Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 1

Παρά τον όγκο του ονόματος, το «Υπερωκεάνειον» κινείται σε λίγα τετραγωνικά. Χωράει μερικές οικογένειες και κάποιες παρέες. σε άμεση, σχεδόν συμπλεγματική γειτνίαση ταβέρνας. Χωράει επίσης μια υδρόγειο κι έναν πολιτικό παγκόσμιο χάρτη, μια κολεξιόν πολυκαιρισμένων κουτιών που ψαρεύτηκαν σε παλαιοπωλεία κι ένα «ιπτάμενο» σκαρί που κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου. Μεσημέρι με ψιλό ψαράκι περιτριγυρισμένο από γίγαντες ανοικτού πελάγους: στους τοίχους αρμενίζουν υπερωκεάνια. «Η ταχυτέρα εξ Ελλάδος και ευθεία δι’ Αμερικήν γραμμή», διαβάζω και μου ’ρχονται στο νου σκηνές αποχαιρετισμού ελληνικής ταινίας, αχθοφόροι που ανεβάζουν μπαούλα, φουγάρα, μαντίλια και κλάματα. Και κάτι κεφτέδες της Βουγιουκλάκη να τρέχουν στις σκάλες. Μμμ… λάθος παραπομπή. Γιατί: α) εκείνη σχεδίαζε να πάει στην Αυστραλία και β) ο κατάλογος εδώ είναι θαλασσοκεντρικός.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 2

Καθισμένες πλάι στο ψυγείο, κάτω από μια αποκαλυπτική ρεκλάμα του πάλαι ποτέ κονιάκ Καμπά (προχώ παρελθόν), μοιραζόμαστε μια μικρή, λιτή σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο καρότο, πράσινες και κόκκινες πιπεριές και άνηθο, φάβα με κάππαρη και μπόλικο κρεμμύδι και ζουμερά ψητά μανιτάρια που ήρθαν με ταχύτητα αστραπής. Ακολουθούν σαρδέλες πάνω σε ψωμί με ντομάτα –ουζομεζές κλασικότατος– με τη γευστική ένταση της σχάρας και κριτσανιστός, αν και κρατάει λίγο παραπάνω λάδι από το τηγάνι, γόνος καλαμαριού.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 3

Ο γόνος επανέρχεται σε ένα συμπαθητικό θαλασσινό κριθαράκι, μαζί με μύδια, μαγειρεμένο με ούζο και πασπαλισμένο με λίγο μαϊντανό. Μετά τα τηγανητά μπαρμπούνια, το φινάλε γράφει ένα εκμέκ, το οποίο σπουδαίο δεν το λες, έχει όμως πλούσιο, γευστικό παγωτό καϊμάκι που μια χαρά θα στεκόταν και σκέτο. Πληρώνουμε το λογαριασμό, βγαίνουμε κι ο χειμωνιάτικος ήλιος έχει βάλει τα δυνατά του – ό,τι πρέπει για παράλιο καφεδάκι.

(+) Η έξυπνη νεο-νοσταλγική θεματική, σε έναν Πειραιά που έχει αποχαιρετήσει πολλά βαπόρια.

(-) Τα μπαρμπούνια –φτωχά σε γεύση και άρωμα– δεν ήταν στο φόρτε τους κατά την επίσκεψή μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπερωκεάνειον (το)

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/11/2025

Κάποια από τα πιο δυνατά κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Moo Casa: Κυριακές με αστακό και μπριζόλα στο Νέο Ηράκλειο

Το brunch του ιδιαίτερου εστιατορίου συγκινεί με το δημοφιλές Egg Experience, τα comfort πιάτα και φυσικά το άχαστο δίπολο του Steak & Lobster.

"Kedros Athens": Φαγητό με παριανή ψυχή στη Λυκόβρυση

Ο Γιάννης Παρίκος άνοιξε στη γειτονιά το εστιατόριο που έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να περάσει καλά: ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμους μεζέδες.

Η ιταλική σταθερά στον speakeasy πεζόδρομο του Παγκρατίου

Σημείο αναφοράς για σχεδόν μία δεκαετία, το κομψό εστιατόριο στον όμορφο πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι, είναι ιδανικό για after-office συναντήσεις με ιταλική φινέτσα αλλά όχι μόνο για τέτοιες.

To 'OX Athens' γιορτάζει δύο χρόνια ζωής και ψήνει μαζί με τους Nomade et Sauvage

Μια ξεχωριστή γιορτή για τα δύο χρόνια του OX Athens, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου.

Φίτα

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για την sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.