«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

H πρωτότυπη gintoneria και το speakeasy εστιατόριο με τις υψηλές γευστικές προδιαγραφές ανεβάζουν την πλατεία Προσκόπων.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

Το «Frater & Soror» έγινε αμέσως darling των θαμώνων της Πλατείας Προσκόπων, και όχι αδίκως. Αυτό το all day bar-restaurant, που δημιούργησαν οι Λέλος Γεωργόπουλος και Θάνος Τσουνάκας («The Clumsies», «Odori», «Theory», «Senios») με τους Μανώλη Λυκιαρδόπουλο («Odori») και Γιώργο Γιγή, φέρνει φρεσκάδα με άποψη σε μια εναλλακτική πιάτσα.

Στο επιμελώς ατημέλητο ντεκόρ το γυμνό μπετόν συναντά το μωσαϊκό κι ένα εκτυφλωτικό γαλάζιο πλακάκι και οι δερμάτινοι καναπέδες με αύρα ύστερου αμερικάνικου diner τις tailor-made, povero meets lux πολυθρόνες και τα τραπέζια από την τραπεζαρία της μαμάς των ’50s. Είναι ωραία να κάθεσαι κάτω, αλλά είναι πολύ όμορφα να χαζεύεις την πλατεία και από το πατάρι.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 1

Τον υπότιτλο αυτής της gintoneria, «Fine Gin Fancy Food», τον υλοποιεί ο Δήμος Μπαλόπουλος, η κουζίνα του οποίου βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο στο εστιατόριο «Ocean» του «Daios Cove» στην Ελούντα. Η κουζίνα του γαστρονομεί με μοντέρνο μητροπολιτικό τρόπο και πρωτότυπες σπεσιαλιτέ.

Σπουδή στο umami η σούπα παρμεζάνας με τραχανά, κρεμμύδι και μπέικον, ποπ νοστιμιά τα πανκέικ F&S με σπέσιαλ homemade nuggets κοτόπουλου, εξαιρετικά comfort gourmet τα agnolotti μαϊντανού με κρέμα κουνουπιδιού και γραβιέρας Νάξου σε ζωμό κρεμμυδιού, ντελικάτη πινελιά το καλαμάρι με πιπεριά, τσορίθο κι ελιές και βαθιά γευστικά τα κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού με σχαριστά φασολάκια, κρεμμύδι και σάλτας ανθόγαλου.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 2

Στο υπόγειο του κτιρίου, τώρα, υπάρχει ένα speakeasy εστιατόριο όπου μπαίνεις μόνο αν έχεις κάνει κράτηση, ανοίγοντας την πόρτα με το χοντρό κλειδί. Το «Phi Beta Kappa» έχει πάρει το όνομά του από το αρκτικόλεξο της πιο παλιάς αδελφότητας των αμερικανικών πανεπιστημίων Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης (ΦΒΚ), μόνο που η λέξη «φιλοσοφία» έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «φαγητό». Εδώ, σε έναν ασυνήθιστο χώρο με λευκό πλακάκι, κολόνες από μπετόν, στοιβαγμένα ξύλα, ένα ψυγείο σιτέματος κρεάτων, φυτά και κρασιά, βρίσκεται η «κοιλιά» των δύο εστιατορίων, μια φανερή κουζίνα, όπου καπνίζουν, ψήνουν στα ξύλα και μαγειρεύουν sous vide.

Στο «Phi Beta Kappa» ο Μπαλόπουλος προτείνει μια ιδιότυπη fine dining κουζίνα που παίζει με τις γεύσεις. Το βουτυράτο crudo στήρας το συνδυάζει με λαρδί και το κοντράρει με γλύκα μήλου και ντρέσινγκ καυτερής πιπεριάς. Την εξαιρετική σφυρίδα την τυλίγει με καψαλισμένη γλύκα λάχανου και της προσθέτει μια σάλτσα βουτύρου με ξινό βάθος μαγιάς και γιαπωνέζικα δαμάσκηνα umeboshi, σε ένα fusion comfort κι εξωτισμού. Το ταρτάρ της σιτεμένης αγελάδας είναι γεύση βαθιά στην οποία το πλούσιο αβγολέμονο πρέπει να μπαίνει με μέτρο. Το «Phi Beta Kappa», που μόλις άνοιξε, αναμένεται να εξελιχτεί δυναμικά.

Περισσότερες πληροφορίες

Frater & Soror

Αμύντα 6, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
10/08/2022

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.

Psaropoula

Μια ιστορική ψαροταβέρνα περνά σε νέα εποχή χάρη στον Σπύρο Κερκύρα και τους συνεργάτες του, με επιμέλεια της κουζίνας από τον Γιάννη Λιόκα.

"Σαρδελάκι με θέα": Με πλώρη για τα νότια

Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι στη Βουλιαγμένη.