Άργουρα

Κι εκεί που περιμένεις κάτι σε σαρδέλα ψητή και κάνα καλαμαράκι, έρχεται εξαιρετικά χυλωμένο ριζότο με Arborio και κόκκινο ρύζι, μύδια και αχιβάδες-πιτσιρίκες.

Άργουρα

Κι εκεί που περιμένεις κάτι σε σαρδέλα ψητή και κάνα καλαμαράκι, έρχεται εξαιρετικά χυλωμένο ριζότο με Arborio και κόκκινο ρύζι, μύδια και αχιβάδες-πιτσιρίκες.

Άργουρα - εικόνα 1

Χαίρομαι που ο Νίκος Μιχαήλ δεν έγινε χρυσοχόος. Δεν κάνω πλάκα. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια πάνω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, θέλησε κάποια στιγμή να αλλάξει υλικά. Δεν πέτυχε το πλάνο. Κάπως έτσι προέκυψαν τα «Άργουρα». Είναι το παλιό όνομα του χωριού του στην Εύβοια. τώρα το λένε Αργυρό. Χειροποίητο, με τοπικές φωτογραφίες –πλακόστρωτα, αγροί, ελιές, καΐκια–, μια ροτόντα παλιομοδίτικη σετάκι με τις καρέκλες της, ψυγεία εν πλήρη θέα και ανοιχτή κουζίνα, το στέκι που έστησε στις Τζιτζιφιές μοιάζει με κλασικό μεζεδοπωλείο της γειτονιάς. Του δίνεις κάποιους έξτρα πόντους για τις συμπαθέστατες λεπτοκαμωμένες φλογέρες με τυρί (€ 4). Και μετά η κατάσταση… εκτροχιάζεται δημιουργικά. Η σαλάτα με τις γαρίδες, το φρέσκο κόλιανδρο και το εστραγκόν (€ 11) ακτινοβολεί καλοζυγισμένη, ντελικάτη φρεσκάδα. Πιο hardcore, η μαριναρισμένη παλαμίδα με το σταμναγκάθι (€ 8) κερδίζει πολλές ψήφους στην κατηγορία «μεζές για (ελαφρώς πιο γκουρμέ) τσιπουράκι». Ακολουθούν τσιπούρα ιχθυοτροφείου σαν λιόκαφτη (€ 10), παρότι στεγνώνει στη φωτιά, με τραγανή πέτσα που έχει ποτίσει από το αλάτι, φορτωμένη μυρωδικά, και σαλάτα (€ 6,80) με σαλάχι (μάθημα ψαρικής ανατομίας), ξιδάτο κρίταμο και φοβερή κάππαρη – τα μαζεύουν στην Εύβοια. Με το σασπένς να έχει ανεβεί, έρχεται ένα άψογο ριζότο με μύδια και μικρές αχιβάδες (€ 12), μείξη Arborio με κόκκινο ρύζι, με το πρώτο να κρατάει το χύλωμα στο σωστό επίπεδο και το δεύτερο να κριτσανίζει ελαφρά. Αφού δοκίμασα και κάποια πιο στεριανά πιάτα, όπως η νόστιμη φάβα με το χοιρινό κότσι (€ 5) και το ψαρονέφρι με φασκόμηλο (€ 12) και τραγανές τηγανητές πατάτες (το μπούκοβο που πασπαλίζεται στο πιάτο είναι ωραία ιδέα αν θέλεις λίγη έξτρα κάψα), χάζευα τον βασικό περφόρμερ να κάνει το τσιγάρο του και να κανακεύει το θυμάρι του στη γλάστρα. Αργούτσικα είχε πάει. Μας είχε τρατάρει νωρίτερα μαζί με το σπιτικό, λίγο τσιμπημένο στη ζάχαρη γλυκό του κουταλιού σταφύλι (€ 3) και μουστολούκουμο γεμιστό με καρυδάκι. Μερσί, σεφ. Ωραία βραδιά. (+) Οι θαλασσινές συνταγές που φυσάνε. Tα ζωντανά μυρωδικά. Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. (-) H ψαρίλα που μας χτύπησε λίγο άσχημα την ώρα που μπήκαμε, αν και μικρό το κακό τελικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Άργουρα

Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι θα τρώμε στο ολοκαίνουριο "Garum", Χρήστο Γλωσσίδη;

Ο executive chef των "Feedeλ" εγκαινιάζει το πρώτο προσωπικό του εστιατορικό εγχείρημα, ένα ασιατικό – ελληνικό fusion στεγασμένο σε ατμοσφαιρικό νεοκλασσικό του Μετς, με τις ζυμώσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Επιστροφή του brunch στο Bungalow 7

H πιο ωραία συνήθεια του Σαββατοκύριακου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Λένε πως αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την εθνική μας γεύση πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Πόσα microbakeries χωράει στ’ αλήθεια η Αθήνα;

Μερικές σκέψεις πάνω στο μαζικό άνοιγμα φούρνων νέας γενιάς σε μια πόλη όπως η ελληνική πρωτεύουσα αλλά και τις όποιες συνέπειες των 'ζυμώσεων'.

Από το βιβλίο στο κρασί και από το φαγητό στην τέχνη- Το πολύπλευρο "Gary"

Λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό Κεραμικού, έχει ανοίξει τις πόρτες του το "Gary" arts books ’n wines project, ένα concept που δύσκολα περιγράφεται με μία μόνο λέξη.

5 άχαστες γευστικές στάσεις στον Πειραιά

Ο Πειραιάς δεν μιλάει μόνο ελληνικά, αλλά εντάσσει και άλλες κουζίνες στο γαστρονομικό του χάρτη. Να που θα φάμε και θα πιούμε στην επόμενη έξοδό μας.