Μετόχι

Ένας χώρος με έντονα προσωπικά στοιχεία που μεταφράζονται σε εικαστικές παρεμβάσεις, έντεχνα ελληνικά ακούσματα και γεύσεις σπιτικές - με άρωμα Λήμνου.

Μετόχι

Σε καμβά ελληνικό

Ένας χώρος με έντονα προσωπικά στοιχεία που μεταφράζονται σε εικαστικές παρεμβάσεις, έντεχνα ελληνικά ακούσματα και γεύσεις σπιτικές - με άρωμα Λήμνου.

Μετόχι - εικόνα 1

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία ένα-δυο χρόνια οι μετοχές της ελληνικής κουζίνας ανεβαίνουν διαρκώς, αναδεικνύοντας τις γευστικές «ιδιολέκτους» κάθε περιοχής. Και μπορεί αυτή τη στιγμή η Κρήτη να έχει την ισχυρότερη εκπροσώπηση στην αθηναϊκή γευστική σκηνή, πλην όμως χάρη στο «Μετόχι», στο Κάτω Χαλάνδρι, και συνεκδοχικά χάρη στην κουζίνα της Αριστέας (ή «Αριστέας άντρον» όπως τιτλοφορείται), η Λήμνος αντεπιτίθεται σθεναρά. Ξεκινήστε με μια φρέσκια σαλάτα με μαρούλι, ρόκα και κάρδαμο ή με πλιγούρι, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι, μην παραλείψετε τη νοστιμότατη χορτόπιτα (με σέσκουλο, καυκαλήθρες, μυρώνια, λάπαθα και παπαρούνα που «ντύνονται» με χειροποίητο φύλλο), και συνεχίστε με μελιτζάνες «μποχτσαδέλια» που τυλίγουν σφιχτά κεφτεδάκια και μαγειρεύονται σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Στο ίδιο, άκρως σπιτικό, γευστικό τέμπο κινούνται οι πληθωρικοί λαχανοντολμάδες και η μοσχαρίσια μπριζόλα στη γάστρα (η οποία γάστρα «μαγειρεύει» πολλές ακόμα κρεατικές συνταγές) με πουρέ μελιτζάνας, ενώ την έκπληξη κάνει το σπιτικό ψωμί. Και αν θέλετε να συμπληρώσετε τις γνώσεις σας ως προς τα προϊόντα της Λήμνου, δοκιμάστε επίσης τυρί μελίχλωρο (ή μελίπαστο) και φλωμάρι (παραδοσιακή λεπτή χυλοπίτα). Τα γλυκά, που αλλάζουν συχνά, είναι επίσης μαμαδίστικα και εν γένει συμπαθέστατα.

Όλα τα παραπάνω «στεγάζονται» σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, ζωγραφιστό απ' άκρη σ' άκρη, που λειτουργεί σαν ένα είδος θεατρικού σκηνικού. Οι μεταβυζαντινές απεικονίσεις του εικαστικού και σκηνογράφου Νίκου Παπαδάκη (είναι και συνιδιοκτήτης) αντλούν τη θεματική τους από την ελληνική θάλασσα -κάπου θα αναγνωρίσετε τον Οδυσσέα και τις σειρήνες του, πιο πέρα το ξύσιμο μια βάρκας- και συμπληρώνονται από τα ενδιαφέροντα γλυπτά του Χρήστου Λάμπρου. Όσο για τις μουσικές επιλογές, ακολουθούν πιστά το ύφος του χώρου, από Χατζιδάκι σε Λοΐζο και από κει σε Θαλασσινό και Μάλαμα, ενώ η live εκδοχή του Παρασκευοσάββατου περιλαμβάνει πιάνο και κλασική κιθάρα σε δρόμους έντεχνα ελληνικούς. Το «Μετόχι» είναι ένας χώρος γεμάτος ιδιαιτερότητες που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητος...

Άντζελα Σταματιάδου
astamatiadou@athinorama.gr
INFO

Μετόχι, Βύρωνος 13, Κάτω Χαλάνδρι, 2106752775. Παρ., Σάβ. ζωντανή έντεχνη ελληνική μουσική. Έως 1 π.μ. Κυρ. μόνο μεσημέρι. Κλειστά Δευτ. € 20-25.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.