Προβολέας στη βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Την υψηλής διατροφική αξία, αλλά και το χαμηλό αποτύπωμα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανέδειξαν τα πιάτα του diner de gala, με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ για το αύριο της Μεσογείου.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Οι κίνδυνοι που απειλούν όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν των θαλασσών μας και τα αποθέματά τους στους θησαυρούς που αποτελούν πυλώνες της ελληνικής γαστρονομίας, ήταν το κεντρικό θέμα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2022, με τον θεσμό που τίμησε τους πρώτους των πρώτων της εθνικής μας γαστρονομίας, να στρέφει τον προβολέα στην απειλή της υπεραλλίευσης.

Το 33% φτάνει πια το ποσοστό των πληθυσμών ψαριών που υπεραλλιεύονται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κρίσιμης μείωσης πληθυσμών σε επικίνδυνα επίπεδα, αριθμοί που δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τον κόκκινο συναγερμό που εκπέμπουν οι θάλασσές μας, λόγω της αλόγιστης απομύζησής τους. Η κακές πρακτικές, η μη βιώσιμες μέθοδοι αλιείας και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών, είναι μερικές από τις αιτίες της προβλήματος, που απειλεί να αδειάσει τις θάλασσες μας απ’ τα ψάρια.

Ένα μήνυμα ανατροπής της επικίνδυνης αυτής εικόνας έστειλε το diner de gala της μεγάλης γιορτής της ελληνικής γαστρονομίας, με τους σεφ της βραδιάς, Σωτήρη Ευαγγέλου (executive chef του "Makedonia Palace") και Λευτέρη Λαζάρου (του εμβληματικού "Varoulko Seaside") να συμπράττουν με την ΕΛΟΠΥ, για να παρουσιάσουν στους υψηλούς καλεσμένους της λαμπερής βραδιάς τη… γεύση της θαλασσινής βιωσιμότητας. Γιατί αυτό είναι, άλλωστε, που συμπυκνώνουν στην πλούσια γεύση τους τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των επαγγελματιών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έχει ως κύριο μέλημα την προστασία των ελληνικών θαλασσών, μέσα από τη δραστηριότητα των 22 εταιριών – μελών που την απαρτίζουν. Κι έχοντας το συλλογικό σήμα "Fish from Greece" ως σημαία της, αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τη φρεσκάδα των ψαριών που φτάνουν στο πιάτο μας, αλλά και για τις ιδανικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν, με φροντίδα, εμπειρία και τεχνογνωσία, για ψαροφαγία με χαμηλό αποτύπωμα.

ΕΛΟΠΥ ΒΕΚ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο πιο εξωτικός κήπος του Κολωνακίου επιστρέφει με μια φρέσκια πρόταση

Το Nikkei έφυγε, το Woowoo Garden έρχεται στα ορεινά της δημοφιλούς γειτονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
30/04/2025

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη σε ένα fusion κοσμοπολίτικο ταξίδι στο "Ιguazu"

Η γνωστή ηθοποιός συναντά το λατινοαμερικανικό ταμπεραμέντο στην καρδιά της πόλης.

Kuchisabishii: Το δημοφιλές Tuk Tuk ετοιμάζει νέο, ιαπωνικό εστιατόριο

Mια γιαπωνέζικη comfort 'καντίνα', μια izakaya, που θα σερβίρει ράμεν, γκιόζες, katsu curry και katsu burger βρίσκεται στα σκαριά από τον Μπάμπη Ασκερίδη.

Τα αγαπημένα εστιατόρια του Βαγγέλη Περρή

Κάθε εβδομάδα, ένας αναγνωρίσιμος κάτοικος της πρωτεύουσας μας μιλά για τα αγαπημένα του στέκια.

Τα καυτά openings της Γλυφάδας

Διεθνή κι εγχώρια brands, αλλά και νέα ανεξάρτητα openings έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη Γλυφάδα και τη γειτονιά της έναν από τους πιο ζωηρούς γαστρονομικούς προορισμούς του λεκανοπεδίου, κι αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για να συντονιστείς με τις εξελίξεις της αθηναϊκής κόστας.

"Ήταν ένα μικρό καράβι" και δένει στη Γλυφάδα

Ο Αντώνης Ψάλτης και ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Τήνου σερβίρουν για ένα βράδυ στην Αθήνα και το "Ark".

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.