Προβολέας στη βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Την υψηλής διατροφική αξία, αλλά και το χαμηλό αποτύπωμα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανέδειξαν τα πιάτα του diner de gala, με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ για το αύριο της Μεσογείου.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Οι κίνδυνοι που απειλούν όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν των θαλασσών μας και τα αποθέματά τους στους θησαυρούς που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής γαστρονομίας, ήταν το κεντρικό θέμα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022, με τον θεσμό που τίμησε τους πρώτους των πρώτων της εθνικής μας γαστρονομίας, να στρέφει τον προβολέα στην απειλή της υπεραλλίευσης.

Το 33% φτάνει πια το ποσοστό των πληθυσμών ψαριών που υπεραλλιεύονται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κρίσιμης μείωσης πληθυσμών σε επικίνδυνα επίπεδα, αριθμοί που δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τον κόκκινο συναγερμό που εκπέμπουν οι θάλασσές μας, λόγω της αλόγιστης απομύζησής τους. Η κακές πρακτικές, η μη βιώσιμες μέθοδοι αλιείας και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών, είναι μερικές από τις αιτίες της προβλήματος, που απειλεί να αδειάσει τις θάλασσες μας απ’ τα ψάρια.

Ένα μήνυμα ανατροπής της επικίνδυνης αυτής εικόνας έστειλε το diner de gala της μεγάλης γιορτής της ελληνικής γαστρονομίας, με τους σεφ της βραδιάς, Σωτήρη Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρη Λαζάρου (του εμβληματικού "Varoulko Seaside") να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ, για να παρουσιάσουν στους υψηλούς καλεσμένους της λαμπερής βραδιάς τη… γεύση της θαλασσινής βιωσιμότητας. Γιατί αυτό είναι, άλλωστε, που συμπυκνώνουν στην πλούσια γεύση τους τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των επαγγελματιών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έχει ως κύριο μέλημα την προστασία των ελληνικών θαλασσών, μέσα από τη δραστηριότητα των 22 εταιριών – μελών που την απαρτίζουν. Κι έχοντας το συλλογικό σήμα "Fish from Greece" ως σημαία της, αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τη φρεσκάδα των ψαριών που φτάνουν στο πιάτο μας, αλλά και για τις ιδανικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, με φροντίδα, εμπειρία και τεχνογνωσία, για ψαροφαγία με χαμηλό αποτύπωμα.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι σημαίνει να είσαι σεφ-πατρόν στην εστιατορική Αθήνα του τώρα

Άνταμ Κοντοβάς, Δήμος Σαμουράκης και Χάρης Νικολούζος μιλούν για την απόφαση να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/03/2024

'Linovatis': Στην Κηφισιά, το κρασί αποκτά φωνή

Το φροντισμένο wine bistro στην Πλάκα των Βορείων Προαστίων προσεγγίζει το κρασί με το δικό του στυλ.

Αναζητώντας τον καλύτερο Έλληνα σομελιέ του 2024

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2024, με τη συμμετοχή 14 συνολικά διαγωνιζομένων, θα λάβει χώρα στις 2 Μαρτίου.

Ο Ferran Adrià μαγείρεψε "Alchemist": Βρεθήκαμε στο κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς

Τρεις avant-garde σεφ, menu dégustation 46 σταδίων, μια γιορτή προς τιμήν της κληρονομιάς του "El Bulli" και του Ferran Adrià, του σεφ που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τρώει ο κόσμος τον 21ο αιώνα. Η πρωτοπορία αντεπιτίθεται με όραμα έναν πιο δίκαιο και νόστιμο πλανήτη και το "αθηνόραμα" ήταν εκεί.

Fire Nights Vol. 3: H Ana Ros για ένα βράδυ στο 'Pharaoh'

Η σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη μαγειρεύει στα Εξάρχεια και το δημοφιλές wine resto, στις 5 Μαρτίου.

Πού τρώμε και πίνουμε πριν και μετά τη θεατρική και κινηματογραφική έξοδο;

Μια ολοκληρωμένη έξοδος θέλει θέαμα και πριν ή μετά, ποτό και φαγητό για "ζέσταμα" ή ανάλυση όσων είδαμε. Συγκεντρώσαμε τα πιο ενδιαφέροντα σποτς στις θεατρικές και κινηματογραφικές πιάτσες της Αθήνας για να οργανώσετε πιο εύκολα τις εξόδους σας.

Πού τρώμε και πού πίνουμε μετά το μουσείο;

Εστιατόρια, μπαρ και νόστιμα σποτ παρουσιάζουν τα δικά τους απολαυστικά εκθέματα, σε απόσταση αναπνοής από τα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας.