Ποιος θα είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023;

Mια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining θα αναδείξει τον Έλληνα Οινοχόο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Στις 30 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2023, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining. Εννέα συνολικά διαγωνιζόμενοι θα αναμετρηθούν με στόχο την πρώτη θέση ενώ ο νικητής του φετινού διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier, μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας, που θα διεξαχθεί το 2026 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I). 

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Την φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού εξασφαλίζει η  πολυετής εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, τα μέλη της οποίας έχουν συμμετάσχει και πραγματοποιήσει αντίστοιχες διοργανώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς στον κλάδο της οινοχοΐας και του κρασιού ευρύτερα.  Η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζεται από τον κ. Νικόλα Γιαννόπουλο Dip WSET, υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών της Π.Εν.Ο, τον κ. Νίκο Λουκάκη, συνιδιοκτήτη του ΝΟΑH, τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον κ. Ευστάθιο Τσώκο, Sommelier – Consultant,  τον κ. Άγγελο Αντωνίου, Sommelier – Consultant και τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν πρόεδροι ενώσεων οινοχόων από άλλες χώρες καθώς και πολλοί άλλοι κριτές από τη χώρα μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, την εστίαση και την γαστρονομία. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. 

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στην οινοχοΐα, τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά θέματα. Στην ημιτελική φάση, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, περιλαμβάνονται γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Από αυτή τη φάση και το σύνολο των διαγωνιζομένων, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους τρεις καλύτερους για τον τελικό. Η τελική φάση, που θα αναδείξει τον μεγάλο νικητή, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, την 30η Ιανουαρίου (6 μ.μ) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και η διαδικασία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.  

Καλύτερος Έλληνας Σομελιέ

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της οινικής εκδήλωσης "Τα ΒορΟινά" της ένωσης "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος", η οποία είναι ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης. Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας εμβληματικών χορηγών οι οποίοι βοηθούν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού αλλά και συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω εκπαίδευση των καλύτερων, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών τους πάνω σε θέματα που αφορούν στο αντικείμενο της δουλειάς τους.   

Οι εταιρείες που υποστηρίζουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο είναι οι ακόλουθες: 

  • Χρυσός Χορηγός: Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος
  • Μεγάλοι Χορηγοί: Electra Hotels, Deals, Nespresso Professional
  • Χορηγοί: WSPC, Metaxa, Elit Vodka, Acqua Panna - S. Pellegrino, Inedit beer, MyCava, Trinity Wines & Masterzen. 
  • Υποστηρικτές: Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κτήμα Άλφα, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Ευτυχιάδης, Trikalinos Bottarga, Cava Cava, Cava Ανθίδης.
  • Χορηγοί επικοινωνίας: Αθηνόραμα, Grape, andro.gr  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα: Ταβέρνες και εστιατόρια για την Τσικνοπέμπτη

Από παραδοσιακές ταβέρνες και μοντέρνα steak restos μέχρι σταθερά upscale στέκια κρεατοφαγίας και σουβλατζίδικα με οινικές αναζητήσεις: από όλα εκείνα τα σημεία της πόλης, δηλαδή, που τιμούν στο κρέας σε όλες τις μορφές του και ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν για την Τσικνοπέμπτη, ανάβοντας τα κάρβουνα και προετοιμάζοντας τις σχάρες τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/03/2024

To Dine Athens επιστρέφει

To Restaurant Week της Αθήνας επανέρχεται για 8η χρονιά.

4 παλιές ψαροταβέρνες της Αττικής - αφορμή για εκδρομή που αξίζει να κρατήσεις μυστικό

Ταβερνάκια με προσωπικότητα σε γραφικούς προορισμούς, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από την πόλη.

Νέος executive chef, νέα μενού και νέες γαστρονομικές εμπειρίες στο "Rooftop" του "St. George Lycabettus"

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, τη γευστική εμπειρία "Dome dining" μέσα σε ένα "Bubble" περιβάλλον με φόντο όλη την Αθήνα.

Ο Παύλος Κυριάκης είναι ο νέος executive chef στο 'Elaia' του 'Kapsaliana Village'

Αλλαγή σκυτάλης στο βραβευμένο εστιατόριο του κρητικού χωριού-ξενοδοχείου.

"Lesante Cape": Η ελληνική φιλοξενία συναντά την υψηλή γαστρονομία μέσα από τις δημιουργίες του Σταύρου Υφαντίδη

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της Lesante Collection στη Ζάκυνθο βάζει τη γεύση στο επίκεντρο αντλώντας έμπνευση από την ελληνική παράδοση.

Τι σημαίνει να είσαι σεφ-πατρόν στην εστιατορική Αθήνα του τώρα

Άνταμ Κοντοβάς, Δήμος Σαμουράκης και Χάρης Νικολούζος μιλούν για την απόφαση να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο.