Ζαρογκίκας

Ο Σωτήρης Ζαρογκίκας, αφού πήρε το πτυχίο του μηχανολόγου-μηχανικού από το ΕΜΠ, με πλήρη συνείδηση για το δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει, σπούδασε από το 1985 οινολογία και γευσιγνωσία στο πανεπιστήμιο του Μπορντό και άρχισε να εργάζεται συστηματικά στο πατρικό του κτήμα και στο οινοποιείο στη Ριτσώνα...

Ζαρογκίκας

Στον αμπελώνα της Ριτσώνας

Ο Σωτήρης Ζαρογκίκας, αφού πήρε το πτυχίο του μηχανολόγου-μηχανικού από το ΕΜΠ, με πλήρη συνείδηση για το δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει, σπούδασε από το 1985 οινολογία και γευσιγνωσία στο πανεπιστήμιο του Μπορντό και άρχισε να εργάζεται συστηματικά στο πατρικό του κτήμα και στο οινοποιείο στη Ριτσώνα...

Ζαρογκίκας - εικόνα 1

Ο πατέρας του, ο στρατηγός Ηλίας Ζαρογκίκας, λειτουργούσε το οινοποιείο ήδη από το 1973, μαζί με τη γυναίκα του Αδαμαντία και τον πατέρα της Θεοφάνη Ζήση, εφοδιάζοντας τότε μεγάλες εταιρείες του κλάδου της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας. Είκοσι χρόνια μετά ο Σωτήρης έδωσε άλλη κατεύθυνση στο εγχείρημα κάνοντας σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες επέτρεπαν τη βελτίωση της παραγωγής αλλά και την εμφιάλωση κρασιών.

Πριν ακόμη δημιουργηθεί το οινοποιείο η οικογένεια καλλιεργούσε αμπέλια συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 200-350 μ. στην περιοχή της Ριτσώνας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αμπελώνες της Βοιωτίας, δεξιά της εθνικής οδού μετά το Σχηματάρι, σε μια λοφώδη περιοχή με ήπιο κλίμα και αρκετά κοντά στη θάλασσα. Από το ιδιόκτητο κτήμα της οικογένειας διακρίνεται ανατολικά στο βάθος η θάλασσα που χωρίζει την Εύβοια από τη Στερεά Ελλάδα και η Πάρνηθα στα νότια. Μπορείτε να φτάσετε εδώ παίρνοντας το δρόμο για Χαλκίδα και στρίβοντας αριστερά από το Βαθύ. Ο Σωτήρης Ζαρογκίκας ακολούθησε ένα σταδιακό πρόγραμμα αναμπέλωσης φτάνοντας σήμερα να διαθέτει, εκτός από Cabernet Sauvignon, με το οποίο ήταν φυτεμένος αρχικά ο αμπελώνας, και νέες ποικιλίες, όπως Ροδίτης, Σαββατιανό, Ασύρτικο, Chardonnay, Merlot, Syrah και Grenache. Παράλληλα, έχει μετατρέψει την καλλιέργεια σε βιολογική χρησιμοποιώντας φυσικά λιπάσματα και ανόργανα μέσα για την προστασία των αμπελιών. Στο μπροστινό μέρος του οινοποιείου, απέναντι από το αμπέλι του Ροδίτη, έφτιαξε μάλιστα ένα όμορφο διώροφο κτίσμα από κόκκινη πέτρα της περιοχής, με αίθουσα υποδοχής και γευσιγνωσίας στον όροφο και υπόγεια κάβα παλαίωσης κρασιών με σταθερή θερμοκρασία, όπου ένα μέρος του κρασιού ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και παλιώνει στη φιάλη.

Ζαρογκίκας - εικόνα 2
Κορυφαία ετικέτα: Αδαμάντινος, Cabernet Sauvignon, Syrah 2003. Βαθύ ερυθρό χρώμα, με έντονα αρώματα βανίλιας, βαρελιού και πυκνή μύτη από ώριμα κόκκινα φρούτα, δαμάσκηνο και κεράσι καθώς και γλυκά μπαχαρικά. Στόμα πλούσιο, με άφθονες, καλής ποιότητας ταννίνες. Αργύρης Τσακίρης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πρώτη γεύση από το Sumosan, το νέο ιαπωνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η διεθνής αλυσίδα σύγχρονων high‑end εστιατορίων πιάνει Αθήνα και σε υποδέχεται σε ένα feelgood σημείο στην 'αυλή' του One&Only Aesthesis.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/07/2025

Κρέμα: Για παγωτό στο νέο gelato spot της Ηλιούπολης

Από κλασικές γεύσεις ως και viral sensations, δες τι θα βρεις στην Κρέμα.

Το τοπ σουσάδικο που σερβίρει σε μια αεράτη ταράτσα με θέα τον Λυκαβηττό

Ποιοτική (ωμοφαγική και μη) ιαπωνική κουζίνα από ομάδα με εμπειρία που κρατά από τις αρχές της χιλιετίας, με φόντο τον φωτισμένο Άη Γιώργη για ρομαντικό σκηνικό.

Ποντιακή κουζίνα και ξεχωριστά κρασιά παίζουν σήμερα στα εστιατόρια της Αθήνας

Δύο ξεχωριστά events σε δύο πολύ ιδιαίτερα αθηναϊκά σημεία γεύσης.

Μεδίκων: Γεύσεις Μάνης με θέα το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου

Γαστρονομική εμπειρία με μανιάτικες ρίζες, σε σκηνικό πέτρας, θάλασσας και δημιουργίας.

Παραθαλάσσια απόδραση στη 'Χήρα', το μεζεδοπωλείο-έκπληξη στη Λούτσα

Προορισμός ιδανικός για μονοήμερη εκδρομή και στάση για ψάρι και κρασί με θέα θάλασσα.