Aleria

Το φοβερό νεοκλασικό του Μεταξουργείου ανεβαίνει γευστικά με το ασανσέρ της ελληνικής κουζίνας. Ασανσέρ λόγω της εμφανούς μοντερνιτέ – αλλιώς, πιθανότατα, θα προτιμούσε τις παραδοσιακές… σκάλες.

Aleria

Το φοβερό νεοκλασικό του Μεταξουργείου ανεβαίνει γευστικά με το ασανσέρ της ελληνικής κουζίνας. Ασανσέρ λόγω της εμφανούς μοντερνιτέ – αλλιώς, πιθανότατα, θα προτιμούσε τις παραδοσιακές… σκάλες.

Aleria - εικόνα 1

Tην πρώτη φορά που πέρασα το κατώφλι του, εντυπωσιάστηκα για στιλιστικούς λόγους. Το «εξπρεσιονιστικό» ντεκόρ που δένει ετεροειδή (χρονικά και αισθητικά) στοιχεία έχεις την αίσθηση ότι είναι εν εξελίξει, ότι δεν μένει στατικό. Η κουζίνα, πάλι, ομολογώ ότι με κέρδισε για πρώτη φορά τώρα, στην καινούργια φάση της. Γιατί ανήκει σε μια νεοεμφανιζόμενη κατηγορία που, χωρίς να παρεκκλίνει από την χαλαρότητα και την απλότητα των γεύσεων ενός bar-restaurant, τις «διαποτίζει» με δημιουργικές όψεις ελληνικότητας. Προφανώς, το εντυπωσιακό του χώρου παραμένει – από το ατμοσφαιρικό αίθριο που χαζεύει μια πλακόστρωτη αυλή φωτισμένη σαν σκηνικό, ως την καινούργια, αλά Fornasetti, ταπετσαρία, τα λευκά αγάλματα σε νεοϋορκέζικο ασπρόμαυρο φόντο και την κομψότατη μπεζ σάλα με ροτόντες του πάνω ορόφου. Θέλω όμως να σταθώ στη γεύση – εσείς, πάλι, (εγκατα)σταθείτε όπου σας κάνει κλικ.

Μετά από σούπα κουπάτη με καρότο για καλωσόρισμα, τζίντζερ και λάδι άνηθου, που εκτός από ότι σε βάζει σε ζεστό κλίμα, σε προϊδεάζει για τις προθέσεις του νέου σεφ Ισίδωρου Περδικούρη, δοκίμασα αφράτους κολοκυθολουκουμάδες, που αλμυροδροσίζονται με μους φέτας, και ρουστίκ γίγαντες φούρνου με σαλάμι Λευκάδας – 100% χειμωνιάτικη συνταγή. Ακολούθησε μια ωραία σαλάτα με λάχανο, καρότο, σύγκλινο και σέλερι, με dressing από σταφίδα και ρούμι και μια πιο «δυνατή» τούρτα μελιτζάνας γεμιστή με πλιγούρι, με κρούστα γιαουρτιού και βιντεγκρέτ ντομάτας. Τα κυρίως ήταν ανάλαφρα: απλό και νόστιμο κοτόπουλο στη σχάρα, με καραμέλα ούζου για λίγη ένταση κι έναν γεμάτο πουρέ σελινόριζας, και ζουμερό μυλοκόπι σε βελουτέ ψαριού και πράσινης ελιάς, με αέρινες παπαρδέλες καρότου και κολοκυθιού. Τα γλυκά ήταν λιγότερο ντελικάτα, πλην όμως τόσο το μπανόφι όσο και η λεπτή τάρτα με μους από gianduja ήταν αρκετά ευχάριστα. Άριστα, ελπίζω (;) την επόμενη φορά…

Περισσότερες πληροφορίες

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.