Stelios Sakalis: Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ στην καρδιά της Τοσκάνης μας συστήνεται

Κυνήγησε από μικρός το όνειρό του, μαγείρεψε σε κορυφαίες κουζίνες και πλέον μπορεί να περηφανεύεται για το δικό του αστέρι Michelin στο fine dining εστιατόριο Il Pievano στο χωριό Gaiole στο Chianti.

Stelios Sakalis: Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ στην καρδιά της Τοσκάνης μας συστήνεται

Θεσσαλονικιός από την πλευρά της μητέρας του και Κερκυραίος από τον πατέρα του, o Stelios Sakalis είναι ένα νέο παιδί, γεμάτο ενθουσιασμό και όνειρα, που κυνήγησε από μικρός το όνειρό του, μαγείρεψε σε κορυφαίες κουζίνες και πλέον μπορεί να περηφανεύεται για το δικό του αστέρι Michelin στο fine dining εστιατόριο Il Pievano στο χωριό Gaiole στο Chianti. Το εστιατόριο στεγάζεται στο πανέμορφο Castello di Spaltenna, πεντάστερο ξενοδοχείο μέλος των Small Luxury Hotels, σε ένα παλιό μοναστήρι του 10ου αιώνα, ανακαινισμένο εσωτερικά και εξωτερικά σε πλήρη αρμονία με το τοπίο, ανάμεσα σε υπέροχους κήπους και ατέλειωτους αμπελώνες. Το εστιατόριο, ψηλοτάβανο με μεγάλες τζαμαρίες και θέα τους αμπελώνες, διακρίνεται για την λιτή, κλασική κομψότητά του, ενώ το καλοκαίρι σερβίρει στον κήπο. Πλέον, χάρη στις καλές κριτικές και με το αστέρι στο ενεργητικό του, έχει εξελιχθεί σε προορισμό αποκλειστικά για την κουζίνα του.

Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια με έκδηλη αγάπη για το φαγητό και τα καλά εστιατόρια, ο Στέλιος αποφάσισε ήδη από δώδεκα χρονών ότι ήθελε να γίνει σεφ. Χαραγμένη στη μνήμη του μέχρι σήμερα η λαχταριστή Arlette με μους από λεμόνι που έφαγε μικρός στο εστιατόριο Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα. Ο Μποτρίνι παραμένει μέχρι σήμερα ο Έλληνας σεφ που θαυμάζει περισσότερο, «ένας καταξιωμένος σεφ που βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση. Έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική γαστρονομία».

Stelios Sakalis: Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ στην καρδιά της Τοσκάνης μας συστήνεται - εικόνα 1
Λαχανόριζο με ρύζι carnaroli, fermented μοβ λάχανο, καπνιστό ελληνιό γιαούρτι, φακές απο αντζούγιες, χρεν

Τελειώνοντας το λύκειο στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει τις σπουδές του στο Culinary arts management στο Alpine college στη Λουκέρνη και στη συνέχεια δουλεύει σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Αθήνα και στο εστιατόριο Etrusco. Θέλοντας να μάθει ιταλικά πηγαίνει στη Σιένα, όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Dante Alighieri και ταυτόχρονα μαθήματα ιταλικής κουζίνας. Ψάχνοντας για δουλειά στέλνει βιογραφικό στον Gordon Ramsay για να εργαστεί στο Λονδίνο. Εκείνη την εποχή ο Ramsay είχε αναλάβει το εστιατόριο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στη Σιένα, το Castello Monastero. O Στέλιος τρισευτυχισμένος για την τύχη του πηγαίνει για πρακτική στο Castello Monastero και τελικά έμεινε στις κουζίνες του για εννέα χρόνια. Τη χειμερινή σεζόν που το ξενοδοχείο ήταν κλειστό δούλευε στο εστιατόριο του Ramsay στο Λονδίνο. Έχει μαθητεύσει σε αστεράτα εστιατόρια της Ευρώπης, όπως το Trianon Palace στο Παρίσι, το Perbellini στη Verona και το Fat Duck Blumenthal στο Λονδίνο.

Η κουζίνα του έχει σαν βάση την κλασική ιταλική και ελληνική και μέσα από αυτόν τον συνδυασμό και με τις σύγχρονες τεχνικές προκύπτουν δημιουργικά πιάτα. Χρησιμοποιεί μάλιστα πολλά ελληνικά προϊόντα, χαλβά, φέτα, μανούρι, ελιές, αυγοτάραχο. Ρωτώντας τον ποιά είναι η φιλοσοφία της κουζίνας του, μας πάει πίσω στις παιδικές του μνήμες: «Πάνω απ’ όλα οι ρίζες μου, οι ελληνικές μυρωδιές της σπιτικής κουζίνας, μοσχομυριστή πίτα της γιαγιάς, άρωμα κανέλας, μουσακάς στο φούρνο. Δεύτερον, οι εμπειρίες μου στις κουζίνες που δούλεψα, και τρίτον, η Γη. Τα φρέσκα προϊόντα, η αναζήτηση υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης, για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα στα πιάτα μου και ευτυχώς η περιοχή εδώ είναι ευλογημένη, μόνο στο ψάρι δυσκολεύομαι λίγο, αλλά βρίσκω φρέσκο στην αγορά της Φλωρεντίας».

Stelios Sakalis: Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ στην καρδιά της Τοσκάνης μας συστήνεται - εικόνα 2

Signature πιάτο του θεωρεί το περιστέρι με χαλβά σε γάλα αμυγδάλου. Πιάτο με βαθιά νοστιμιά και καθαρή γεύση. Πιάτο αναφοράς και στον οδηγό Michelin. «Το περιστέρι το προμηθεύομαι από μια τοπική φάρμα μόλις επτά χιλιόμετρα από το εστιατόριο. Έμαθα να το μαγειρεύω στο Chianti και μου άρεσε ο συνδυασμός με τον ελληνικό χαλβά καθώς δίνει μια ισορροπία στη γεύση».

Ο chef της Τοσκάνης που θαυμάζει είναι ο Gaetano Trovatο, στο εστιατόριο Arnolfo, με 2 αστέρια Michelin γιατί είναι «κλασικός και ταυτόχρονα καινοτόμος. Έχω συνεργαστεί μαζί του, υπέροχος σαν προσωπικότητα και σαν σεφ. Στην κουζίνα του έχουν μαθητεύσει πολλά γνωστά ονόματα του χώρου.»

Stelios Sakalis: Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ στην καρδιά της Τοσκάνης μας συστήνεται - εικόνα 3
Ouzo Boom Boom: Γαρίδα Τοσκάνης, ούζο, λάιμ, μαγιονέζα γαρίδας

Σε όποιον έρθει στο Chianti συστήνει «σίγουρα διαδρομές μέσα στα αμπέλια, στα πυκνά δάση, στα μεσαιωνικά παλάτια. Για τους λάτρεις του ποδηλάτου γίνεται κάθε χρόνο ένα ποδηλατικό event, το Eroica, με χιλιάδες συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο. Και φυσικά, wine tasting και καλό φαγητό όχι μόνο σε μισελενάτα εστιατόρια αλλά στις παραδοσιακές τρατορίες για bistecca fiorentina και τοπικές λιχουδιές.»

Ο μελλοντικός στόχος του είναι σίγουρα το δεύτερο αστέρι. «Το αστέρι Michelin, είναι μεγάλη ευθύνη προϋποθέτει πολλή δουλειά, συνεχή μάθηση και βελτίωση.»

Πριν φύγουμε μας αποκαλύπτει ένα πιάτο του που δεν υπάρχει ακόμα στο menu: «Μου αρέσει να βάζω τα βιώματά μου στα πιάτα μου. Rolling stones ονομάζω το νέο μου πιάτο για το 2021. Χρησιμοποιώ το logo του συγκροτήματος σαν μακέτα, τα χείλη με την γλώσσα έξω. Υλικά και εκτέλεση έκπληξη….».

Από τη Δέσποινα Ολυμπίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".