Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας

Η Μαρίνα του Φλοίσβου είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. 

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας

Η Μαρίνα του Φλοίσβου είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Είτε για ένα ευχάριστο φαγητό μετά το μπάνιο σε μια από τις γειτονικές παραλίες είτε για μια απογευματινή/βραδινή γευστική έξοδο, ο Φλοίσβος αποτελεί ένα ζωντανό προορισμό με μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων για όλα τα γούστα. Μια από αυτές αναφέρεται σε μια γεύση αγαπητή σε όλους η οποία όμως έχει παράλληλα και όλες τις απαραίτητες περγαμηνές που την κάνουν να ξεχωρίζει. Αναφέρομαι στις Ιταλικές γεύσεις και στην πιστοποιημένη από την «The True Napolitan Pizza Association (Associazione Verace Pizza Napoletana)» τρατόρια Napolitivo.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 1

Είναι γνωστό ότι η Ναπολιτάνικη πίτσα είναι η πλέον διάσημη παγκοσμίως και ότι οι Ιταλοί ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλο στον κόσμο να προστατεύουν και να αναδεικνύουν τη γευστική τους κληρονομιά. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της σχετικής Associazione, η οποία έχει πιστοποιήσει πάνω από 800 εστιατόρια ένα από τα οποία είναι και το Napolitivo. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, έχω δοκιμάσει τις περισσότερες, θα σας περιγράψω τι σημαίνει πίτσα στο Napolitivo. Η γνήσια Ναπολιτάνικη πίτσα πρέπει να είναι λεπτή και μαλακιά στο εσωτερικό με αφράτη κρούστα.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 2

Η ζύμη ανοίγεται καθημερινά και αποτελείται αποκλειστικά από νερό, αλεύρι 00, μαγιά και αλάτι. Δεν περιέχει λάδι, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το ζυμάρι ωριμάζει 12 με 24 ώρες σε προφυλαγμένο περιβάλλον, πριν ψηθεί σε θερμοκρασία έως 500 βαθμούς στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Αυτά τα χαρακτηριστικά που οι Ναπολιτάνοι τα περιγράφουν με μια λέξη (cornicione) την κάνουν ευλύγιστη και της επιτρέπουν μα διπλώνεται εύκολα έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την απολαύσει με το χέρι απλά και χωρίς μαχαιροπίρουνα.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 3

Και λοιπόν; Σίγουρα θα σκεφτείτε ότι η κάθε μια από τις εκατοντάδες πιτσαρίες που υπάρχουν γύρω μας μπορεί να το κάνει. Λάθος. Οι πιστοποιημένοι από την Associazione πιτσαγιόλος, μεταξύ των οποίων και αυτοί του Napolitivo, περνάνε από ειδική εκπαίδευση τόσο στη Νάπολη όσο και στη χώρα τους, χρησιμοποιούν υποχρεωτικά πρώτες ύλες από την περιοχή της Καμπανίας και τηρούν συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες που ορίζει η Ναπολιτάνικη παράδοση. Οι κανόνες αφορούν όλα τα στάδια διαδικασίας δηλαδή την παρασκευή της ζύμης και της σάλτσας ντομάτας, την επιλογή των υλικών και τον τρόπο ψησίματος.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 4

Αυτό το τελευταίο είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα και κάνει τη γνήσια Ναπολιτάνικη πίτσα μοναδική και τόσο νόστιμη. Η Ναπολιτάνικη πίτσα ψήνεται σε θερμοκρασία 500 °C, στον παραδοσιακό χειροποίητο ξυλόφουρνο του Napolitivo, ο οποίος είναι φτιαγμένος στη Νάπολη με τούβλα από το Βεζούβιο. Αξίζει τον κόπο να τον δείτε και να ζητήσετε να σας εξηγήσουν γιατί είναι το απαραίτητο εργαλείο – σφραγίδα ποιότητας. Φυσικά όπως προανέφερα όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα και ποιοτικά.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 5

Τα βασικά προέρχονται από την περιοχή της Καμπανίας (σαλάμι Νάπολης, Mozzarella di Buffala) το πεκορίνο από την Τοσκάνη κ.λπ. Και για να κλείσω αυτή την ενθουσιώδη ξενάγηση, η οποία όμως περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα θα το ξαναπώ. Αυτό το κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε συνδυασμό με την πρόταση που κάνει το Napolitivo (ας μην ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι καλή πίτσα δεν το αρνείται κανείς) αξίζει μια επίσκεψη. Στη συνέχεια θα κρίνετε μόνοι σας και θα αποφασίσετε αν αξίζει μια δεύτερη. Και να θυμάστε ότι στην προβλήτα δίπλα στο Napolitivo είναι αραγμένη η θρυλική, και γνωστή στους μεγαλύτερους «Νεράιδα» που σήμερα είναι ένα πλωτό Μουσείο. Αξίζει και αυτή μια επίσκεψη.

Περισσότερες πληροφορίες

Napolitivo

Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.