Η ευγενής τέχνη της παπάρας

Μερικές σκέψεις για την πιο απενοχοποιημένα και άκομψα cool κίνηση σε κάθε τραπέζι.

Η ευγενής τέχνη της παπάρας AI Generated Image

Υπάρχει μια στιγμή στο (ελληνικό αλλά και όποιο) τραπέζι που όλοι έχουμε ζήσει και σίγουρα αξίζει κάθε, μα κάθε στιγμή. 'Άλλοτε στην αφετηρία ενός γεύματος, άλλοτε λίγο πριν σηκωθείς, αφού έχεις πει "χόρτασα". Μπορεί και να ισχύει το τελευταίο. Αλλά έχει μείνει αυτή η θεϊκή σάλτσα στον πάτο του πιάτου ή εκείνο το ζουμί με λάδι στα 'βαθιά' της σαλάτας. Είναι εκεί, σε τραβά και ενίοτε σε προκαλεί. "Φίλαθλοι, μην αντιδράτε στις προκλήσεις τους, μην κάνετε βουτιά με το ψωμί εντός" λέει το αγγελάκι στη μία πλευρά του κεφαλιού, ακριβώς όπως στα καρτούν. "Μπαίνουμε, τώρα βουτάμε" απαντά το διαβολάκι από την άλλη. Σηκώνεις το βλέμμα, παίρνεις ανάσες για να το παίξεις από χαλαρός έως κυριλέ. Μπαμ! Η απόφαση έχει ληφθεί. Κόβεις ένα κομμάτι ψωμί, το κρατάς με τα τρία δάχτυλα ή το καρφώνεις στην άκρη του πιρουνιού και βουτάς. Αποφασιστικά, θαρραλέα. Κάνεις (την) παπάρα.

Fare la scarpetta που θα έλεγαν και οι μάστορες της νοστιμιάς, οι Ιταλοί. Ναι, φίλε μου. Δεν είσαι μόνος. Όλοι το κάνουμε. Καιρός να το παραδεχτούμε: η παπάρα δεν είναι απλά μια 'παρα-γαστρονομική' κίνηση. Είναι ιεροτελεστία, είναι δήλωση, είναι τέχνη.

Στην Ιταλία, όπως προείπαμε, το λένε 'fare la scarpetta' – δηλαδή 'κάνω το παπουτσάκι' – και είναι τόσο διαδεδομένος όρος που μπήκε μέχρι και στο λεξικό Treccani. Που σημαίνει, όσο να 'ναι, κάτι. Ο ορισμός; "Η πράξη του να μαζεύεις τη σάλτσα από το πιάτο με ένα κομμάτι ψωμί, στο πιρούνι ή στο χέρι". Μπράβο παιδιά, καλά τα λέτε. Αλλά εδώ στην Ελλάδα το λέμε αλλιώς: Παπάρα. Χωρίς φιοριτούρες, χωρίς ντροπές.

Από το κοκκινιστό μέχρι το αυγολέμονο, και από το μπουγιουρντί μέχρι το τελευταίο λάδι στη χωριάτικη – το ψωμί είναι εργαλείο και όπλο μαζί. Μαζεύει, σκουπίζει, φέρνει στο στόμα το τέλος μιας ιστορίας με ένα φινάλε εμβληματικό.

Αγένεια; Μπορεί και όχι

Κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν αντιαισθητικό, ρουστίκ, άκομψο, αγενές. "Όχι για δημόσια χρήση". Ίσως γιατί δεν έχουν δοκιμάσει να το κάνουν πρόσφατα. Γιατί αν είχαν, θα καταλάβαιναν: Η παπάρα είναι ανάγκη, όχι επιλογή.

Διαβάστε Επίσης

Ορισμένοι ετυμολόγοι το συνδέουν με φτώχεια – "scarsetta" λένε στη Μπότα, είναι η ανάγκη να καθαρίσεις το πιάτο μέχρι τέλους. Εδώ όμως; Εδώ είναι περηφάνια. Είναι μαγκιά (και όχι αυτοταπείνωση). Είναι η στιγμή που το τραπέζι σωπαίνει και όλοι κοιτούν με σεβασμό τον έναν που τόλμησε να "βουτήξει". Η παπάρα στο σήμερα και στα υψηλότερα κλιμάκια της γεύσης; Πολλοί σεφ, ακόμη και βραβευμένοι, πλέον την αγκαλιάζουν. Σου φέρνουν επίτηδες πιάτα με σάλτσες που φωνάζουν για ψωμί. 

Το φαγητό είναι χαρά, είναι και κοινή εμπειρία. Κι αν δεν έχεις κάνει παπάρα… κάτι έχεις χάσει.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/04/2025

Μια Τύπου Ταβέρνα μόλις άνοιξε στο Παγκράτι

Σε έναν μοντέρνας αισθητικής χώρο και σε ένα... κλασικό εστιατορικό σημείο, θα φας κατσικάκι κλέφτικο, παϊδάκια και κοκορέτσι.

Πώς και γιατί βρέθηκε στην Τήνο ένας από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη

Μία εμπειρία ζωής βίωσε στο κυκλαδίτικο νησί ο κορυφαίος Daniel Humm. Ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, βρέθηκε στην Ελλάδα επιθυμώντας να γνωρίσει σε βάθος και να εμπνευστεί από τον γαστρονομικό της πλούτο.

Ο Παύλος Κυριάκης μιλά ιταλικά στο Odori

Το δημοφιλές σποτ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων περνά στην Τrattoria/ Vermuteria φάση του, με επικεφαλής της γεύσης του τον πολυβραβευμένο σεφ.

Τα Taco Bell έρχονται στην Αθήνα

Ελλάδα, είσαι έτοιμη για Crunchy Taco;

Δυο ενδιαφέρουσες αφίξεις στη Ζάκυνθο με υπογραφή Σταύρου Υφαντίδη

Ο βραβευμένος σεφ ετοιμάζει διπλό χτύπημα, αναβαθμίζοντας την κουζίνα του δημοφιλούς "Movida" και συστήνοντας στο νησί την έννοια του fine baking μέσα από τη boulangerie Venier, σε συνεργασία με τον έμπειρο chef pâtissier Αλέξανδρου Παπαγεωργίου.

Στα θέρετρα του Ομίλου Sani/Ikos η γαστρονομία είναι ομαδική υπόθεση

Eν όψει του Sani Gourmet 2025, του γαστρονομικού φεστιβάλ που, από τις 11 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, θα δώσει στους επισκέπτες του Sani Resort την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ του κόσμου, μιλάμε με τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις των πολυτελών Sani / Ikos Resorts και μαθαίνουμε περισσότερα για τη μοναδική στη χώρα καινοτομία της Γαστρονομικής Επιτροπής του Ομίλου.