Οδηγός Εστιατορίων

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Το καινούργιο… κρητικάτσι του Μανώλη Ρωμανάκη φέρνει εδώ και μερικούς μήνες παραδοσιακές αλλά και πιο μοντέρνες γεύσεις της Μεγαλονήσου στην ατμοσφαιρική περιοχή του Κάραβελ.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Oταν βραδιάζει, η κίνηση στην πολύβουη Βασιλέως Αλεξάνδρου καλμάρει και η περιοχή του Κάραβελ ξυπνάει αστικές μνήμες. Το ιστορικό ξενοδοχείο καδράρεται όμορφα από τη γωνιακή βεράντα του νεότευκτου κρητικού εστιατορίου που έστησε εδώ και λίγους μήνες ο Μανώλης Ρωμανάκης. Το όνομα του μαγαζιού προέρχεται από το οικογενειακό παρατσούκλι, το οποίο κρατάει από την Τουρκοκρατία· «καπλάνι» αποκαλούσαν τον πρόγονό του Γιώργο Ρωμάνο, διότι πολεμούσε σαν αγρίμι.

Ήδη από το καλωσόρισμα – φρέσκο προζυμένιο ψωμί, ελιές, αφράτο ξύγαλο και καλή, ελαφριά και γλυκόπιοτη τσικουδιά από την Κρήτη– αντιλαμβάνεσαι ότι η βραδιά θα κυλήσει σε άψογη κρητική διάλεκτο. Ο Ρωμανάκης είναι υπέρμαχος των λίγων υλικών σε κάθε πιάτο, αγαπά την παράδοση με μοντέρνο τρόπο, φέρνει όσα περισσότερα υλικά μπορεί από την Κρήτη, δεν διστάζει όμως να χρησιμοποιήσει ποιοτικά προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πνεύμα σε βάζουν τα θαυμάσια χόρτα με λουκάνικο προβατίνας από τις Σέρρες, τα μυζηθροκαλίτσουνα με το ωραίο, στεγνό τηγάνι και τα γουμίδια με τα αρωματικά χορταρικά και την ψιλοκομμένη συκωταριά.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 1

Η συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει την οδό της παράδοσης (γαμοπίλαφο και οφτό αρνί παίζουν σταθερά), αλλά μπορεί να έχει και πιο μοντέρνο πρόσημο. Το λεμονοριγανάτο κουνέλι είναι λουκούμι και τα μοσχαρίσια μάγουλα, που σιγομαγειρεύονται στο φούρνο, έρχονται κοκκινιστά με πουρέ από πατάτα και ανεπαίσθητα καπνιστή μελιτζάνα. Όσο για το τέλος, το μαστιχογλυκό θυμίζει ραβανί αρωματισμένο με μαστίχα, ενώ η σφακιανή πίτα επιβεβαιώνει το αλάνθαστο τηγάνι του μαγαζιού και σερβίρεται με καλό μέλι κι ένα πολύ ενδιαφέρον παγωτό κανέλα.

Τιμήστε άφοβα...

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 2

Ανοιχτή πίτα μπισκότου

Η ωραία μπισκοτένια τάρτα ντύνεται με μερακλίδικα καβουρδισμένο κιμά, ξύγαλο και γκρατιναρισμένη γραβιέρα, σε ένα comfort πιάτο που δεν θέλεις να τελειώσει.

Χόρτα με λουκάνικο προβατίνας

Με πολλά και αρωματικά τσιγαριαστά χόρτα, λίγη ντομάτα, τριμμένο ανθότυρο κι εξαιρετικό σερραίικο λουκάνικο, είναι από τα σταθερά πιάτα ημέρας αυτήν την εποχή και αξίζει να το τιμήσετε.

Κουνέλι λεμονοριγανάτο

Ζουμερό κρέας και αρμονικός ο συνδυασμός του πιπεράτου της φρέσκιας ρίγανης με τις νότες εσπεριδοειδών από το λεμόνι και το ελαφρύ τουρσί περγαμόντο. Έρχεται με χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022 ανέδειξαν τον πλούτο της γαλανόλευκης γαστρονομίας αλλά και των θαλασσών μας

Η φετινή απονομή θέλησε παράλληλα να μεταφέρει ένα ιδιαίτερα επίκαιρο μήνυμα υπέρ της βιώσιμης αλιείας, έχοντας ως κεντρικό της concept το "Planet Fish: Θάλασσες χωρίς αποτύπωμα".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
09/06/2022

Michael Mascha: "Το νερό δεν είναι απλώς νερό"

Ο δημιουργός της Fine Water Academy ήρθε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Φυσικού Μεταλλικού Νερού Θεόνη και μας μίλησε για την επικούρεια διάσταση της απόλαυσης του νερού, την όλο και πιο δημοφιλή κατηγορία των premium νερών αλλά και την ανερχόμενη τάση του water & food pairing.

Jason Atherton: "Το Social είναι ένα brand – εγγύηση ότι θα απολαύσεις καλό φαγητό"

Ο πολυβραβευμένος σεφ και restaurateur μας μιλά για την περσινή παρθενική εμφάνιση του "Mykonos Social" στο πολυτελές ξενοδοχείο Santa Marina της Μυκόνου και τη φετινή γαστρονομική πλεύση του εστιατορίου που γίνεται περισσότερο "Social" και λιγότερο "Mykonos".

Σπεύσατε να δοκιμάσετε τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας στο 50%. Οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας ξεκινούν!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στο πιο δημοφιλές και πολυαναμενόμενο γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, για να γευτείτε τα προκλητικά μενού στα βραβευμένα εστιατόρια όλης της Ελλάδας, πληρώνοντας μόνο το 50% της τιμής τους. Απολαύστε και γαστρονομήστε!

"Thess Bao": Γαστρονομική φινέτσα χειρός

Το street food στέκι που έχει εξελιχθεί σε case study του πόση νοστιμιά μπορεί να χωρέσει σε ένα αφράτο ψωμάκι ατμού.

Αλυκές

Στο καινούργιο ψαροφαγικό στέκι του Παλαιού Φαλήρου συνεχίζεται η ιστορία της "Μπουγιαμπές", με τα κλασικά να νικούν στα σημεία τα σύγχρονα πιάτα.

Τα 150 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης σύμφωνα με το OAD

Η πολύ ενδιαφέρουσα φετινή λίστα του Opinionated About Dining για τα σημαντικότερα γαστρονομικά spots της Γηραιάς Ηπείρου.