
Στα νότια Γιατί ο «Βασίλαινας» στον Πειραιά, πέραν του ότι διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον δικό του μενού, κάθε Πέμπτη (έως και τις 24 Ιουλίου) έχει κι ένα… άλλο, ειδικό, μια που φιλοξενεί κάποιους από τους αγαπημένους μας (κι εξαιρετικά ταλαντούχους) Έλληνες σεφ και μαζί τους κάποια επιλεγμένα ελληνικά οινοποιεία. Έχουμε και λέμε: Χριστόφορος Πέσκιας («48 the restaurant») και οινοποιείο Αντωνόπουλου (3/7), Κωνσταντίνα Φάκλαρη («Urban») και Κτήμα Σιγάλα (10/7), Βασίλης Καλλίδης («Άνετον») και Κτήμα Παλυβού (17/7) και Αλέξανδρος Καρδάσης («Αθήρι») μαζί με τον Χρήστο Μανουσόπουλο (τον σεφ του «Βασίλαινα» δηλαδή) και την εταιρεία Επίγευσις ΑΕ, με ελληνικά και ξένα κρασιά (24/7). Το μενού κοστίζει € 45. Και αξίζει τη δοκιμή. Στο κέντρο Γιατί η «Μεσπιλέα» έχει ανέβει στον τρίτο όροφο, έχει γίνει πιο… αιθέρια με τα εκρού πανιά που συνδυάζονται με χαλαρωτικό πράσινο και χαζεύει τα φουγάρα του Γκαζιού πρώτο τραπέζι vista. Και γιατί η σεφ Ιωάννα Τσολομίτη ετοιμάζει κολοκυθανθούς γεμιστούς με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, μια «βαρκούλα» από φύλλο, η οποία περιέχει κοτόπουλο μαγειρεμένο με ούζο και γιαούρτι, και γεμιστή μπριζόλα με λαχανικά και μήλο. Στα βόρεια Γιατί το bar-restaurant «Divine» στην Κηφισιά συνδυάζει τρία τινά: νέο σεφ (τον Βασίλη Τζίμα), που ετοιμάζει μεταξύ άλλων γαρίδες σε κρούστα από πορτοκάλι, καραμελωμένο βαλσάμικο και φινόκιο και λινγκουίνι με καπνιστό σολομό και Bloody Mary, θέα από μια όμορφη βεράντα που θυμίζει ντεκ καραβιού και mainstream μουσικές. Up you go.