Το "Βασίλαινας" έδεσε στην Αντίπαρο

Το αγαπημένο εστιατόριο σαλπάρει για τις Κυκλάδες, σε ένα θαυμάσιο σκηνικό της Αντιπάρου.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 5

Η ιστορία του εστιατορίου "Βασίλαινας" μπορεί να πει κανείς πως πλέει παράλληλα με τη γευστική ιστορία της ίδιας της Αθήνας, ή πιο ορθά των Αθηνών και του Πειραιά. Τα φαγητά της γιαγιάς που πρωτοσέρβιρε, 100 χρόνια πριν, έχουν εξελιχθεί και παραμένουν σημείο αναφοράς, για μία κουζίνα που διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα της, προσαρμόζεται στις σύγχρονες τάσεις και παράλληλα φροντίζει να ξυπνά μνήμες.

Το "Βασίλαινας" έχει μεταμορφωθεί από την αρχική μπακαλοταβέρνα του περασμένου αιώνα σε ένα κομψό αστικό εστιατόριο, με την ίδια πάντοτε φιλόξενη ατμόσφαιρα και, φυσικά, το εξαιρετικό φαγητό. Και ο κόσμος το λατρεύει, όπως ανέκαθεν έκανε. Μόνο τυχαίo δεν είναι άλλωστε το βραβείο κοινού στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 2

Εκτός από το δροσερό και προσεγμένο κήπο στα σύνορα των Ιλισίων και του Παγκρατίου όμως, το αγαπημένο εστιατόριο συναντάται αυτό το καλοκαίρι και σε ένα αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει αγκυροβολήσει στην Αντίπαρο, όπου μας συστήνεται ως "Vassilenas Blue".

Vasilainas Antiparos

Σε μία υπέροχη αυλή, στη Χώρα της δημοφιλούς Κυκλάδας, τα τραπέζια έχουν στηθεί γύρω από μία κεντρική νησίδα όπου δεσπόζει μία μεγάλη ελιά. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες, τα φρέσκα θαλασσινά και τα ντόπια υλικά ενσωματώνονται πλήρως στην κουλτούρα της κουζίνας του και μετατρέπονται σε καλοφτιαγμένα πιάτα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, υπό την επιμέλεια του σεφ Μανώλη Γαρνέλη και του sous chef Βασίλη Παπαδόπουλου. Η έμφαση εξακολουθεί να δίδεται πάντοτε στο ψάρι, που συνδυάζεται αρμονικά με 60 και πλέον προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες που αποθεώνουν τον νησιωτικό και ελληνικό αμπελώνα.

Η κουζίνα του "Vassilenas Blue", εκτός από τις εποχικές και τοπικές πρώτες ύλες, πρωτοπορεί ακολουθώντας μία zero waste φιλοσοφία, όπως την εφαρμόζει εδώ και χρόνια το "Βασίλαινας”, φροντίζοντας να συνδυάζει το τερπνόν της γεύσης με το ωφέλιμο της βιωσιμότητας.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 4

Έτσι λοιπόν ο επισκέπτης έχει εδώ τη δυνατότητα να απολαύσει στο σύνολό του το ψάρι ημέρας, σε διάφορες κοπές και παρασκευές, όπως λαχταριστές ωμοφαγίες, φιλέτα στη σχάρα, φρέσκες θαλασσινές μακαρονάδες από τα μάγουλα και "ψαράδικες" κακαβιές από τα κεφάλια και τα κόκαλα, σε συνδυασμό με πετρόψαρα. Οι περισσότερο ψαγμένοι μπορούν να ζητήσουν ακόμη και το συκώτι του ψαριού εφόσον υπάρχει.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 3

Η θαυμάσια κλασική ταραμοσαλάτα, οι μυρωδάτες γαρίδες με γκρεμολάτα σταφίδας και κουρκουμά, το λαχταριστό ψητό καλαμάρι με Αμοργιανή φάβα και γλυκόξινη αλμύρα, το σαβόρο με μαγιάτικο, σέσκουλα, παλαιωμένο ξύδι και δενδρολίβανο, ο τόνος με ροβίτσα, κινόα, φύκια και αβοκάντο συμπληρώνουν μέχρι τελευταίας μπουκιάς τα παραπάνω, σε μια κυκλαδίτικη ψαροφαγία περιωπής.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 1

Για το φινάλε, καλοφτιαγμένα γλυκά όπως η δροσερή μους γιαουρτιού με σορμπέ ροδάκινο σε συνδυασμό με επιδόρπιους οίνους και παλαιωμένα τσίπουρα, φροντίζουν ώστε κάθε γεύμα να ολοκληρώνεται με τις νοστιμότερες των αναμνήσεων.


Info

Χώρα, Αντίπαρος

Τηλ. 2284 063250

Καθημερινά από τις 19.00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Noble

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας, ανεβάζοντάς τη στην αγκαλιά του προχώ fine dining, είναι ο γαστρονομικός προορισμός που πρέπει να βάλετε στην ατζέντα σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
11/08/2022

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.