Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Το καινούργιο… κρητικάτσι του Μανώλη Ρωμανάκη φέρνει εδώ και μερικούς μήνες παραδοσιακές αλλά και πιο μοντέρνες γεύσεις της Μεγαλονήσου στην ατμοσφαιρική περιοχή του Κάραβελ.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Oταν βραδιάζει, η κίνηση στην πολύβουη Βασιλέως Αλεξάνδρου καλμάρει και η περιοχή του Κάραβελ ξυπνάει αστικές μνήμες. Το ιστορικό ξενοδοχείο καδράρεται όμορφα από τη γωνιακή βεράντα του νεότευκτου κρητικού εστιατορίου που έστησε εδώ και λίγους μήνες ο Μανώλης Ρωμανάκης. Το όνομα του μαγαζιού προέρχεται από το οικογενειακό παρατσούκλι, το οποίο κρατάει από την Τουρκοκρατία· «καπλάνι» αποκαλούσαν τον πρόγονό του Γιώργο Ρωμάνο, διότι πολεμούσε σαν αγρίμι.

Ήδη από το καλωσόρισμα – φρέσκο προζυμένιο ψωμί, ελιές, αφράτο ξύγαλο και καλή, ελαφριά και γλυκόπιοτη τσικουδιά από την Κρήτη– αντιλαμβάνεσαι ότι η βραδιά θα κυλήσει σε άψογη κρητική διάλεκτο. Ο Ρωμανάκης είναι υπέρμαχος των λίγων υλικών σε κάθε πιάτο, αγαπά την παράδοση με μοντέρνο τρόπο, φέρνει όσα περισσότερα υλικά μπορεί από την Κρήτη, δεν διστάζει όμως να χρησιμοποιήσει ποιοτικά προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πνεύμα σε βάζουν τα θαυμάσια χόρτα με λουκάνικο προβατίνας από τις Σέρρες, τα μυζηθροκαλίτσουνα με το ωραίο, στεγνό τηγάνι και τα γουμίδια με τα αρωματικά χορταρικά και την ψιλοκομμένη συκωταριά.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 1

Η συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει την οδό της παράδοσης (γαμοπίλαφο και οφτό αρνί παίζουν σταθερά), αλλά μπορεί να έχει και πιο μοντέρνο πρόσημο. Το λεμονοριγανάτο κουνέλι είναι λουκούμι και τα μοσχαρίσια μάγουλα, που σιγομαγειρεύονται στο φούρνο, έρχονται κοκκινιστά με πουρέ από πατάτα και ανεπαίσθητα καπνιστή μελιτζάνα. Όσο για το τέλος, το μαστιχογλυκό θυμίζει ραβανί αρωματισμένο με μαστίχα, ενώ η σφακιανή πίτα επιβεβαιώνει το αλάνθαστο τηγάνι του μαγαζιού και σερβίρεται με καλό μέλι κι ένα πολύ ενδιαφέρον παγωτό κανέλα.

Τιμήστε άφοβα...

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 2

Ανοιχτή πίτα μπισκότου

Η ωραία μπισκοτένια τάρτα ντύνεται με μερακλίδικα καβουρδισμένο κιμά, ξύγαλο και γκρατιναρισμένη γραβιέρα, σε ένα comfort πιάτο που δεν θέλεις να τελειώσει.

Χόρτα με λουκάνικο προβατίνας

Με πολλά και αρωματικά τσιγαριαστά χόρτα, λίγη ντομάτα, τριμμένο ανθότυρο κι εξαιρετικό σερραίικο λουκάνικο, είναι από τα σταθερά πιάτα ημέρας αυτήν την εποχή και αξίζει να το τιμήσετε.

Κουνέλι λεμονοριγανάτο

Ζουμερό κρέας και αρμονικός ο συνδυασμός του πιπεράτου της φρέσκιας ρίγανης με τις νότες εσπεριδοειδών από το λεμόνι και το ελαφρύ τουρσί περγαμόντο. Έρχεται με χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/04/2024

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.