To Λιμανάκι

Προσπερνώντας την πάλαι ποτέ πιάτσα των καραβιδάδικων, που δεν θυμίζει σε τίποτε τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ο Διονύσης Κούκης επιλέγει ένα ψαροταβερνάκι-έκπληξη σε ένα σουρεάλ, κυκλαδίτικο σχεδόν λιμανάκι μες στα φουγάρα του Κερατσινίου.

To Λιμανάκι

Προσπερνώντας την πάλαι ποτέ πιάτσα των καραβιδάδικων, που δεν θυμίζει σε τίποτε τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ο Διονύσης Κούκης επιλέγει ένα ψαροταβερνάκι-έκπληξη σε ένα σουρεάλ, κυκλαδίτικο σχεδόν λιμανάκι μες στα φουγάρα του Κερατσινίου.

To Λιμανάκι - εικόνα 1

Ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό ένα ρεπορτάζ στην (πάλαι ποτέ όπως απεδείχθη) διάσημη για τα καραβιδάδικά της οδό Διγενή Ακρίτα, κάπου ανάμεσα στη Χαραυγή και τη Δραπετσώνα. Οι πιο παλιοί (περίπου 15 με 20 χρόνια πριν) ίσως τη θυμούνται. Ένας ευρύχωρος δρόμος με παρτέρι στη μέση που «βλέπει» φάτσα θάλασσα στους αλευρόμυλους Αγίου Γεωργίου και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Κερατσινίου. Γεμάτος μικροταβέρνες αλλά και μεγάλα ψαρομάγαζα με κύρια σπεσιαλιτέ τις ψητές καραβίδες και δευτερευόντως τις γαρίδες. Τις φτυάριζαν με τη σέσουλα και τις πέταγαν –ένα κανονικό βουναλάκι– πάνω στη λαδόκολλα. Έτρωγες και έγλειφες τα δάχτυλά σου. Είχαμε αναμνήσεις και είπαμε να τις ξαναθυμηθούμε και να κάνουμε και μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μεγαλοβδομαδιάτικη πρόταση εξόδου. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Η Διγενή Ακρίτα είναι πλέον σκιά του ένδοξου παρελθόντος της. Δυο τρία μαγαζιά έχουν μείνει, με πιο γνωστό αλλά μετρίου ενδιαφέροντος τον «Κρητικό».

Είπαμε να τα παρατήσουμε αλλά το «ψώνιο της έρευνας» δεν μας άφησε. Παρ' ότι οι δρόμοι έχουν αλλάξει βρήκαμε το σουρεάλ λιμανάκι δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά. Στη μια πλευρά του ο όγκος του θερμοηλεκτρικού σταθμού, το τεράστιο φουγάρο, και μια ναΐφ τοιχογραφία στα βράχια. Στην άλλη πλευρά πράσινο. Ένα ωραίο μικρό πάρκο, που είναι να απορείς πώς έχει γλιτώσει. Στην μπούκα του κολπίσκου βαπόρια τεράστια δεμένα, στη μέση ένα λιμανάκι με ψαρόβαρκες, μια προκυμαία για βόλτες και μια ψαροταβέρνα, «Το Λιμανάκι», φιλόξενη και νόστιμη. Ό,τι πρέπει για τα ανοιξιάτικα μεσημέρια του σαββατοκύριακου τα βράδια όπως έχουν γίνει οι δρόμοι μπορεί και να χαθείς.

Φάγαμε νόστιμες τηγανητές φρέσκες γαρίδες, πολύ καλό μπαρμπουνάκι στη σχάρα και μεζέδες με κυρίαρχους (σε νοστιμιά και πρωτοτυπία) τους κεφτέδες από τυροκαυτερή! Δοκιμάτε οπωσδήποτε. Είχε κι άλλες μικρές νοστιμιές που μπορείτε να ανακαλύψετε.

Κυρίως όμως αξίζει να ανακαλύψετε το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, που το κρατάει ζωντανό η φροντίδα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου. Τόσο ζωντανό που σφύζει από επισκέπτες και βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα στα μπετονένια μεγαθήρια, στους γερανούς, τα ντόκια και τα τεράστια καράβια που παραμονεύουν στην μπούκα του. Τελικά η έρευνα δεν πήγε στράφι. Υπάρχει ευτυχώς ακόμη αυτή η γωνιά που δείχνει ακόμα πώς ήταν κάποτε η περιοχή και που αξίζει πραγματικά τον κόπο να την ανακαλύψετε κι εσείς το πρώτο σαββατοκύριακο που θα έχει ήλιο και γαλάζιο ουρανό. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο μέχρι να βρείτε τραπέζι. Βλέπετε, υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς που ψάχνονται και ανακαλύπτουν.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ Μόλος ΔΕΗ, όρμος Αγ. Νικολάου, Κερατσίνι, 2104004721. Τιμή: € 35-50

Περισσότερες πληροφορίες

Λιμανάκι (το)

Μόλος Κερατσινίου (δίπλα στη ΔΕΗ)
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.