Οι 12 καλύτερες ταβέρνες για ούζο πάνω στο κύμα του Αιγαίου

taverna-thalassa

Αν υπάρχει ένα ενσταντανέ που εικονογραφεί το ελληνικό καλοκαίρι, αυτό είναι ένα τραπέζι δίπλα στην θάλασσα που φιλοξενεί ποτήρια ούζο, μεζέδες και αρκετή ευδαιμονία. Πολλές από τις χαρούμενες στιγμές των διακοπών μας έχουν προικιστεί από την τελετουργία του ούζου που σπρώχνει την καλοκαιρινή μας ξεγνοιασιά ένα βήμα πιο μακριά. Ως γνωστόν η αλληλουχία πάει ως εξής: πρώτα βάζεις το ούζο, έπειτα συμπληρώνεις με παγωμένο νερό και τέλος, προαιρετικά προσθέτεις πάγο. Ασφαλώς, το ούζο δεν μπαίνει ποτέ στην κατάψυξη ή στο ψυγείο.


Και επειδή σε αυτό τον στροβιλισμό επαναπροσδιορισμού λίγα πράγματα έχουν μείνει ανέγγιχτα διατηρώντας ακόμη στο 100% την αυθεντική τους ταυτότητα, το Ούζο 12 επιμένει με την ίδια μυστική συνταγή όπου μετά από διπλή απόσταξη δίνει το αγαπημένο ούζο των Ελλήνων. Με μια πλούσια ιστορία από το 1880, το απόσταγμα από το βαρέλι με το νούμερο "12" ήταν αυτό που συγκέντρωνε τις προτιμήσεις των μερακλήδων της εποχής, καθώς ξεχώριζε για την ποιότητα, τη γεύση και το φίνο άρωμά του.

Ούζο1


Σήμερα, το προϊόν-ορόσημο διατηρεί την ίδια αίγλη του εθνικού μας ποτού και για όλους τους σωστούς λόγους όπου υπάρχει ούζο και καλή παρέα, θα υπάρχουν και μεζέδες. Ας δούμε λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι που θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας μαζί με ένα δυνατό μεζεδολόγημα.

Τα Πεταλάδικα στην Παλιά πόλης της Ρόδου


Μια άκρως νησιώτικη αυλή με τραπεζάκια, κάτω από την κληματαριά και τα ρετρό φωτάκια, κρύβεται στα μεσαιωνικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Ρόδου. Πάντα με έμφαση στις οικείες γεύσεις σερβίρονται ξεχωριστοί μεζέδες, περιποιημένες σαλάτες ενώ τον τόνο δίνουν τα ολόφρεσκα θαλασσινά και τα μαστόρικα αλίπαστα. 
Μενεκλεους 2, Ρόδος, 2241 027359

Ο Γιαλός στον Αρχάγγελο στη Ρόδο


Από τη μία χαζεύεις τα κρυστάλλινά νερά της παραλίας Στεγνά, από την άλλη νοστιμιές αλλά και πιο σπάνια διαμαντάκια της θάλασσας. Οι γιαλοδημιουργίες, όπως αυτοαποκαλούνται, "πειράζουν" καραβιδομακαρονάδες και σουπιόριζο ενώ οι πιο μυημένοι θα συντροφεύσουν το ούζο τους με τα διάσημα ρουζέτια, ένα είδος αμμόψαρου βουτηγμένο στην παραδοσιακή σκορδαλιά.
Παραλία Στεγνά, Αρχάγγελος, Ρόδος, 2244 023423
 

Κουτούκι 42 στην ακτή Μιαούλη στη Ρόδο


Όχι και πολύ συνηθισμένο να βρίσκεις ένα κουτούκι πάνω στο κύμα, αλλά και γιατί όχι! Προσεγμένα κρεατικά εναλλάσσονται με πιο ιωδιούχες γεύσεις, ανάμεσα σε άλλα πολλά μεζεκλίκια που σηκώνουν ασφαλώς άφθονο ούζο. Η ατμόσφαιρα χαλαρή και πολύ ταιριαστή με τα έντεχνα, ελαφρολαϊκά και ρεμπέτικα που ακούγονται από τα ηχεία…όταν δεν έχει live μουσική. 
Ακτή Μιαούλη 42, Ρόδος, 698 027 2027

ούζο2

Το Κεντρικόν στην πόλη της Ρόδου


Σ’ ένα ζεστό σκηνικό μέσα στην πολύχρωμη απλότητά του, μπορείς να απολαύσεις έμπειρα εδέσματα για κρεατοφάγους αφού ο κατάλογος ρίχνει φως σε κλασικά πιάτα ενός νεοκαφενείου. Ωστόσο, στο Κεντρικόν δεν καθησυχάζεσαι ποτέ, με νέους μεζέδες να προστίθενται καθώς τα πιάτα αλλάζουν συχνά, ανάλογα και με τα εποχικά προϊόντα.
Κωστή Παλαμά 7-9, Ρόδος, 2241 031333

Μπενέτος Χώρα στην Πάτμο


Σχετικά πρόσφατη άφιξη στην καρποσταλική χώρα της Πάτμου το αδερφάκι του "Μπενέτου" ως all day meze bar σερβίρει με γευστική απλοχεριά δημιουργικούς ελληνικούς μεζέδες με πανοραμική θέα προς το λιμάνι της Σκάλας. Μελωμένο χταπόδι και πολλά ακόμη θαλασσινά δίνουν το σύνθημα με τα ενδιαφέροντα κρεατοφαγικά τσιμπολογήματα να ακολουθούν. 
Χώρα Πάτμος, 2247 034537

Χαντιρίμι στην Κάλυμνο


Πλακόστρωτο σοκάκι, πολύχρωμα αντικείμενα, ζεστή παρεΐστικη αύρα και παραδοσιακές νοστιμιές σε ένα φροντισμένο, άνετο στέκι, που αγαπά την οικονομική μεζεδοκατάσταση. Τα στεριανά αλλά και μερικά θαλασσινά πιάτα σιγοντάρονται από τα αυτοσχέδια γλέντια με οργανοπαίκτες που συνδιαλέγονται μουσικά, διάφορες μέρες μέσα στο μήνα.
Πεζόδρομος Πατήθριες, Κάλυμνος, 2243 051481

Ούζο4

Αραντό στην Πάρο


Στο πλέον ορεινό χωριό της Πάρου -και κατά πολλούς στο ομορφότερο- στις Λεύκες φωλιάζει η ταβέρνα Αραντό με τις πληθωρικές μερίδες και τα μαστόρικα πιάτα ημέρας που αξίζει να δοκιμάσεις. Καπνιστή χοιρινή μπριζόλα- ποίημα αλλά και ισχυρές δόσεις πολίτικης κουζίνας με παστουρμαδόπιτα και γαρδουμπάκια υπογραμμίζουν την μερακλίδικη εμπειρία. 
Επαρχιακή Οδός Παροικιάς-Μάρπισσας, Λευκές, 2284 044070

Χαλανδριανή στην Ερμούπολη στην Σύρο


Αποτελεί ένα από τα πιο ζωηρά σημεία συνάντησης της Ερμούπολης, αφού στον sui generis χώρο με τις eclectic πινελιές μικρές και μεγάλες παρέες καταφτάνουν για την μεσογειακή σπιτικής χροιάς κουζίνα και την χαρακτηριστικά περιποιητική διάθεση. Η απρόσκοπτη θέα στο λιμάνι είναι ένα επιπλέον bonus.
Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως 16, Ερμούπολη, 2281 408016

De La Gracia στις Αγκαθωπές στην Σύρο


Ενδιαφέρον γευστικό project στην παραλία Αγκαθωπών το οποίο διαθέτει ένα απίστευτα καλοδουλεμένο και γευστικό μενού θαλασσινών και κρεατικών, μαγειρεμένων με ευφάνταστους τρόπους. Εκτός από παραδοσιακά πιάτα μπορείς να δοκιμάσεις και περιποιημένες σαλάτες, ζυμαρικά, πίτσα και burgers πάνω στο κύμα.
Παραλία Αγκαθωπές, 2281 045295

Calma στην Σέριφο 


Σε απόσταση αναπνοής από το ζωντανό Λιβάδι αλλά αρκετά χαλαρωτικό και ήρεμο το Calma είναι όνομα και πράγμα! Ξεδιπλώνει τη γαληνευτική του αύρα στα τραπεζάκια πάνω στην παραλία προτείνοντας μια καλή γκάμα σε θαλασσομεζέδες, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και σετάρονται με φρέσκα ψάρια στη σχάρα και στο τηγάνι.
Παραλία Αυλομώνας, 2281 052328

ούζο5

Θαλάμι στο Λιβάδι στην Σέριφο


Με άρωμα θαλασσινό και χρώμα αιγαιοπελαγίτικο, για όλες τις ορέξεις, με έφεση στο φρέσκο ψάρι και στις μακαρονάδες θαλασσινών, το Θαλάμι μπορεί να ευχαριστήσει εξίσου και όσους προτιμούν το μεζεδολόγημα με φέτα ψημένη σε φύλλο με μέλι και υπέροχη φάβα. Ψαριά, μύδια, καλαμαράκια και πάει λέγοντας μαζί με δυνατά αποστάγματα συμπληρώνουν την καλοκαιρινή αύρα.
Λιβάδι, 2281 052668

Ότι Καλό στην Άνδρο


Πειραγμένη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας που πατάει στις στερεές βάσεις των εξαιρετικών πρώτων υλών σε ένα island chic χώρο. Στο Ότι Καλό η υψηλή τεχνική συνομιλεί με την σπιτική νοστιμιά σε ένα παλμάρε γευστικών εκπλήξεων με πρωταγωνιστές τις φοβερές  γαριδομακαρονάδες, τα άρτια ψημένα ψάρια ημέρας και το ριζότο θαλασσινών.  
Μπατσι Ανδρος, 2282 041261

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.