Προβολέας στη βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Την υψηλής διατροφική αξία, αλλά και το χαμηλό αποτύπωμα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανέδειξαν τα πιάτα του diner de gala, με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ για το αύριο της Μεσογείου.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Οι κίνδυνοι που απειλούν όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν των θαλασσών μας και τα αποθέματά τους στους θησαυρούς που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής γαστρονομίας, ήταν το κεντρικό θέμα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022, με τον θεσμό που τίμησε τους πρώτους των πρώτων της εθνικής μας γαστρονομίας, να στρέφει τον προβολέα στην απειλή της υπεραλλίευσης.

Το 33% φτάνει πια το ποσοστό των πληθυσμών ψαριών που υπεραλλιεύονται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κρίσιμης μείωσης πληθυσμών σε επικίνδυνα επίπεδα, αριθμοί που δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τον κόκκινο συναγερμό που εκπέμπουν οι θάλασσές μας, λόγω της αλόγιστης απομύζησής τους. Η κακές πρακτικές, η μη βιώσιμες μέθοδοι αλιείας και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών, είναι μερικές από τις αιτίες της προβλήματος, που απειλεί να αδειάσει τις θάλασσες μας απ’ τα ψάρια.

Ένα μήνυμα ανατροπής της επικίνδυνης αυτής εικόνας έστειλε το diner de gala της μεγάλης γιορτής της ελληνικής γαστρονομίας, με τους σεφ της βραδιάς, Σωτήρη Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρη Λαζάρου (του εμβληματικού "Varoulko Seaside") να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ, για να παρουσιάσουν στους υψηλούς καλεσμένους της λαμπερής βραδιάς τη… γεύση της θαλασσινής βιωσιμότητας. Γιατί αυτό είναι, άλλωστε, που συμπυκνώνουν στην πλούσια γεύση τους τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των επαγγελματιών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έχει ως κύριο μέλημα την προστασία των ελληνικών θαλασσών, μέσα από τη δραστηριότητα των 22 εταιριών – μελών που την απαρτίζουν. Κι έχοντας το συλλογικό σήμα "Fish from Greece" ως σημαία της, αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τη φρεσκάδα των ψαριών που φτάνουν στο πιάτο μας, αλλά και για τις ιδανικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, με φροντίδα, εμπειρία και τεχνογνωσία, για ψαροφαγία με χαμηλό αποτύπωμα.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Noble

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας, ανεβάζοντάς τη στην αγκαλιά του προχώ fine dining, είναι ο γαστρονομικός προορισμός που πρέπει να βάλετε στην ατζέντα σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
11/08/2022

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.