«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

H πρωτότυπη gintoneria και το speakeasy εστιατόριο με τις υψηλές γευστικές προδιαγραφές ανεβάζουν την πλατεία Προσκόπων.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

Το «Frater & Soror» έγινε αμέσως darling των θαμώνων της Πλατείας Προσκόπων, και όχι αδίκως. Αυτό το all day bar-restaurant, που δημιούργησαν οι Λέλος Γεωργόπουλος και Θάνος Τσουνάκας («The Clumsies», «Odori», «Theory», «Senios») με τους Μανώλη Λυκιαρδόπουλο («Odori») και Γιώργο Γιγή, φέρνει φρεσκάδα με άποψη σε μια εναλλακτική πιάτσα.

Στο επιμελώς ατημέλητο ντεκόρ το γυμνό μπετόν συναντά το μωσαϊκό κι ένα εκτυφλωτικό γαλάζιο πλακάκι και οι δερμάτινοι καναπέδες με αύρα ύστερου αμερικάνικου diner τις tailor-made, povero meets lux πολυθρόνες και τα τραπέζια από την τραπεζαρία της μαμάς των ’50s. Είναι ωραία να κάθεσαι κάτω, αλλά είναι πολύ όμορφα να χαζεύεις την πλατεία και από το πατάρι.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 1

Τον υπότιτλο αυτής της gintoneria, «Fine Gin Fancy Food», τον υλοποιεί ο Δήμος Μπαλόπουλος, η κουζίνα του οποίου βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο στο εστιατόριο «Ocean» του «Daios Cove» στην Ελούντα. Η κουζίνα του γαστρονομεί με μοντέρνο μητροπολιτικό τρόπο και πρωτότυπες σπεσιαλιτέ.

Σπουδή στο umami η σούπα παρμεζάνας με τραχανά, κρεμμύδι και μπέικον, ποπ νοστιμιά τα πανκέικ F&S με σπέσιαλ homemade nuggets κοτόπουλου, εξαιρετικά comfort gourmet τα agnolotti μαϊντανού με κρέμα κουνουπιδιού και γραβιέρας Νάξου σε ζωμό κρεμμυδιού, ντελικάτη πινελιά το καλαμάρι με πιπεριά, τσορίθο κι ελιές και βαθιά γευστικά τα κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού με σχαριστά φασολάκια, κρεμμύδι και σάλτας ανθόγαλου.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 2

Στο υπόγειο του κτιρίου, τώρα, υπάρχει ένα speakeasy εστιατόριο όπου μπαίνεις μόνο αν έχεις κάνει κράτηση, ανοίγοντας την πόρτα με το χοντρό κλειδί. Το «Phi Beta Kappa» έχει πάρει το όνομά του από το αρκτικόλεξο της πιο παλιάς αδελφότητας των αμερικανικών πανεπιστημίων Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης (ΦΒΚ), μόνο που η λέξη «φιλοσοφία» έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «φαγητό». Εδώ, σε έναν ασυνήθιστο χώρο με λευκό πλακάκι, κολόνες από μπετόν, στοιβαγμένα ξύλα, ένα ψυγείο σιτέματος κρεάτων, φυτά και κρασιά, βρίσκεται η «κοιλιά» των δύο εστιατορίων, μια φανερή κουζίνα, όπου καπνίζουν, ψήνουν στα ξύλα και μαγειρεύουν sous vide.

Στο «Phi Beta Kappa» ο Μπαλόπουλος προτείνει μια ιδιότυπη fine dining κουζίνα που παίζει με τις γεύσεις. Το βουτυράτο crudo στήρας το συνδυάζει με λαρδί και το κοντράρει με γλύκα μήλου και ντρέσινγκ καυτερής πιπεριάς. Την εξαιρετική σφυρίδα την τυλίγει με καψαλισμένη γλύκα λάχανου και της προσθέτει μια σάλτσα βουτύρου με ξινό βάθος μαγιάς και γιαπωνέζικα δαμάσκηνα umeboshi, σε ένα fusion comfort κι εξωτισμού. Το ταρτάρ της σιτεμένης αγελάδας είναι γεύση βαθιά στην οποία το πλούσιο αβγολέμονο πρέπει να μπαίνει με μέτρο. Το «Phi Beta Kappa», που μόλις άνοιξε, αναμένεται να εξελιχτεί δυναμικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Frater & Soror

Αμύντα 6, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.