My summer wine pairings

Τα καλύτερα ντουέτα του καλοκαιριού: κρασί και πιάτα.

My summer wine pairings

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τα οινογευστικά παντρέματα μας ιντριγκάρουν πολύ ευχάριστα. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι έχει τους δικούς του γευστικούς κώδικες και θέλει τα κατάλληλα πασπαρτού- κρασιά, για να τους ξεκλειδώσεις και να τo απολαύσεις. To νέο πρωτοποριακό application του My market, το My wine, μπορεί να σε βάλει αμέσως στα μυστικά των καλοκαιρινών γαστρονομικών ζευγαριών.

Ιδού μερικά χαρακτηριστικά που αξίζει να γνωρίζεις πριν περιηγηθείς στην εφαρμογή: Tα πιάτα του καλοκαιριού μπορεί να είναι πιο ανάλαφρα και δροσερά δεν υστερούν όμως σε ποικιλία, νοστιμιά και δημιουργικότητα και έτσι οι απαιτήσεις σε οινικούς συνδυασμούς είναι εξίσου υψηλές με τη χειμερινή περίοδο. Τα καλοκαιρινά κρασιά εννοείται πως ακολουθούν τον ίδιο κανόνα με τα πιάτα, είναι δηλαδή πιο ελαφριά, με φρέσκα αρώματα φρούτων και βοτάνων και έχουν μαλακή, δροσερή και ευχάριστη γεύση. Με βάση αυτά τα γνωρίσματα στο My wine app βρίσκεις πολύ εύκολα και γρήγορα τις ποικιλίες και τις ετικέτες κρασιών που τους αντιστοιχούν και έχεις κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να επιλέξεις σωστά.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτή η αντιστοιχία για να συνδυάσουμε σωστά πιάτα και κρασιά. Σκεφτείτε ένα καλοκαιρινό δείπνο, ένα party στο κήπο ή στην αυλή, ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα. Πόσες διαφορετικές γευστικές προτάσεις μπορεί να περιέχει από ορεκτικά, σαλάτες, θαλασσινά, μαγειρευτά, ψητά και τηγανητά; Τι να πρωτοδιαλέξεις και ποιους συνδυασμούς να κάνεις; Με άλλα λόγια ποιο κρασί θα ταιριάξει με τα τηγανητά κολοκυθάκια, τι θα γίνει με τα ωμά ψάρια που είναι της μόδας και ποιο κρασί «θα τα βγάλει πέρα» με ένα κόκορα κρασάτο;

My summer wine pairings - εικόνα 1

Το μυστικό βρίσκεται στο χαρακτήρα της ποικιλίας του κρασιού. Υπάρχουν κάποιες που τους «πάει» πολύ το καλοκαίρι, όπως οι λευκές γηγενείς Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο και οι διεθνείς Chardonnay, Sauvignon, ή οι ερυθρές Αγιωργίτικο, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Merlot και Syrah. Ανάλογα με το βασικό υλικό του πιάτου και τον τρόπο μαγειρέματός του, μπορείς να βρεις και την ιδανική ποικιλία.

Για να τα δείτε όλα συγκεντρωμένα και τις ποικιλίες και τα κρασιά που αντιστοιχούν στις πρώτες ύλες του πιάτου που θα δημιουργήσετε μπορείτε με ένα κλικ να κατεβάσετε στο κινητό σας, όποια συσκευή και αν έχετε, τη νέα καινοτόμα εφαρμογή My wine. Αμέσως μόλις περιηγηθείτε θα έχετε τις απαντήσεις για τα ιδανικά ταιριάσματα. Για μια πρώτη ιδέα διαβάστε τις προτάσεις που ακολουθούν...

Το Ασύρτικο είναι διάσημο για την οξύτητα και τις ωραίες νότες ορυκτών, που απογειώνουν τα οστρακοειδή και τα λιπαρά ψάρια. Κάντε μια δοκιμή με το νέο πολύ καλό 34 Ασύρτικο. Τα εκρηκτικά αρώματα των ορυκτών σε συνδυασμό με τις νότες ροδάκινου, λεμονιού και γκρέιπφρουτ, που έχει αυτό το κρασί, ταιριάζουν ιδανικά, πέρα από τα ψητά ψάρια, με τα αγαπημένα λαδολέμονα, τα λαδερά και τις ψαρόσουπες.

Στην ενότητα των καλοκαιρινών ορεκτικών, οι σαλάτες σίγουρα πρωταγωνιστούν, σαλάτες με καλοκαιρινά λαχανικά ή πιο περίπλοκες όπως μια σαλάτα θαλασσινών. Για να τις ενισχύσετε αξίζει να βάλετε δίπλα τους μια ζωηρή Μαλαγουζιά. Πολύ καλές επιλογές είναι και η Μαλαγουζιά από το κτήμα Άλφα, που μοσχοβολάει νεράτζι, ανανά, πορτοκάλι και ρίγανη και η τυπική Μαλαγουζιά του Γεροβασιλείου, με το μπουκέτο εσπεριδοειδών και λουλουδιών. Μάλιστα η τελευταία είναι ιδανική για σαλάτες, που συνδυάζουν πράσινα λαχανικά και εσπεριδοειδή μαζί με τόνο ή σολομό.

My summer wine pairings - εικόνα 2

Αν αγαπάτε τα τηγανητά κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τους ντοματοκεφτέδες, τους κολοκυθοκεφτέδες, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και τα ψητά λαχανικά, τότε σίγουρα πρέπει να έχετε ένα καλό Μοσχοφίλερο, όπως είναι η Μαντινεία του Τσέλεπου, με τα ώριμα φρούτα και μπαχαρικά και η Μαντινεία του Νασιάκου με τις πληθωρικές νότες από φλούδες εσπεριδοειδών, ροδάκινο και τριαντάφυλλο.

Στην περίπτωση των σεβίτσε και ταρτάρ ψαριών που είναι η απόλυτη μόδα, εξαιρετικό είναι το αρωματικό Μοσχάτο. Για παράδειγμα το ντελικάτο Μέγα Σπήλαιο ευωδιάζει βότανα και γκρέιπφρουτ, που πάνε με όλα τα μαριναρίσματα.

My summer wine pairings - εικόνα 3

Για πιο παραδοσιακές γεύσεις, όπως είναι οι δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες και τα τηγανητά θαλασσινά, καλαμάρια, γαρίδες και σουπιές, το καλύτερο ταίρι είναι το φυτικό Sauvignon, μια πρόταση είναι το εκρηκτικό Κτήμα Αβαντίς με το αρωματικό μπουκέτο τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων, ενώ για πιάτα όπως είναι το σαγανάκι ή οι παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, χρειάζεται ένα σύνθετο Chardonnay σαν το Chateau Julia, με τα δροσερά αρώματα λεμονιού, βασιλικού και γιασεμιού σε φόντο ανανά.

Αν το μενού περιλαμβάνει κόκκινα ψάρια, δηλαδή σκουμπρί ή τόνο, τότε μην φοβηθείτε να βάλετε ένα ροζέ ή ακόμα και ένα ελαφρύ κόκκινο Αγιωργίτικο, όπως του Παπαιωάννου με τα γοητευτικά μπαχαρικά και τα φρέσκα κόκκινα φρούτα. Αν πάλι έχετε ένα λαχταριστό γεμάτο ταψί με γεμιστά είτε είναι ντομάτες είτε πιπεριές προτιμήστε τη Νεμέα του κτήματος Τσέλεπου με τα ωραία μπαχαρικά.

Για το ψάρι πλακί και για ιδιαίτερες γεύσεις όπως είναι τα σαλιγκάρια και ο κόκορας κρασάτος χρειάζεται ένα επίσης ιδιαίτερο κρασί, το Κοτσιφάλι από την Κρήτη. Δοκιμάστε και τον Κρητικό του Μπουτάρι, που είναι Κοτσιφάλι Μανδηλαριά και το Ρους που είναι Κοτσιφάλι Syrah. Για αυτούς που έχουν αδυναμία στο ριζότο με γαρίδες ή με φρέσκα λαχανικά και στους κλασικούς λαχανοντολμάδες θα ξετρελαθούν δοκιμάζοντας τα με μια γουλιά από την Κρητική Βηλάνα, όπως είναι του Μπουτάρι.

My summer wine pairings - εικόνα 4

Πολύ συχνά στα καλοκαιρινά μενού συναντάμε επίσης χωριάτικα λουκάνικα, αστακομακαρονάδες, μακαρονάδες με θαλασσινά και κόκκινες σάλτσες, κεφτεδάκια. Τότε θέλουμε ένα μαλακό και φρουτώδες Merlot. Δείτε τις Portes του Σκούρα, που παντρεύουν αρώματα φραμπουάζ και βιολέτας με τις μαλακές ταννίνες.

Για ακόμα πιο έντονα πιάτα, με κοκκινιστά, μελιτζάνες παπουτσάκι και κρεατόπιτες απαιτείται μια πιο στιβαρή ερυθρή ποικιλία και δεν υπάρχει πιο κατάλληλη από το Syrah. To κτήμα Αβαντίς είναι διάσημο για το Syrah του και όχι άδικα αφού βγάζει σύνθετα αρώματα καπνού, ζαμπόν, βοτάνων, δαμάσκηνων και πιπεριών.

My summer wine pairings - εικόνα 5

Αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα γευστικά και οινικά «παντρέματα» μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα και γρήγορα κατεβάζοντας στο κινητό σας τη νέα πρωτοποριακή εφαρμογή My wine, από τα My market. Πρώτη φορά κυκλοφορεί στο λιανεμπόριο μια τέτοια εξειδικευμένη εφαρμογή που σου ανοίγει τις πόρτες στο γευστικό κόσμο του οίνου και σε ξεναγεί σε όλα τα δυνατά ταιριάσματα. To νέο application σε κάνει αμέσως ειδικό στο κρασί και στα ταιριάσματα, όποια και αν είναι η περίσταση. Μέσα από τις τέσσερις μελετημένες κατηγορίες του μπορείτε αμέσως να βρείτε το κατάλληλο κρασί για το φαγητό σας, να διαλέξετε ανάλογα με τις ποικιλίες ή με την γεύση ακόμα και να βρείτε τα σωστά κρασιά ανάλογα με την περίσταση.

Τα κρασιά που αναφέρονται στο άρθρο μπορείτε να τα προμηθευτείτε σε ένα από τα 225 καταστήματα My market.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.