Προβολέας στη βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Την υψηλής διατροφική αξία, αλλά και το χαμηλό αποτύπωμα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανέδειξαν τα πιάτα του diner de gala, με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ για το αύριο της Μεσογείου.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Οι κίνδυνοι που απειλούν όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν των θαλασσών μας και τα αποθέματά τους στους θησαυρούς που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής γαστρονομίας, ήταν το κεντρικό θέμα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022, με τον θεσμό που τίμησε τους πρώτους των πρώτων της εθνικής μας γαστρονομίας, να στρέφει τον προβολέα στην απειλή της υπεραλλίευσης.

Το 33% φτάνει πια το ποσοστό των πληθυσμών ψαριών που υπεραλλιεύονται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κρίσιμης μείωσης πληθυσμών σε επικίνδυνα επίπεδα, αριθμοί που δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τον κόκκινο συναγερμό που εκπέμπουν οι θάλασσές μας, λόγω της αλόγιστης απομύζησής τους. Η κακές πρακτικές, η μη βιώσιμες μέθοδοι αλιείας και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών, είναι μερικές από τις αιτίες της προβλήματος, που απειλεί να αδειάσει τις θάλασσες μας απ’ τα ψάρια.

Ένα μήνυμα ανατροπής της επικίνδυνης αυτής εικόνας έστειλε το diner de gala της μεγάλης γιορτής της ελληνικής γαστρονομίας, με τους σεφ της βραδιάς, Σωτήρη Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρη Λαζάρου (του εμβληματικού "Varoulko Seaside") να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ, για να παρουσιάσουν στους υψηλούς καλεσμένους της λαμπερής βραδιάς τη… γεύση της θαλασσινής βιωσιμότητας. Γιατί αυτό είναι, άλλωστε, που συμπυκνώνουν στην πλούσια γεύση τους τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των επαγγελματιών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έχει ως κύριο μέλημα την προστασία των ελληνικών θαλασσών, μέσα από τη δραστηριότητα των 22 εταιριών – μελών που την απαρτίζουν. Κι έχοντας το συλλογικό σήμα "Fish from Greece" ως σημαία της, αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τη φρεσκάδα των ψαριών που φτάνουν στο πιάτο μας, αλλά και για τις ιδανικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, με φροντίδα, εμπειρία και τεχνογνωσία, για ψαροφαγία με χαμηλό αποτύπωμα.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
10/07/2025

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.

Knack & Snack: Η νέα πιτσαρία του Κεραμεικού είναι και στούντιο τέχνης

Γαστρονομική άφιξη με art vibe στο κέντρο της Αθήνας που ήδη προκαλεί (πολύ) θετικές εντυπώσεις.

Οι απαραίτητες στάσεις για φαγητό και ποτό στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Σε περίπτωση που δεν είσαι παραλία ή διακοπές, η αγαπημένη πιάτσα του κέντρου είναι εδώ και σε περιμένει, σε νέα και κλασικά της στέκια.