Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Νεοκαφενείο με τα όλα του, το ρετρό αγαπημένο της οδού Μητροπόλεως μιξάρει κοσμοπολίτικη μοντερνιτέ με αγάπη για το κλασικό, σερβίροντας αστική αβρότητα σε κάθε του έκφραση, από τον καφέ και το ποτό μέχρι το φαγητό και το γλυκό.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

Ελληνικός στη χόβολη αλλά και εσπρέσο από τη Νικαράγουα, σεμεδάκια της γιαγιάς αλλά και μουσικές από το Broadway, έπιπλα από αντικερί αλλά και καταπράσινα φυτά βγαλμένα απ’ τα εξώφυλλα που κρέμονται στο παρακάτω περίπτερο: η εικόνα του «Σερσέ λα Φαμ» συνθέτει τη γοητεία της χάρη σ’ έναν κομψό εκλεκτικισμό, που φέρνει το χθες στο σήμερα σαν να είναι το πιο εύκολο πάντρεμα του κόσμου. Κι είναι αυτή η αβίαστη ομορφιά του, που το προικίζει με την αυθεντική του καρτποσταλική σαγήνη, έτσι που απλώνει τα τραπεζάκια του στην όμορφη πιάτσα που σχηματίζει το τρίστρατο της οδού Μητροπόλεως με τους πεζοδρόμους της Πετράκη και της Φορμίωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όσο για το φαγητό; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά, καθώς η κουζίνα του «Σερσέ Λα Φαμ» αναβιώνει μια εποχή όταν η γεύση της Αθήνας ήταν ένα παλίμψηστο από συνήθειες, παραδόσεις και… πεσκέσια απ’ τις καταγωγές των κατοίκων της, με εκλεκτά υλικά απ’ τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας να συνθέτουν ένα εδεσματολόγιο που μοσχοβολάει Ελλάδα. Γαύρος από τη Λήμνο, χταπόδι από την Αίγινα, σαλάμι απ’ τη Λευκάδα και φάβα απ’ τη Σχοινούσα, μεταξύ άλλων, χαράσσουν μια γευστική διαδρομή που διαβαίνουν με ευρηματικότητα και φαντασία οι σεφ Γιάννης Μαρκουλής στην επιμέλεια και Κωνσταντίνος Τζουβάρας στην εκτέλεση, υμνώντας τη φιλοσοφία του καφενείου με μικρά πιατάκια, ιδανικά για ομαδόν απλώματα στη μέση. Παράλληλα, πιάτα ημέρας όπως το λαβράκι ταρτάρ με κολοκυθάκι, αγγούρι, ταραμά και αβγοτάραχο, ή οι κροκέτες μετσοβόνε με καβουρμά και κρέμα σύκου, αλλά και διαχρονικά φαβορί όπως το ζουμερό και βαθιά νόστιμο μοσχαρίσιο φιλέτο με τον αφράτο κι αρωματικό πουρέ μελιτζάνας, επιτρέπουν στην κουζίνα να τεντώσει τους δημιουργικούς της μυς, μιξάροντας την αγάπη για το κλασικό με μια καλά αφομοιωμένη κοσμοπολίτικη εγρήγορση.

Τρία για τη μέση

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 1

Γαύρος μαρινάτος Λήμνου
Με ορεκτική οξύτητα και τρυφερή σάρκα, τούτος είναι ένας ιδανικός πρώτος μεζές όχι μόνο για να ανοίξει την όρεξη, αλλά και για να συνοδεύσει ένα απ’ τα πολλά εκλεκτά αποστάγματα του καταλόγου.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 2

Φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι
Αφράτη και αρωματική, η φάβα του «Σερσέ λα Φαμ» έρχεται απευθείας απ’ τη Σχοινούσα και γίνεται άριστος καμβάς ώστε το καπνιστό χάλι απ’ την Άρτα να ξεδιπλώσει όλη τη γευστική του αβρότητα.

Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ» - εικόνα 3

Κεφτέδες με δυόσμο
Τραγανοί απ’ έξω και ζουμεροί στη σάρκα τους, τούτοι οι αρωματικοί κεφτέδες έρχονται προικισμένοι με μια γιαγιαδίστικη γευστική απλοχεριά, που μετατρέπει το ραχάτι στη Μητροπόλεως σε λιχουδίστικη γιορτή.

Περισσότερες πληροφορίες

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.