Παγκόσμια Ημέρα Σεφ: Οι σεφ το γιορτάζουν!

Στις 20 Οκτωβρίου μάγειρες και σεφ που είναι συνυφασμένοι με την διατροφή την χαρά και την απόλαυση γιορτάζουν την Παγκόσμια Διεθνή Ημέρα τους, κι εμείς τους τιμούμε!

thessaloniki7

Όταν εμείς στην Ελλάδα ζούσαμε τον πυρετό των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ο πρόεδρος της World Association of Chefs Societies καθιέρωνε την 20η Οκτωβρίου ως International Chefs Day, εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το εδραιωμένο πλέον κύρος των δημιουργών της γαστρονομίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ήθελε να αποτυπώσει την ευγένεια που έχει κατακτήσει αυτό το επάγγελμα, αλλά και να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές για τον αντίκτυπο που έχει η παραγωγή και κατανάλωση της τροφής στο περιβάλλον, προσπαθώντας να εμπνεύσει την αφοσίωσή μας σε μια υγιεινή διατροφή αλλά και στην υγεία του πλανήτη. "Τα προηγούμενα χρόνια το επάγγελμα του σεφ δεν είχε κάποια ιδιαίτερη υπόληψη, ήταν για τα πέρα αμπέλια" μου λέει ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος σε ηλικία 28 χρονών το 1996 έγινε executive chef του "Makedonia Palace" μέχρι το 2003, θέση που κατέχει και πάλι την τελευταία πενταετία. "Οι Έλληνες σεφ με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν είχαν κατακτήσει το σημερινό τους στάτους και στα μεγάλα ξενοδοχεία οι executive chef ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία ξένοι", συνεχίζει.

Alain Senderens
Alain Senderens

Το 2004 δημιουργήθηκε και το Facebook οπότε το star system των σεφ που έχουμε συνηθίσει σήμερα ήταν πολύ περιορισμένο. Θρυλικοί ήρωες της γαστρονομίας ήταν λίγοι κορυφαίοι της γαλλικής nouvelle cuisine, σαν τον Paul Bocuse και τον Alain Senderens, ενώ στη δεκαετία του 1990 έλαμψε ο περίφημος Joel Robuchon που με την τέχνη και την τελειομανία του ανακηρύχτηκε σεφ του 20ου αιώνα. Στη Χώρα των Βάσκων έλαμπε ο Juan Mari Arzak, ακολουθώντας τις αρχές της nouvelle cuisine, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Gualtiero Marchesi στην Ιταλία.

Joel Robuchon
Joel Robuchon

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού αυτοί που είχαν ξεχωρίσει ήταν δύο ονόματα που ηγήθηκαν της προοδευτικής γαστρονομίας στην Καλιφόρνια: μιλάμε για τον Wolfgang Puck που λανσάρισε μεταξύ άλλων μια καινοτόμα fine dining πίτσα με πάπια και η δημιουργός της καλιφορνέζικης κουζίνας Alice Waters, πρωτοπόρος παγκοσμίως του κινήματος farm-to-table. Στη Μεγάλη Βρετανία τώρα οι σεφ τάραξαν τα νερά υιοθετώντας ποζάτες συμπεριφορές rock star Το κακό παιδί Marco Pierre White, που εκτός από μέγας δημιουργός έγινε διάσημος για τη μπρουτάλ συμπεριφορά του, και ο Gordon Ramsay, που ακολούθησε τα βήματα του δασκάλου του Marco εξασφαλίζοντας τεράστια δημοσιότητα και φήμη ως "Εφιάλτης στην κουζίνα" (που είδαμε και στην Ελλάδα με τον Έκτορα Μποτρίνι), ήταν οι δύο που ξεχώρισαν. Και μετά ήρθαν τα social media και το παιχνίδι της δημοσιότητας ξέφυγε και ο χώρος των σεφ έγινε άκρως ανταγωνιστικός εκτός από δημιουργικός.

Έκτορας Μποτρίνι

Τι είναι όμως τελικά ένας σεφ και ποια η διαφορά του από έναν μάγειρα; Το σίγουρο είναι ότι ένας σεφ δεν φτιάχνει απλώς φαγητό. Όσους αποκαλούμε σεφ έχουν φθάσει στην ανώτερη βαθμίδα του επαγγέλματός τους και οι δημιουργίες τους εκτός από απολαυστικοί γευστικοί συνδυασμοί ανακατεύουν στην ευφάνταστη μαρμίτα τους την τέχνη και την επιστήμη. Έχουν σίγουρα μεγάλη εμπειρία και μέγιστη τεχνική κατάρτιση, αλλά αυτό που κάνει τους κορυφαίους να ξεχωρίζουν είναι η προσωπικότητα και το ξεχωριστό μαγειρικό στυλ. Στις μέρες μας, όμως, οι κορυφαίοι παίρνουν πρωτοβουλίες πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσεως, υιοθετώντας έναν ευγενή ακτιβισμό που θέλει να δώσει λύσεις και να ευαισθητοποιήσει γύρω από τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη (food waste, κλιματική κρίση, πείνα).

Blumenthal heston
Blumenthal Heston
Ferran Adria
Ferran Adria

Στην απέναντι όχθη της μαγειρικής βρίσκονται οι εργάτες της, που συνήθως τους αποκαλούμε μάγειρες: έχουν τις βασικές τεχνικές γνώσεις για να φτιάξουν ένα τίμιο καθημερινό φαγητό, αλλά τους λείπουν οι τεχνικές γνώσεις για μια ραφινάτη γαστρονομία και δεν έχουν τη φιλοδοξία για να ασχοληθούν μαζί της. Ανάμεσά τους βρίσκεται η πλειοψηφία των σεφ που διαθέτουν καλή τεχνική και εμπειρία αλλά δεν έχουν ακόμη καλλιεργήσει το ταλέντο για να παρουσιάσουν κάτι μοναδικό, ευρηματικό, ασυνήθιστο ή πρωτοποριακό, που θα κάνουν την κουζίνα τους να διαθέτει χαρακτήρα και υπογραφή. Μπορούν να μαγειρέψουν και να αναπαράξουν με μεγαλύτερη ή μικρότερη άνεση την κουζίνα των κορυφαίων, αλλά από τη δική τους δημιουργία σίγουρα λείπει το νακ. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουν και να το κατανοούν όλοι, διότι συναντάμε συχνά καβαλημένα καλάμια που ποζάρουν χωρίς συναίσθηση και με αλαζονεία επειδή τελείωσαν ένα ΙΕΚ Μαγειρικής, διεκδικώντας υψηλότατους μισθούς που δεν τους αξίζουν, αντιγράφοντας ασύστολα συνταγές από το διαδίκτυο και τα βιβλία των μεγάλων σεφ για να εντυπωσιάσουν.

Andoni Luis Aduriz
Andoni Luis Aduriz
Massimo Bottura
© Marco Poderi
Massimo Bottura

Είναι ευγενής ο στόχος και το όραμα της εξέλιξης σε σεφ ικανό για διάστερα και τριάστερα εστιατόρια, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται πάθος, αφοσίωση στο στόχο και χρόνος. Είναι ωραίο σίγουρα να σε χειροκροτεί ολόκληρος ο πλανήτης ως Adria, Redzepi, Blumenthal, Bottura, Colagreco, Aduriz, Roca, αλλά χρειάζεται προσήλωση και υπομονή.

Joan Roca
Joan Roca

Το σίγουρο είναι ότι τους χρειαζόμαστε όλους τους μάγειρες και σεφ στους χώρους εστίασης για να τρέφουν με απόλαυση και χαρά το στομάχι και την καρδιά μας. Γι’ αυτό και τους ευχόμαστε χρόνια πολλά στην παγκόσμια ημέρα της γιορτής τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Alemagou

Ο Θωμάς Μάτσας ζωγραφίζει ελληνικά πάνω στην άμμο της Φτελιάς, στο Νησί των Ανέμων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
09/07/2025

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Dada’s"

Ατμοσφαιρική και με cool vibes, η ολοήμερη gastropub στη Νέα Πεντέλη φροντίζει να κυλήσουν ευχάριστα οι μέρες του θέρους στο κλεινόν άστυ.

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο βολιώτικο τσιπουράδικο στην Αθήνα

Η κουλτούρα των "τσιπουροκατανύξεων" του Βόλου πιάνει πόστο και στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, μετά τις 4 γύρες, σε κερνάνε την 5η.

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η διεθνής αλυσίδα σύγχρονων high‑end εστιατορίων πιάνει Αθήνα και σε υποδέχεται σε ένα feelgood σημείο στην 'αυλή' του One&Only Aesthesis.

Κρέμα: Για παγωτό στο νέο gelato spot της Ηλιούπολης

Από κλασικές γεύσεις ως και viral sensations, δες τι θα βρεις στην Κρέμα.

Το τοπ σουσάδικο που σερβίρει σε μια αεράτη ταράτσα με θέα τον Λυκαβηττό

Ποιοτική (ωμοφαγική και μη) ιαπωνική κουζίνα από ομάδα με εμπειρία που κρατά από τις αρχές της χιλιετίας, με φόντο τον φωτισμένο Άη Γιώργη για ρομαντικό σκηνικό.