Φλοίσβος

Από το πρωί με καφέ και φαγητό, το απόγευμα για shopping, με το ηλιοβασίλεμα για ποδήλατο και το βράδυ σινεμά και ποτό. Το πιο κοντινό «φιλέτο» της παραλιακής έβαλε επιτέλους τα καλά του, απέκτησε μια αστραφτερή μαρίνα νέας εποχής και υπόσχεται δροσιά on the waterfront μέρα-νύχτα. Κατεβήκαμε στον Φλοίσβο και δοκιμάσαμε τις γεύσεις του ολοκαίνουργιου PierOne.

Φλοίσβος

Η μαρίνα της απόλαυσης

Από το πρωί με καφέ και φαγητό, το απόγευμα για shopping, με το ηλιοβασίλεμα για ποδήλατο και το βράδυ σινεμά και ποτό. Το πιο κοντινό «φιλέτο» της παραλιακής έβαλε επιτέλους τα καλά του, απέκτησε μια αστραφτερή μαρίνα νέας εποχής και υπόσχεται δροσιά on the waterfront μέρα-νύχτα. Κατεβήκαμε στον Φλοίσβο και δοκιμάσαμε τις γεύσεις του ολοκαίνουργιου PierOne.

Έχω και κότερο πάμε για ψώνια;

Φλοίσβος - εικόνα 1

Μα καλά, στο Τροκαντερό περπατάω ή στο Mall; Κατά κάποιον τρόπο, και στα δύο. Βλέπετε, η Lamda TechnOL Flisvos Marina S.A. που ανέλαβε την αναβάθμιση και τη διαχείριση της Mαρίνας Φλοίσβου έφερε κάτι από τη λογική του εμπορικού κέντρου μπροστά στη θάλασσα, μετατρέποντας την ανακαινισμένη μαρίνα όχι απλώς σε «σπίτι» για τα πιο εντυπωσιακά κότερα της πόλης αλλά και σ' ένα χώρο δροσιάς για όλους, με εμπορικά καταστήματα, μπαρ κι εστιατόρια όπως… exoteriko. Αν σ' αυτό το χαλαρωτικό «πάρκο» των 56.000 τ.μ. προσθέσεις το ελαφρύ σουλούπωμα που υπέστη τελευταία ο παραλιακός πεζόδρομος που ξεκινά από τον «Φλοίσβο» –το πάλαι ποτέ καφέ «Θέατρο» στα χέρια του Ομίλου Καστελόριζο λειτουργεί πλέον ως καφέ, εστιατόριο και club–, έχεις στα πόδια σου την πιο δροσερή και πολυσυλλεκτική βόλτα του αθηναϊκού καλοκαιριού, ακριβώς εκεί που «σκάει» το κύμα. Την ακολουθήσαμε μαζί με πολλές οικογένειες, πριν καλά καλά ανοίξουν όλα της τα στέκια, με διαφορετική κατεύθυνση και διάθεση. Τ' αγαπημένα μας σημεία; Καταρχάς, όλη η ανακαινισμένη μαρίνα, φωταγωγημένη –ίσως πολύ δυνατά– με τα χαμηλά, κεραμιδί «τοσκανέζικα» κτίρια στη σειρά και το φαρδύ πεζόδρομο, έχει γίνει η χαρά του πιτσιρικά-ποδηλάτης. Το πρωί, όταν ο ήλιος καίει, τρέχεις κατευθείαν για παγωτό στο «Haagen Dazs» και «σπιτικά» κεϊκάκια στους καναπέδες του «Due Cavalieri» κοιτάζοντας από τη μία τα γιοτ κι από την άλλη το μπαρ: ένα εντυπωσιακό τιρκουάζ «κύμα» από γυαλί μουράνο. Μόλις δύσει όμως ο ήλιος, πάνω από το λόφο του Προφήτη Ηλία αρχίζει το σουλάτσο. Παρέες και ζευγάρια 30something κοζάρουν τις βιτρίνες στο «Oltre Mare», τα γυαλιά στο «Manalis Eyewear», τα ρούχα στην «Columbia», στην «BillaBong» και στο «Perga Marine», συνωστίζονται στο «Due Cavalieri» για premium ποτά και malt whiskies, περνάνε από το καφέ-βιβλιοπωλείο «Breeze» για εφημερίδες κι έναν κρύο εσπρέσο με λικέρ ή από το bar «Cruiser» για ένα chocolato marone με παγωτό, σιρόπι καραμέλας, Baileys και σαντιγί. Όπου κι αν καθίσεις, η μουσική παίζει χαλαρά σε ρυθμούς lounge και λάτιν – ό,τι πρέπει για κουβεντούλα.

Μπαράκι πάντως παίζει κι έξω από τη μαρίνα, δίπλα από το κολυμβητήριο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Το «Sorbet», δροσερό όπως τ' όνομά του και με διάθεση lounge, απλώνεται σε μια γλυκύτατη αυλή με γκαζόν. Αν έρθετε στη γειτονιά πρωί, φέρτε μαζί και το μαγιό σας. Η πισίνα του αθλητικού κέντρου είναι ιδανική για μακροβούτια – αν και θα παραμείνει κλειστό όλο τον Αύγουστο.

Κι όταν η παρέα θέλει σινεμά; Μέσα στο παραλιακό πάρκο του Παλαιού Φαλήρου, το φροντισμένο Σινέ Φλοίσβος έχει πολλά κομφόρ που αγαπάμε: μεγάλη οθόνη, δυνατό μπαρ –από ιταλικό παγωτό μέχρι πίτσα–, τεράστιο εξωτερικό χώρο με τραπεζάκια και παιδική χαρά για τη «μαρίδα». Να δίνεις ραντεβού πριν από την προβολή και να ξεχνιέσαι κοιτάζοντας τ' αστέρια. Ή μήπως ν' αράξουμε στην παραλία, πάνω στους κυματοθραύστες; Τώρα που βάλανε και σκαλίτσα για να μην παιδευόμαστε σκαρφαλώνοντας, δεν το συζητάμε καν.

PierOne

Φλοίσβος - εικόνα 2

Γκουρμέ πολυχώρος Δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιου είδους projects στην Ελλάδα. Να δημιουργείς, δηλαδή, έναν καινούργιο μικρό πλανήτη καλοπέρασης και ν' ανοίγεις με καλόγουστο τρόπο νέους «προορισμούς» στους Αθηναίους που αγνοούν περιοχές όπως η Μαρίνα Φλοίσβου. Εκεί, δίπλα στα πολυτελή σκάφη που αράζουν στην προβλήτα, το γευστικό συγκρότημα «PierOne» με τη φροντίδα του «Πεντελικόν» δεσπόζει. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό πολυχώρο που περιλαμβάνει την πολύ προσεγμένη all day πρόταση της «Brasserie Sud», το μπαρ-ρέστοραν «Zinc» και το μοντέρνο γκουρμέ ρεστοράν «Coquillage». Το team των κριτικών γεύσης του «α» επισκέφθηκε το χώρο και… αναφέρει. Η Brasserie Sud είναι ο χώρος του συγκροτήματος που κλέβει την παράσταση. Δεν αμφιβάλλω για το «Coquillage» (που θα ανοίξει σύντομα). Με τη σφραγίδα «Vardis-Πεντελικόν», η πρότασή του δεν μπορεί να είναι αμελητέα. Το ίδιο ισχύει και για το πιο μουσικό «Zinc», το οποίο χωροταξικά έχει τα πρωτεία στον επάνω όροφο. Εμένα όμως αυτό που μου έλειπε από την περιοχή είναι ένα απολαυστικό dolce far niente, με θέα που δημιουργεί συνειρμούς και με γευστικές δυνατότητες που υπερβαίνουν την παραλιακή πεπατημένη. Εδώ νομίζω ότι υπάρχουν όλα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και σ' ενδιαφέρον περιβάλλον. Βέβαια, μέχρι το απόγευμα, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το «έξω» δεν προσφέρεται ιδιαίτερα. Υπάρχει όμως η αίθουσα που –πιστέψτε με, πήγα και μεσημέρι– κάνει μια χαρά τη δουλειά της και κυρίως νόστιμα: καλό στήσιμο τραπεζιών, μοντέρνο περιβάλλον και μπόλικο γυαλί για ν' απολαμβάνεις το απαγορευμένο λόγω ζέστης έξω. Το βραδάκι τα πράγματα αλλάζουν. Οι βεράντες γίνονται φιλόξενες, ο χώρος γύρω είναι ευχάριστα διαμορφωμένος, η μαρίνα με τα σκάφη αξιοθέατη και το σύνολο αποκτά (βοηθούντος και του κόσμου) μια αύρα σαφώς πιο κοσμοπολίτικη. Στην «Brasserie Sud», θ' απολαύσετε έναν καλό καφέ, ένα παγωτό ή ένα αναψυκτικό. Το θεωρώ όμως μέγιστη παράλειψη να περιοριστείτε σε επιλογές αυτού του τύπου. Για μένα, το μεγάλο ατού του χώρου είναι η κατανοητή και νόστιμη γευστική πρόταση που κάνει – ένα υψηλού επιπέδου cafe-snack-restaurant είναι άλλωστε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, μια σαλάτα σίζαρ για να ξεκινήσουμε από τ' απλά – απολαυστική μαζί με ένα ποτήρι μπίρα. Και το μενού δεν σταματά εκεί. Πολύ καλές πίτες (δοκίμασα μια πολύ ενδιαφέρουσα με ντομάτα), pasta και risotti σε διάφορες πολύ καλοφτιαγμένες για το είδος του χώρου εκδοχές είναι μερικές από τις εύκολες λύσεις για μια χαλαρή, νόστιμη και απλή βραδινή έξοδο. Από κει και πέρα, υπάρχουν και πιο «εστιατορικές» προτάσεις στις οποίες κυριαρχεί η σχάρα, με παρουσιάσεις όμως που παραπέμπουν στις σοφιστικέ δυνατότητες και την παράδοση του «Πεντελικόν». Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, νομίζω ότι πρέπει να ανοίξετε την ατζέντα σας και να καταχωρίσετε την «Brasserie Sud» για μια επόμενη έξοδο. Beat, φαΐ, ποτό και θέα! Μια βεράντα βγαλμένη θαρρείς από την Τοσκάνη, με άπλετη θέα στην κουκλίστικη Μαρίνα Φλοίσβου φιλοξενεί το φιλόδοξο bar-restaurant του Χάρη Βάρδη. Οι πρώτες μέρες λειτουργίας δείχνουν ότι το Zinc θα καθιερωθεί στη βραδινή ζωή της παραλιακής. Το σέρβις μπορεί να είναι ακόμη αροντάριστο και η –καλοδιαλεγμένη με διαθέσεις lounge, mainstream αλλά και λάτιν– μουσική πιο δυνατή απ' ό,τι θα ήθελε κανείς σ' ένα τόσο ρομαντικό σκηνικό, αλλά η εμπειρία του επιχειρηματία εγγυάται ότι τα προβληματάκια της νεότητας θα ξεπεραστούν. Το μενού του «Zinc» είναι φιλόδοξο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες σε σχέση με το –πιο καθημερινό– «Brasserie Sud». Ο σεφ Θάνος Βλαχόπουλος επιμελείται ένα μεσογειακό μενού με έντονο γαλλικό χρώμα. Δοκίμασα πολλά πιάτα και τα περισσότερα ήθελαν λίγη δουλειά για να δείξουν το καλύτερό τους πρόσωπο. Η ιδέα του ριζότο με φουαγκρά και φράουλες, για παράδειγμα, είναι θαυμάσια, αλλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στο δέσιμο των επιμέρους στοιχείων του πιάτου. Οι σαλάτες είναι πολύ ενδιαφέρουσες, αλλά χρειάζονται προσοχή τόσο στην ποσότητα του ντρέσινγκ όσο και στο ανακάτεμα. Αντίθετα, πολύ μου άρεσε το κονφί της πάπιας με την ιδανικά φρουτώδη πορτοκαλάτη σος. Η –επίσης μεσογειακή– λίστα κρασιών έχει μια ενδιαφέρουσες επιλογές.

Coming soon

Φλοίσβος - εικόνα 3

Το Coquillage θα είναι το πιο γκουρμέ κομμάτι του φιλόδοξου «PierOne». Μπορεί να μην έχει λειτουργήσει ακόμη, αλλά ο πολύ κομψός μοντέρνος χώρος του (δίδυμος όσον αφορά το ντεκό με τη σάλα της «Brasserie Sud») είναι έτοιμος, ενώ κουζίνα και σερβιτόροι βρίσκονται σε φάση σκληρών προπονήσεων. Στο μενού του είναι σαφής η τάση της modern cuisine, που εμπλουτίζει κλασικά αγαπημένα θέματα με απρόσμενες πινελιές. Θέλετε μερικά δείγματα; Γαύρος μαριναρισμένος πάνω σε μελιτζανοσαλάτα αρωματισμένη με χαρουπόμελο^ σαρδέλα ψητή μαριναρισμένη με δεντρολίβανο πάνω σε φάβα «Cafe de Paris»^ κρύο ριζότο σε μύδια με κουκουνάρια και σταφίδες. Και στο μπαρ όμως θα σερβίρονται κάποια σπέσιαλ πιάτα, όπως το burger από γιαπωνέζικο «kobe beef» ή το κλαμπ σάντουιτς με καπνιστό σολομό, «βρεγμένα» από μεγάλη ποικιλία φαντεζί Μartini cocktails.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.