Ο Μπακαλόγατος

Η Φωκίωνος Νέγρη παραμένει το βασίλειο του καφέ, αλλά στο πιο ήσυχο πάνω κομμάτι της προτιμούν το κρασί, το τσίπουρο και τα μαγειρέματα – με μια δόση Κάσου, λόγω καταγωγής.

Ο Μπακαλόγατος

Η Φωκίωνος Νέγρη παραμένει το βασίλειο του καφέ, αλλά στο πιο ήσυχο πάνω κομμάτι της προτιμούν το κρασί, το τσίπουρο και τα μαγειρέματα – με μια δόση Κάσου, λόγω καταγωγής.

Ο Μπακαλόγατος - εικόνα 1

Το λιτό εσωτερικό, στις λευκές, κλασικές πλέον, αποχρώσεις της μοντέρνας ταβέρνας, με τις κρεμασμένες αρμαθιές από κόκκινες πιπερίτσες και τις κονσέρβες Κύκνος σε ρόλο ελληνο-warhol-ικού ντεκόρ είναι χαριτωμένο. Αλλά στα έξω τραπέζια χαζεύεις και λίγο κίνηση: τα πιτσιρίκια παίζουν στο γρασίδι απέναντι, διάφοροι βολτάρουν τα σκυλιά τους, ήρεμοι οι ρυθμοί, μαλακώνεις κι εσύ – κρασί και τσίπουρο αγχωμένα δεν λένε.

Η πρώτη εντύπωση έρχεται με το καλαθάκι με τα αρτοσκευάσματα. Κι έχουν εδώ, εκτός του ψωμιού, κρητικές μπουκιές με μαυροκούκι και κασιώτικη κουλούρα γλυκανισάτη (ζήτα και σιτάκα, το χαρακτηριστικό γαλακτοκομικό προϊόν του νησιού, κρεμώδες και υπόξινο). Η Κάσος θα επανέλθει δριμύτερη με κασιώτικα ντολμαδάκια πιτσιρίκια (μπελαλίδικο το τύλιγμα), ανάμεσα σε τροφαντούς καβουροκεφτέδες με λίγο τυρί Philadelphia και σος πιπεριάς Φλωρίνης, ευπρεπή κεφτεδάκια και περιποιημένες τηγανιές στο μαντέμι: μία με ψαρονέφρι, κόκκινη πιπεριά, μπαλσάμικο που καραμελώνει ωραία και λίγο σκόρδο και μια πιο απαλή, αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης, με κρεμμυδάκι και άνηθο.

Το μενού το έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Παπανικολάου. Εδώ το κασιώτικο πιλάφι με κοτόπουλο και στραγγιστό γιαούρτι γίνεται… σούπερ ριζότο, al dente μάλιστα (χρησιμοποιούν Arborio). Χωρίς κανέλα, που προστίθεται στο τέλος, μου φαίνεται καλύτερο, αλλά έτσι λέει η τοπική συνταγή… Βαθιά νόστιμο και το κοκκινιστό μοσχαρίσιο χτένι με πουρέ, όπως και το κρασάτο ψαρονέφρι με πλευρότους και πορτσίνι. Στην κρέμα παράπεσε λίγο γλυκό τριαντάφυλλο. προτίμησα το καζάν ντιπί και τη σοκολατόπιτα.

Άντζελα Σταματιάδου

Up: Τοπικά υλικά, συνταγές που δεν συναντάς συχνά, καλή εκτέλεση και φιλική διάθεση. Down: Τσιμπημένη στο αλάτι η μελιτζάνα με κατίκι και ντομάτα. Θα ήθελα παραπάνω κρασιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.