Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον

Οικονομικό αγκυροβόλι αυτό το απλό πειραιώτικο ταβερνάκι με την υπερατλαντική θεματική και τους θαλασσινούς μεζέδες.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 1

Παρά τον όγκο του ονόματος, το «Υπερωκεάνειον» κινείται σε λίγα τετραγωνικά. Χωράει μερικές οικογένειες και κάποιες παρέες. σε άμεση, σχεδόν συμπλεγματική γειτνίαση ταβέρνας. Χωράει επίσης μια υδρόγειο κι έναν πολιτικό παγκόσμιο χάρτη, μια κολεξιόν πολυκαιρισμένων κουτιών που ψαρεύτηκαν σε παλαιοπωλεία κι ένα «ιπτάμενο» σκαρί που κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου. Μεσημέρι με ψιλό ψαράκι περιτριγυρισμένο από γίγαντες ανοικτού πελάγους: στους τοίχους αρμενίζουν υπερωκεάνια. «Η ταχυτέρα εξ Ελλάδος και ευθεία δι’ Αμερικήν γραμμή», διαβάζω και μου ’ρχονται στο νου σκηνές αποχαιρετισμού ελληνικής ταινίας, αχθοφόροι που ανεβάζουν μπαούλα, φουγάρα, μαντίλια και κλάματα. Και κάτι κεφτέδες της Βουγιουκλάκη να τρέχουν στις σκάλες. Μμμ… λάθος παραπομπή. Γιατί: α) εκείνη σχεδίαζε να πάει στην Αυστραλία και β) ο κατάλογος εδώ είναι θαλασσοκεντρικός.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 2

Καθισμένες πλάι στο ψυγείο, κάτω από μια αποκαλυπτική ρεκλάμα του πάλαι ποτέ κονιάκ Καμπά (προχώ παρελθόν), μοιραζόμαστε μια μικρή, λιτή σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο καρότο, πράσινες και κόκκινες πιπεριές και άνηθο, φάβα με κάππαρη και μπόλικο κρεμμύδι και ζουμερά ψητά μανιτάρια που ήρθαν με ταχύτητα αστραπής. Ακολουθούν σαρδέλες πάνω σε ψωμί με ντομάτα –ουζομεζές κλασικότατος– με τη γευστική ένταση της σχάρας και κριτσανιστός, αν και κρατάει λίγο παραπάνω λάδι από το τηγάνι, γόνος καλαμαριού.

Yπερωκεάνειον - εικόνα 3

Ο γόνος επανέρχεται σε ένα συμπαθητικό θαλασσινό κριθαράκι, μαζί με μύδια, μαγειρεμένο με ούζο και πασπαλισμένο με λίγο μαϊντανό. Μετά τα τηγανητά μπαρμπούνια, το φινάλε γράφει ένα εκμέκ, το οποίο σπουδαίο δεν το λες, έχει όμως πλούσιο, γευστικό παγωτό καϊμάκι που μια χαρά θα στεκόταν και σκέτο. Πληρώνουμε το λογαριασμό, βγαίνουμε κι ο χειμωνιάτικος ήλιος έχει βάλει τα δυνατά του – ό,τι πρέπει για παράλιο καφεδάκι.

(+) Η έξυπνη νεο-νοσταλγική θεματική, σε έναν Πειραιά που έχει αποχαιρετήσει πολλά βαπόρια.

(-) Τα μπαρμπούνια –φτωχά σε γεύση και άρωμα– δεν ήταν στο φόρτε τους κατά την επίσκεψή μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Υπερωκεάνειον (το)

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι θα τρώμε στο ολοκαίνουριο "Garum", Χρήστο Γλωσσίδη;

Ο executive chef των "Feedeλ" εγκαινιάζει το πρώτο προσωπικό του εστιατορικό εγχείρημα, ένα ασιατικό – ελληνικό fusion στεγασμένο σε ατμοσφαιρικό νεοκλασσικό του Μετς, με τις ζυμώσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Επιστροφή του brunch στο Bungalow 7

H πιο ωραία συνήθεια του Σαββατοκύριακου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Λένε πως αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την εθνική μας γεύση πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Πόσα microbakeries χωράει στ’ αλήθεια η Αθήνα;

Μερικές σκέψεις πάνω στο μαζικό άνοιγμα φούρνων νέας γενιάς σε μια πόλη όπως η ελληνική πρωτεύουσα αλλά και τις όποιες συνέπειες των 'ζυμώσεων'.

Από το βιβλίο στο κρασί και από το φαγητό στην τέχνη- Το πολύπλευρο "Gary"

Λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό Κεραμικού, έχει ανοίξει τις πόρτες του το "Gary" arts books ’n wines project, ένα concept που δύσκολα περιγράφεται με μία μόνο λέξη.

5 άχαστες γευστικές στάσεις στον Πειραιά

Ο Πειραιάς δεν μιλάει μόνο ελληνικά, αλλά εντάσσει και άλλες κουζίνες στο γαστρονομικό του χάρτη. Να που θα φάμε και θα πιούμε στην επόμενη έξοδό μας.