
Η Άντζελα Σταματιάδου συνδύασε τη signature pizza του σεφ Gigio Palazzo με πρωτότυπα κοκτέιλ σε ένα pizza bar στις ράγες της Κωνσταντινουπόλεως.

Στο Νο 44 της Κωνσταντινουπόλεως στο Γκάζι, εδώ και λίγο καιρό δουλεύουν στο φουλ τον ξυλόφουρνο οι Ιταλοί χειριστές του, καίγοντας ρίζες ελιάς και αρωματίζοντας τη λεπτή ιταλική ζύμη που μιξάρει τέσσερα αλεύρια. Η βραδιά περνάει κομμάτι κομμάτι, με εξάσκηση στη τέχνη του μοιράσματος. Αν και υπάρχει η επιλογή των ζυμαρικών φούρνου, δεν υπάρχει τραπέζι στο πεζοδρόμιο απέναντι από τις γραμμές που να μην έχει μία ή δύο πίτσες στο κέντρο. Βρήκα γοητευτική τη λιτότητα της συνταγής με mozzarella di bufala, σάλτσα από ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό. Όσο για τη signature pizza που μου πρότεινε ο sooo Italian Gigio Palazzo, ο οποίος –αφήνοντας για λίγο τη Νέα Υόρκη και τα εστιατόριά της– έστησε το «Μatilde» μαζί με τον σεφ Χρήστο Φασσέα, είχε πουρέ γλυκιάς κολοκύθας αντί για ντομάτα, λεπτοκομμένη πανσέτα και καπνιστό caciocavallo – ωραίο το «κοντράρισμα» της κολοκύθας με την αλμυρή ένταση της πανσέτας, παρότι στην περίπτωσή μας η τελευταία κυριαρχούσε λίγο πιο εύκολα από ό,τι θα ήθελα. Την έξτρα γλυκύτητα την έφερε ένα κοκτέιλ με βάση το bourbon, παλαιωμένο βαλσάμικο, ginger ale και βασιλικό – σε ένα «pizza bar» δεν μπορείς να προσπεράσεις τις χάρες της μπάρας. Θα φανταζόταν κάποιος ότι οι ρυθμοί είναι πιο σπιντάτοι εδώ, αλλά λίγο το χάζι στα τρένα και στην περαντζάδα, λίγο το κρασί, τα κοκτέιλ και τα ιταλικά bitters, το κοινό εντέλει σπεύδει βραδέως. Μπορεί να χρειαστεί λίγη υπομονή για να αδειάσει τραπέζι, αλλά αξίζει τον κόπο (Κωνσταντινουπόλεως 44, 2103411878).