατόριο της οικογένειάς του στο Καβούρι. Πέρασε από το ξενοδοχείο «Arion» στον Αστέρα Βουλιαγμένης, συνέχισε στο «Milos», στη «Σπονδή», στο «Aqua» της Μυκόνου και το 2007 έγινε sous chef στο «Βαρούλκο». Τώρα βρίσκεται επικεφαλής στο «Kool Life», το καινούργιο εστιατόριο του Λαζάρου στο ξενοδοχείο «Life Gallery». Το ταλέντο του εκφράζεται στη μεσογειακή κουζίνα και ο Λευτέρης τον αποκαλεί «Ράμπο», διότι τα καταφέρνει στις δύσκολες αποστολές.
Κομνηνός Μουφλουζέλης: Sous chef του Λευτέρη Λαζάρου («Βαρούλκο»)

Ο 31χρονος Κομνηνός είναι γέννημα θρέμμα του «Βαρούλκου», απ’ όπου ξεκίνησε το 1995 ως βοηθός μάγειρα. Ευαίσθητος και μετριόφρων, ήταν κάπως αγχωμένος όταν ανέλαβε την κουζίνα του «1800» (Σαντορίνη) το 2010 και του «Aleria» το 2011, προτού επιστρέψει στην έδρα του πέρυσι το καλοκαίρι.
Το νιώθεις το χέρι του σε πειθαρχημένες αρμονίες που ισορροπούν σε λεπτό σκοινί^ το τελευταίο του σουξέ είναι ένα ανοιχτό παστίτσιο με πολλούς οπαδούς. Ο Λαζάρου λέει ότι το παρατσούκλι του είναι «Γκαούρ», διότι είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα.