Tirbouson

Νυν μοντέρνο ταβερνάκι, πρώην μηχανουργείο, λογικό είναι να… λαδώνει εσωτερικούς μηχανισμούς. Τα πάει καλά. κι αν στρώσει τη μηχανή του, θα γίνει αγαπημένο στέκι πολλών.

Tirbouson

Νυν μοντέρνο ταβερνάκι, πρώην μηχανουργείο, λογικό είναι να… λαδώνει εσωτερικούς μηχανισμούς. Τα πάει καλά. κι αν στρώσει τη μηχανή του, θα γίνει αγαπημένο στέκι πολλών.

Tirbouson - εικόνα 1

Tο Γκάζι τελεί υπό μόνιμη αναδιαμόρφωση. Ακόμη κι αν βαρεθήκατε να το διαβάζετε, είναι γεγονός: τα παλιά βιομηχανικά –ή μήπως να πω βιοτεχνικά– κτίρια επανεμφανίζονται με νέα αξία χρήσης. Και σε αρκετές περιπτώσεις πετυχαίνουν να ενσωματώσουν το παρελθόν τους στη νέα τους μορφή. Έτσι και το «Tirbοuson»: παίρνει τον παλιό γερανό του μηχανουργείου και σηκώνει ένα χειροποίητο φωτιστικό από διακόσια ογδόντα άδεια μπουκάλια. συμπληρώνει με κατακόκκινες ντουσιέρες στη σειρά κάτω από μια φωτογραφία του Μπρεσόν και βαμμένα σε μια παλ απόχρωση, μεταξύ γκρι και μοβ, τραπεζοκαθίσματα μεζεδοπωλείου. Handmade σκηνικό, απλό

και καλόγουστο.

Η κουζίνα έχει ενδιαφέρουσα οπτική –παράδοση με πιο μοντέρνο μάτι–, πλην όμως καμιά φορά τα συνδυαστικά «τερτίπια» (aka πειραματισμοί) δεν είναι απολύτως πετυχημένα. Μου άρεσε το τραγανό, λεπτοκομμένο κολοκύθι μαρινέ με φρέσκο κόλιαντρο, δυόσμο, κουκουνάρι και μοτσαρέλα και η ανάμεικτη σαλάτα με μαρούλι, μανιτάρια, λόλα και λόλα ρόσα, ενώ και τα μποξαδάκια σε παραλλαγή, παρότι κάνουν κατά το ήμισυ βουτιά στην παράδοση (αρνί αναμένεις, κοτόπουλο έρχεται), είναι μια χαριτωμένη και ανάλαφρη συνταγή. Τα χοιρινά μπριζολάκια λαιμού με μανούρι και ντομάτα στερούνται ιδιαιτερότητας (αν και οι χωριάτικες πατάτες που τα συνοδεύουν είναι σούπερ), θα εστιάσω όμως την προσοχή σας στον μπαρδουνιώτικο κόκορα, με κρεμμυδάκια, ωραία ντοματένια σάλτσα και τυρί σφέλα, νόστιμο και τρυφερό. Στο πεδίο «γλυκό», η πανακότα με τριαντάφυλλο, ξηρούς καρπούς και καραμέλα μού φάνηκε λίγο «μπλεγμένη» ως προς τ' αρώματα, το παγωτό καϊμάκι όμως με σοκολάτα

και καραμελωμένο πορτοκάλι είναι καλό «χαρτί».

Σίγουρα, πάντως, το «Tirbouson» είναι ένα γουστόζικο, happy στέκι με value for money φαγητό και κρασιά (ιδίως κάποιες χιλιανές και καλιφορνέζικες φιάλες, εκτός των ελληνικών, που θα ανακαλύψετε γραμμένες στη λαδόκολλα κάτω από το πιάτο σας). Κι έχει τον τρόπο του να σε κερδίζει. Α.Στ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.