Η ευγενής τέχνη της παπάρας

Μερικές σκέψεις για την πιο απενοχοποιημένα και άκομψα cool κίνηση σε κάθε τραπέζι.

Η ευγενής τέχνη της παπάρας AI Generated Image

Υπάρχει μια στιγμή στο (ελληνικό αλλά και όποιο) τραπέζι που όλοι έχουμε ζήσει και σίγουρα αξίζει κάθε, μα κάθε στιγμή. 'Άλλοτε στην αφετηρία ενός γεύματος, άλλοτε λίγο πριν σηκωθείς, αφού έχεις πει "χόρτασα". Μπορεί και να ισχύει το τελευταίο. Αλλά έχει μείνει αυτή η θεϊκή σάλτσα στον πάτο του πιάτου ή εκείνο το ζουμί με λάδι στα 'βαθιά' της σαλάτας. Είναι εκεί, σε τραβά και ενίοτε σε προκαλεί. "Φίλαθλοι, μην αντιδράτε στις προκλήσεις τους, μην κάνετε βουτιά με το ψωμί εντός" λέει το αγγελάκι στη μία πλευρά του κεφαλιού, ακριβώς όπως στα καρτούν. "Μπαίνουμε, τώρα βουτάμε" απαντά το διαβολάκι από την άλλη. Σηκώνεις το βλέμμα, παίρνεις ανάσες για να το παίξεις από χαλαρός έως κυριλέ. Μπαμ! Η απόφαση έχει ληφθεί. Κόβεις ένα κομμάτι ψωμί, το κρατάς με τα τρία δάχτυλα ή το καρφώνεις στην άκρη του πιρουνιού και βουτάς. Αποφασιστικά, θαρραλέα. Κάνεις (την) παπάρα.

Fare la scarpetta που θα έλεγαν και οι μάστορες της νοστιμιάς, οι Ιταλοί. Ναι, φίλε μου. Δεν είσαι μόνος. Όλοι το κάνουμε. Καιρός να το παραδεχτούμε: η παπάρα δεν είναι απλά μια 'παρα-γαστρονομική' κίνηση. Είναι ιεροτελεστία, είναι δήλωση, είναι τέχνη.

Στην Ιταλία, όπως προείπαμε, το λένε 'fare la scarpetta' – δηλαδή 'κάνω το παπουτσάκι' – και είναι τόσο διαδεδομένος όρος που μπήκε μέχρι και στο λεξικό Treccani. Που σημαίνει, όσο να 'ναι, κάτι. Ο ορισμός; "Η πράξη του να μαζεύεις τη σάλτσα από το πιάτο με ένα κομμάτι ψωμί, στο πιρούνι ή στο χέρι". Μπράβο παιδιά, καλά τα λέτε. Αλλά εδώ στην Ελλάδα το λέμε αλλιώς: Παπάρα. Χωρίς φιοριτούρες, χωρίς ντροπές.

Από το κοκκινιστό μέχρι το αυγολέμονο, και από το μπουγιουρντί μέχρι το τελευταίο λάδι στη χωριάτικη – το ψωμί είναι εργαλείο και όπλο μαζί. Μαζεύει, σκουπίζει, φέρνει στο στόμα το τέλος μιας ιστορίας με ένα φινάλε εμβληματικό.

Αγένεια; Μπορεί και όχι

Κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν αντιαισθητικό, ρουστίκ, άκομψο, αγενές. "Όχι για δημόσια χρήση". Ίσως γιατί δεν έχουν δοκιμάσει να το κάνουν πρόσφατα. Γιατί αν είχαν, θα καταλάβαιναν: Η παπάρα είναι ανάγκη, όχι επιλογή.

Διαβάστε Επίσης

Ορισμένοι ετυμολόγοι το συνδέουν με φτώχεια – "scarsetta" λένε στη Μπότα, είναι η ανάγκη να καθαρίσεις το πιάτο μέχρι τέλους. Εδώ όμως; Εδώ είναι περηφάνια. Είναι μαγκιά (και όχι αυτοταπείνωση). Είναι η στιγμή που το τραπέζι σωπαίνει και όλοι κοιτούν με σεβασμό τον έναν που τόλμησε να "βουτήξει". Η παπάρα στο σήμερα και στα υψηλότερα κλιμάκια της γεύσης; Πολλοί σεφ, ακόμη και βραβευμένοι, πλέον την αγκαλιάζουν. Σου φέρνουν επίτηδες πιάτα με σάλτσες που φωνάζουν για ψωμί. 

Το φαγητό είναι χαρά, είναι και κοινή εμπειρία. Κι αν δεν έχεις κάνει παπάρα… κάτι έχεις χάσει.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Λήμνος "κατεβαίνει" στην Αθήνα και πιάνει τραπέζι στον 'Τσίφτη'

Mια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/11/2025

Μια παριζιάνικη ταβέρνα στρώνει τραπέζι μαζί με τον Οικονόμου

Η Taverna Paris έρχεται σήμερα από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering.

Σε ένα από τα πιο cool ιταλικά της Αθήνας στήνουν μια πραγματική γιορτή γεύσης

Brunch all’italiana με θέα το Σαρωνικό και νέο μενού που σε ταξιδεύει από τη Νάπολη ως το Τορίνο.

Μια ιταλική κουζίνα του Κεραμεικού κάνει ακόμα και τους δύσπιστους να λένε ‘Mamma Mia!’

Ιταλική φινέτσα και arty ατμόσφαιρα, εκεί όπου η γεύση συναντά την υψηλή αισθητική.

Σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αθήνας σερβίρουν νέο μενού

Μία προνομιακή βεράντα με την Αθήνα στο πιάτο, έμφαση στην τέχνη και ωραίες γεύσεις.

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.