Ποιος θα είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023;

Mια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining θα αναδείξει τον Έλληνα Οινοχόο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Στις 30 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2023, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining. Εννέα συνολικά διαγωνιζόμενοι θα αναμετρηθούν με στόχο την πρώτη θέση ενώ ο νικητής του φετινού διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier, μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας, που θα διεξαχθεί το 2026 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I). 

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Την φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού εξασφαλίζει η  πολυετής εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, τα μέλη της οποίας έχουν συμμετάσχει και πραγματοποιήσει αντίστοιχες διοργανώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς στον κλάδο της οινοχοΐας και του κρασιού ευρύτερα.  Η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζεται από τον κ. Νικόλα Γιαννόπουλο Dip WSET, υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών της Π.Εν.Ο, τον κ. Νίκο Λουκάκη, συνιδιοκτήτη του ΝΟΑH, τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον κ. Ευστάθιο Τσώκο, Sommelier – Consultant,  τον κ. Άγγελο Αντωνίου, Sommelier – Consultant και τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν πρόεδροι ενώσεων οινοχόων από άλλες χώρες καθώς και πολλοί άλλοι κριτές από τη χώρα μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, την εστίαση και την γαστρονομία. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. 

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στην οινοχοΐα, τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά θέματα. Στην ημιτελική φάση, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, περιλαμβάνονται γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Από αυτή τη φάση και το σύνολο των διαγωνιζομένων, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους τρεις καλύτερους για τον τελικό. Η τελική φάση, που θα αναδείξει τον μεγάλο νικητή, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, την 30η Ιανουαρίου (6 μ.μ) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και η διαδικασία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.  

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της οινικής εκδήλωσης "Τα ΒορΟινά" της ένωσης "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος", η οποία είναι ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης. Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας εμβληματικών χορηγών οι οποίοι βοηθούν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού αλλά και συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω εκπαίδευση των καλύτερων, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών τους πάνω σε θέματα που αφορούν στο αντικείμενο της δουλειάς τους.   

Οι εταιρείες που υποστηρίζουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο είναι οι ακόλουθες: 

  • Χρυσός Χορηγός: Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος
  • Μεγάλοι Χορηγοί: Electra Hotels, Deals, Nespresso Professional
  • Χορηγοί: WSPC, Metaxa, Elit Vodka, Acqua Panna - S. Pellegrino, Inedit beer, MyCava, Trinity Wines & Masterzen. 
  • Υποστηρικτές: Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Ευτυχιάδης, Trikalinos Bottarga, Cava Cava, Cava Ανθίδης.
  • Χορηγοί επικοινωνίας: Αθηνόραμα, Grape, andro.gr  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.