
Πόσο διαφορετικό είναι αλήθεια το φετινό Πάσχα έτσι που η Άνοιξη φοράει τα καλά της κι εμείς μπορούμε να την χαρούμε μόνο με Β6 στην τσέπη; Όπως όμως λέει η παροιμία, ο covid θέλει καλοπέραση, και μέρες πού 'ναι διαλέγουμε ωραία κρασιά για να συνοδεύσουμε τα παραδοσιακά μας φαγητά και τους μεζέδες. Το οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα, ανάμεσα σε αμπελώνες, είναι δικαίως ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του και έχει στο πορτφόλιο μεγάλη γκάμα ωραίων ετικετών για να σταθούν δίπλα στις αγαπημένες μας γεύσεις.

Ξεκινάμε με προοίμιο την Κυριακή των Βαΐων που ο δημοφιλής μπακαλιάρος έχει την τιμητική του. Δίπλα στη τραγανή - κρούστα και τη ζουμερή του σάρκα η «ARMYRA» στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Το πολύπλοκο στόμα του, πλούσιο και στρογγυλό από το Chardonnay που κυριαρχεί στη σύνθεση αλλά και με την αρωματική δροσιά της Μαλαγουζιάς (5%), κουμπώνει τέλεια δίπλα στο ψάρι μαζί με τα γευστικά του αρώματα, βουτύρου και κόρας ψωμιού από την παλαίωση ενός μέρους του σε δρύινα βαρέλια. Αλλά και με άλλα μαγειρέματα του μπακαλιάρου – με μυρωδικά, πατάτες, ρεβύθια- η παλέτα των γεύσεων του ( ώριμο ροδάκινο, πεπόνι, πράσινο μήλο, ανανάς, και νύξεις λεμονιού) με το συνδυασμό δροσιάς και γεμάτης γεύσης είναι πολύ καλή επιλογή .

Τη Μεγάλη Βδομάδα το πρόσταγμα έχουν τα πάσης φύσεως θαλασσινά, και όταν μιλάμε για όστρακα –μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια- η εκρηκτική, νόστιμη δροσερή οξύτητα του «Salto» είναι πολύ δόκιμη γαστρονομική επιλογή. Οινοποιημένο με τον κλώνο Μαυροφίλερο του Μοσχοφίλερου και με άγριες ζύμες, συνδυάζεται απίθανα με τα φρούτα της θάλασσας, ωμά ή αχνισμένα, χάρη στο έντονο αρωματικό του προφίλ γεμάτο αρώματα τριαντάφυλλου, γιασεμιού, γλυκολέμονου, γκρέιπφρουτ και εσπεριδοειδή. Αν τύχει και έχετε τηγανητά μπαρμπούνια ή κουτσομούρες στο τραπέζι θα ενθουσιαστείτε πίνοντας «Salto» μαζί τους.
Σ αυτά τα ψάρια ταιριάζει βέβαια και το μοναδικό «Peplo», όπως φυσικά και σε γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και καβούρια, ψητά η τηγανητά ή και πολύ ωραία επίσης αν είναι μαγειρεμένα με ντομάτα. Κρασί πολύ ξεχωριστό, από Αγιωργίτικο που τελειώνει την οινοποίησή του σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει 4 μήνες με τις οινολάσπες του, Syrah που ωριμάζει τον ίδιο χρόνο με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή, και Μαυροφίλερο πού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με την φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για 4 μήνες! Η κομψότητα είναι ραμμένη στο dna αυτού του κρασιού που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και γιασεμί, ανανά και πεπόνι, και οι γουλιές του, γεμάτες από τα αρώματα της μύτης και ενισχυμένα με ευωδιές αφήνουν μια καραμελάτη αίσθηση στο στόμα του φρεσκάρεται από ωραία λεμονάτη οξύτητα.

Το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα και τα γαρδουμπάκια αγαπούν πολύ και το μυρωδάτο «Salto» και την «Armyra». Την επόμενη του κοκορετσιού και του οβελία που μάλλον στο φούρνο μας βλέπω να τα ψήνουμε οι περισσότεροι ας το γιορτάσουμε με ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά σαν τον «Μέγα Οίνο». Με το Αγιωργίτικο (80%) να του δίνει μυρωδάτη στρογγυλάδα με φρουτώδη συμπύκνωση και το Cabernet Sauvignon (20%) για δομή, δύναμη και στόφα, παλαιωμένο για 24 μήνες στην πανέμορφη κάβα του Κτήματος, ο «Μέγας Οίνος» είναι ένα μεγάλο κρασί για μια μεγάλη γιορτή. Και το 2021, ασφαλείς πλέον, Πάσχα στα χωριά μας!
