«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level

Το σουβλάκι αλά «Τηλέμαχος», χειροποίητο, με φρέσκα κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες, δημιουργεί νέα πρότυπα – και έχει κι έναν καταπράσινο κηφισιώτικο κήπο ως υπερ-ατού.

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level

Το σουβλάκι αλά «Τηλέμαχος», χειροποίητο, με φρέσκα κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες, δημιουργεί νέα πρότυπα – και έχει κι έναν καταπράσινο κηφισιώτικο κήπο ως υπερ-ατού.

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 1

Η μεγάλη κρεατοϊστορία του Γιώργου και του Κώστα Τσιλιγκίρη έχει για παράσημα κοκορέτσια και μελωμένο βραστό σιδηρόδρομο, διαλεχτά μοσχάρια και σιτεμένους τράγους. Τώρα αποφάσισαν να ασχοληθούν και με το πατροπαράδοτο (και πολύπαθο, ομολογουμένως) σουβλάκι: το νέο τους project, μερικά μόλις βήματα από τον «Τηλέμαχο» της Κηφισιάς, συμπληρώνει την κολεξιόν με χειροποίητους γύρους –«Zeibekiko» είναι, τις κάνει τις γυροβολιές του– και καλαμάκια, βάζοντας στο παιχνίδι, εκτός από το κλασικό δίπτυχο χοιρινό-κοτόπουλο, μαύρο χοίρο και πρόβατο. Με ναύτες του Τσαρούχη και τοπία του Θεόφιλου, Zαμπέτα και Τσιτσάνη μέσα και τραπέζια σταμπαρισμένα με στιγμιότυπα από παλιές ελληνικές ταινίες έξω, ανάμεσα σε πεύκα, λεμονιές και μπουκαμβίλιες, συγκεντρώνει μπόλικα ελληνικά trademarks. Και, με στρατηγικό πλεονέκτημα ηπειρώτικα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, πρόβατα από τη Μάνδρα και μαύρο χοίρο από τα Φάρσαλα, είναι όντως λεβεντιά.

Για αρχή παίζουν απλές, δροσερές σαλάτες, όπως μια φατούς ή μια «βυζαντινή» με αγγουράκι, ρόδι, άνηθο πετιμέζι ροδιού και λεμόνι, μια πυκνή, κρεμώδης, γενναιόδωρα καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και μια πολύ νόστιμη παπρικάνα (πιπεριά Φλωρίνης, φέτα και λίγο γιαούρτι), μια ιδέα πικάντικη. Τόσο ο ελκυστικά λεπτοκομμένος γύρος όσο και τα καλαμάκια από ατόφιο κρέας, χωρίς περιττά λίπη, πετυχαίνουν να είναι ταυτόχρονα καθαρά και μερακλίδικα. Με το πρόβατο ως σκοτεινό αντικείμενο πόθου του μαγαζιού –δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε– το φινάλε μπορεί να είναι κάλλιστα τσοπάνικο, κι αυτό σημαίνει γιαούρτι πρόβειο με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο. Έχετε υπόψη ότι μπορείτε να καθίσετε και στο μεγάλο εξωτερικό μπαρ που έχει στηθεί στη μεριά της Μάρκου Μπότσαρη ή στα stands-βαρέλια ακριβώς μπροστά του για ένα τυλιχτό (€ 2,35-3,45) και μια παγωμένη μπίρα. Όπου να ’ναι θα ξεκινήσουν και κατ’ οίκον παραδόσεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Το λαχματζούν

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 2

Η πίτα είναι στρωμένη με μια μείξη βοδινού και πρόβειου κιμά, όχι πολύ spicy, ούτως ώστε να κεντράρεις στο κρέας, και λίγη φρέσκια ντομάτα. Το δροσίζει λίγο ακόμη μια σάλτσα γιαουρτιού με ξερό δυόσμο, παραλλαγή του ποντιακού σορβά.

Ο γύρος

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 3

Χειροποίητος, χωρίς σταθεροποιητές, είναι πραγματικά άριστος. Must o δαντελένιος μαύρος χοίρος κι ο πρόβειος, με βαθιά χαρακτηριστική γεύση, διακριτικά πικάντικος, ελαφρομαριναρισμένος με διάφορα πιπέρια, κύμινο και κουρκουμά.

Το σουβλάκι

«Zeibekiko»: Γύρος και καλαμάκι σε άλλο level - εικόνα 4

Ατόφιο κρέας. Ο μαύρος χοίρος δίνει το «παρών» κι εδώ, κι έχει ωραία γραμμένη γεύση, ενώ και το πρόβειο καλαμάκι είναι πολύ δυνατό, ζουμερό, πολύ νόστιμο. Με λίγη ψητή ντομάτα και ένα κομμάτι πίτα τα χαίρεσαι στ' αλήθεια – δεν θέλουν κάτι άλλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.