Προβολέας στη βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Την υψηλής διατροφική αξία, αλλά και το χαμηλό αποτύπωμα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανέδειξαν τα πιάτα του diner de gala, με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ για το αύριο της Μεσογείου.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Οι κίνδυνοι που απειλούν όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν των θαλασσών μας και τα αποθέματά τους στους θησαυρούς που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής γαστρονομίας, ήταν το κεντρικό θέμα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022, με τον θεσμό που τίμησε τους πρώτους των πρώτων της εθνικής μας γαστρονομίας, να στρέφει τον προβολέα στην απειλή της υπεραλλίευσης.

Το 33% φτάνει πια το ποσοστό των πληθυσμών ψαριών που υπεραλλιεύονται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κρίσιμης μείωσης πληθυσμών σε επικίνδυνα επίπεδα, αριθμοί που δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τον κόκκινο συναγερμό που εκπέμπουν οι θάλασσές μας, λόγω της αλόγιστης απομύζησής τους. Η κακές πρακτικές, η μη βιώσιμες μέθοδοι αλιείας και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών, είναι μερικές από τις αιτίες της προβλήματος, που απειλεί να αδειάσει τις θάλασσες μας απ’ τα ψάρια.

Ένα μήνυμα ανατροπής της επικίνδυνης αυτής εικόνας έστειλε το diner de gala της μεγάλης γιορτής της ελληνικής γαστρονομίας, με τους σεφ της βραδιάς, Σωτήρη Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρη Λαζάρου (του εμβληματικού "Varoulko Seaside") να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ, για να παρουσιάσουν στους υψηλούς καλεσμένους της λαμπερής βραδιάς τη… γεύση της θαλασσινής βιωσιμότητας. Γιατί αυτό είναι, άλλωστε, που συμπυκνώνουν στην πλούσια γεύση τους τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των επαγγελματιών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έχει ως κύριο μέλημα την προστασία των ελληνικών θαλασσών, μέσα από τη δραστηριότητα των 22 εταιριών – μελών που την απαρτίζουν. Κι έχοντας το συλλογικό σήμα "Fish from Greece" ως σημαία της, αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τη φρεσκάδα των ψαριών που φτάνουν στο πιάτο μας, αλλά και για τις ιδανικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, με φροντίδα, εμπειρία και τεχνογνωσία, για ψαροφαγία με χαμηλό αποτύπωμα.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.