Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»!

Σουτζούκια κρεμάμενα, τηγανιές και ούζα σε ένα καινούργιο­ μερακλίδικο χαρμάνι αλλαντοπωλείου και μεζεδοπωλείου ­Ευριπίδου και Σωκράτους γωνία.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 1

«Goat cheese from Naoussa, northern Greece»: ο… μάστερ τυριών και αλλαντικών Φάνης Θεο­δωρόπουλος (Αραπιάν) τρατάρει ένα ζευγάρι Αμερικάνων, το οποίο μόλις έχει περάσει τη βαβούρα και την πολύχρωμη πραμάτεια της Ευριπίδου, ένα παλαιωμένο, καπνιστό κατσικίσιο τυρί. Τους βγάζει στο μπακαλόχαρτο και λίγο από το δραμινό παστράμι του Παρασκευά Σαρήμπογια (αλλαντοποιία Sary), μαζί με τον οποίο έφτιαξαν τα «Καραμανλίδικα του Φάνη». Είναι ωραία εδώ.Το νεοκλασικό με τα ζωγραφιστά ταβάνια και τους πέτρινους τοίχους είναι σκέτο μπιζουδάκι και η βιτρίνα με τη νοικοκυρεμένη συσσώρευση καραμανλίδικων λουκάνικων, το προσούτο, τους καβουρμάδες, τις μορταδέλες, τις γραβιέρες, τα κασέρια και τα αλμυροτύρια το θρέφει το μάτι.
Με τα ράφια να σιγοντάρουν με θρακιώτικα ιφκάδια, παξιμαδάκια και βαζάκια με πιπεριές, έχεις όλες τις προδιαγραφές για σπιτικό τσιμπούσι. αλλά το ζήτημα είναι ότι στο «μεζετζίδικο» –δική τους η ταμπέλα– στις παρυφές της Βαρβάκειου μπορείς και να καθίσεις. Η κουζίνα βγάζει ντολμαδάκια γιαλαντζί, παστουρμά, που εδώ τον λένε και τον γράφουν παστιρμά, με πλιγούρι και ντομάτα, μια σειρά από σαγανάκια (δοκιμάστε οπωσδήπoτε αυτό με το νιώτικο κεφαλοτύρι), βοδινό λουκάνικο σε πίτα και άλλα απλά πράγματα, που εστιάζουν χωρίς μεγαλοστομίες στην πρώτη ύλη.
Ο ρυθμός με τον οποίο έρχονταν οι μεζέδες τις πρώτες ημέρες ήθελε ακόμη λίγη βελτίωση, αλλά με τη Μαρίκα Νίνου να τραγουδάει «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» και άλλα λαϊκά εποχής, ούζα, τσίπουρα κι ελληνικές μπίρες, τα παρεάκια που είδα να στήνονται τριγύρω από τα μαρμάρινα τραπέζια αλλά και στην πίσω αυλή, η οποία μοιάζει με σοκάκι παλιάς­ Αθήνας, ήταν αρκετά ανέμελα για να παραπονεθούν...

Μεζετζίδικο καρέ καρέ

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 2

Πράσινη σαλάτα
Μόνο vegan δεν είναι, πράγμα αναμενόμενο σε αυτό το περιβάλλον. Πρασινάδες, ντοματίνια, λάδι και καλό ξίδι, που «βγαίνει» όμορφα, συναντούν το νιώτικο ξινοτύρι και το πικάντικο σαλάμι Δράμας σε αυτό το πιάτο-γεύμα από μόνο του.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 3

Καραμανλίδικα παστουρμαδοπιτάκια
Τον ωραιότατο παστουρμά τον τυλίγουν σε φύλλο γιουφκά και να σου μια σειρά από μακρόστενα πιτάκια με αφράτο, τραγανό περίβλημα, καλο-τηγανισμένα, που τα τρως άνετα και με το χέρι – σνακ Ανατολής.

Πήγαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»: Εδώ τον λένε «παστιρμά»! - εικόνα 4

Σουτζούκι Αδάνων τηγανιά
Με σήμανση hot, hot, hot! Δεν το λένε τυχαία «πύραυλο» αυτό το πιάτο, είναι. Το σουτζούκι είναι διαολεμένα καυτερό κι έρχεται με αβγά μάτια, ντομάτα και γιαούρτι, για να το σβήσεις λίγο. Αν αντέχετε…

Περισσότερες πληροφορίες

Καραμανλίδικα του Φάνη (Τα)

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι παίζει με το boba tea στην Αθήνα

Tο γευστικό τσάι με τις πέρλες ταπιόκα που σκάνε στο στόμα δείχνει να έχει τη στιγμή του -και το κοινό του- στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
08/05/2025

Sani Gourmet 2025: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά στη Χαλκιδική

Ο βραβευμένος θεσμός του Sani Resort αναδεικνύει και φέτος την Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με το πιο πολυβραβευμένο resort της χώρας να υποδέχεται κορυφαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης για άλλη μια χρονιά.

Σεράμικο

Το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου" συνεχίζει τη διαδρομή του στη μοντέρνα καλοφαγία της μοιρασιάς, μιξάροντας παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς στη φιλοσοφία της γαστροταβέρνας.

Ο αιθέριος κήπος της Πέτρου Ράλλη

Το Ethereal Garden του Botoxe Athens ανοίγει τις πόρτες του στις 08/05.

Τι έφαγαν οι celebrities στο φετινό Met Gala

Ποιος είναι ο σεφ Kwame Onwuachi και τι μαγείρεψε για τους λαμπερούς καλεσμένους.

Το Gallina ξεκαλοκαιριάζει -και πάλι- στο Domes Zeen Chania

Για 2ο σερί καλοκαίρι, το κουκακιώτικο σποτ... κάνει διακοπές στα Χανιά.

Δυο κορυφαία κρεατάδικα συναντιούνται στη σκιά του Χίλτον

Ένα εξόχως ενδιαφέρον καρνιβορικό βράδυ, την Τετάρτη 7 Μαΐου.