Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Νεοκαφενείο με τα όλα του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως μιξάρει κοσμοπολίτικη μοντερνιτέ με αγάπη για το κλασικό, σερβίροντας αστική αβρότητα σε κάθε του έκφραση, από τον καφέ και το ποτό μέχρι το φαγητό και το γλυκό.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Ελληνικός στη χόβολη αλλά και εσπρέσο από τη Νικαράγουα, σεμεδάκια της γιαγιάς αλλά και μουσικές από το Broadway, έπιπλα από αντικερί αλλά και καταπράσινα φυτά βγαλμένα απ’ τα εξώφυλλα που κρέμονται στο παρακάτω περίπτερο: η εικόνα του «Σερσέ λα Φαμ» συνθέτει τη γοητεία της χάρη σ’ έναν κομψό εκλεκτικισμό, που φέρνει το χθες στο σήμερα σαν να είναι το πιο εύκολο πάντρεμα του κόσμου. Κι είναι αυτή η αβίαστη ομορφιά του, που το προικίζει με την αυθεντική του καρτποσταλική σαγήνη, έτσι που απλώνει τα τραπεζάκια του στην όμορφη πιάτσα που σχηματίζει το τρίστρατο της οδού Μητροπόλεως με τους πεζοδρόμους της Πετράκη και της Φορμίωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όσο για το φαγητό; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά, καθώς η κουζίνα του «Σερσέ Λα Φαμ» αναβιώνει μια εποχή όταν η γεύση της Αθήνας ήταν ένα παλίμψηστο από συνήθειες, παραδόσεις και… πεσκέσια απ’ τις καταγωγές των κατοίκων της, με εκλεκτά υλικά απ’ τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας να συνθέτουν ένα εδεσματολόγιο που μοσχοβολάει Ελλάδα. Γαύρος από τη Λήμνο, χταπόδι από την Αίγινα, σαλάμι απ’ τη Λευκάδα και φάβα απ’ τη Σχοινούσα, μεταξύ άλλων, χαράσσουν μια γευστική διαδρομή που διαβαίνουν με ευρηματικότητα και φαντασία οι σεφ Γιάννης Μαρκουλής στην επιμέλεια και Κωνσταντίνος Τζουβάρας στην εκτέλεση, υμνώντας τη φιλοσοφία του καφενείου με μικρά πιατάκια, ιδανικά για ομαδόν απλώματα στη μέση. Παράλληλα, πιάτα ημέρας όπως το λαβράκι ταρτάρ με κολοκυθάκι, αγγούρι, ταραμά και αβγοτάραχο, ή οι κροκέτες μετσοβόνε με καβουρμά και κρέμα σύκου, αλλά και διαχρονικά φαβορί όπως το ζουμερό και βαθιά νόστιμο μοσχαρίσιο φιλέτο με τον αφράτο κι αρωματικό πουρέ μελιτζάνας, επιτρέπουν στην κουζίνα να τεντώσει τους δημιουργικούς της μυς, μιξάροντας την αγάπη για το κλασικό με μια καλά αφομοιωμένη κοσμοπολίτικη εγρήγορση.

Τρία για τη μέση

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 1

Γαύρος μαρινάτος Λήμνου
Με ορεκτική οξύτητα και τρυφερή σάρκα, τούτος είναι ένας ιδανικός πρώτος μεζές όχι μόνο για να ανοίξει την όρεξη, αλλά και για να συνοδεύσει ένα απ’ τα πολλά εκλεκτά αποστάγματα του καταλόγου.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 2

Φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι
Αφράτη και αρωματική, η φάβα του «Σερσέ λα Φαμ» έρχεται απευθείας απ’ τη Σχοινούσα και γίνεται άριστος καμβάς ώστε το καπνιστό χάλι απ’ την Άρτα να ξεδιπλώσει όλη τη γευστική του αβρότητα.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 3

Κεφτέδες με δυόσμο
Τραγανοί απ’ έξω και ζουμεροί στη σάρκα τους, τούτοι οι αρωματικοί κεφτέδες έρχονται προικισμένοι με μια γιαγιαδίστικη γευστική απλοχεριά, που μετατρέπει το ραχάτι στη Μητροπόλεως σε λιχουδίστικη γιορτή.

Περισσότερες πληροφορίες

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".