Μπακαλιαράκια

Ένα αυθεντικό στέκι, με σπεσιαλιτέ τον μπακαλιάρο, που σου θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα τέτοια μέρη στην Αθήνα.

Μπακαλιαράκια

Ένα αυθεντικό στέκι, με σπεσιαλιτέ τον μπακαλιάρο, που σου θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα τέτοια μέρη στην Αθήνα.

Μπακαλιαράκια - εικόνα 1

Καθένας μας έχει ένα-δυο μαγαζιά που πηγαίνει το λιγότερο μια-δυο φορές το μήνα και δεν το θεωρεί καν έξοδο! Δεν χρειάζεται να ντυθούμε ιδιαίτερα, ούτε να σπαταλήσουμε χρόνο μπροστά στον καθρέφτη. απλώς, γυρνώντας από τη δουλειά, πάμε να φάμε εκεί, σαν να πηγαίνουμε στο σπίτι ενός θείου. Για την οικογένειά μου αυτό το μέρος είναι το κουτούκι του Γιώργου, τα «Μπακαλιαράκια», χαμένο σ’ ένα στενάκι στον Βύρωνα, κοντά στην παλιά μου γειτονιά. Εκεί μας βρήκε και φέτος η παραμονή της 25ης Μαρτίου, με όλη την οικογένεια. Όπως πάντα, πέσαμε με τα μούτρα στον τηγανητό μπακαλιάρο και στις σκορδαλιές – μαζί με χύμα κρασί από τα Μεσογεία, που εγώ αρνούμαι να πιω, αλλά οι υπόλοιποι του δίνουν και καταλαβαίνει. Την ταβερνούλα ετούτη με τα βαρέλια –που για πολλά χρόνια πουλούσε και χύμα κρασί– την ξέρω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάνω στα βαρέλια είχε τότε και αρμαθιές από σκόρδα που μπορούσες ν’ αγοράσεις. Το «πακέτο» όμως εδώ είναι ιδιαίτερο! Καταρχάς, η ταβέρνα είναι η δεύτερη απασχόληση του Γιώργου. Έτσι, ανοίγει κατά τις οκτώ και μετά τις έντεκα σιγά σιγά κλείνει. Επίσης, είναι ανοιχτή μόνο Δευτέρα με Παρασκευή – το σαββατοκύριακο ο Γιώργος πάει στο εξοχικό του για να χαλαρώσει.

Μπακαλιαράκια - εικόνα 2

Το μενού είναι μικρό, αλλά προσεγμένο. Τηγανητός μπακαλιάρος με έντονη σκορδαλιά ως κυρίως πιάτο –θα δείτε τον πατέρα του Γιώργου στην κουζίνα να παλεύει με τα τηγάνια– και μετά σαλάτες, κομμένη στο χέρι τηγανητή πατάτα, χωριάτικο λουκάνικο, γίγαντες, πεντανόστιμη φάβα φτιαγμένη από κουκιά… και μέχρις εκεί! Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση εδώ είναι η ντοματοσαλάτα, που ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα έχει ευωδιά! Γλυκά δεν υπάρχουν για το τέλος και το περιβάλλον είναι το τυπικό ενός κουτουκιού, με την κουζίνα ανοιχτή και μια τηλεόραση στην άκρη σε χαμηλή ένταση. Αλλά εμείς που το αγαπάμε, εδώ νιώθουμε άνετα, σαν στο σπίτι μας! Καλού κακού, κάντε κράτηση, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Up: H αυθεντικότητα του χώρου και οι πεντανόστιμες γεύσεις όλων των πιάτων. Down: Η σχεδόν ανύπαρκτη τουαλέτα. Δεν υπάρχει λόγος να την επισκεφθείτε εκτός εκτάκτου ανάγκης! INFO

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΑΚΙΑ Ρούμελης 11, Βύρωνας, 2107627553. Από Δευτ. έως Παρ., μόνο βράδυ. Τιμή: € 20.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.