Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι

Το μενού - μύηση στην τοπική κουζίνα της Φλώρινας και το πολυτελές εστιατόριο δίπλα στο Σαρωνικό, δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό αισθήσεων.

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι

Πραγματική μύηση στην τοπική κουζίνα της Φλώρινας σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνείες της, ήταν το μενού που παρουσίασε ο βραβευμένος σεφ Νίκος Κοντοσώρος του εστιατορίου «Κοντοσώρος» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018) στο όγδοο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, που οργάνωσε το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark», στις 3 Μαΐου.

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι - εικόνα 1

Πολλά χιλιόμετρα χωρίζουν το πολυτελές εστιατόριο Ark με την μαγική θέα στο Σαρωνικό από τη homy ατμόσφαιρα του εστιατορίου «Κοντοσώρος» στο μικρούτσικο και περίκλειστο από τα βουνά χωριουδάκι Ξινό Νερό, πατρίδα του ομώνυμου διάσημου χωνευτικού νερού. Η απόσταση, όμως, δεν εμποδίζει τους οπαδούς του Νίκου Κοντοσώρου να κάνουν κατάληψη στα τραπέζια του ξεκινώντας από όλες τις μεριές της Ελλάδας. Ο αυτοδίδακτος σεφ, πιστεύει ότι η μαγειρική είναι κάτι που πρέπει «να το έχεις στο αίμα σου» και ο ίδιος, ξεκίνησε αντλώντας έμπνευση από την πεθερά του και τις ξεχασμένες τοπικές συνταγές που μαγείρευε ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι - εικόνα 2

Ο Νίκος Κοντοσώρος με συνεχή πειραματισμό, αδιάκοπα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και βαθιά αγάπη για τις τοπικές κουζίνες, διαμόρφωσε τη σημερινή χαρακτηριστική, λιτή γαστρονομική του ταυτότητα που μοσχοβολάει Μακεδονία. Πολλοί ανάμεσα στους ανθρώπους του σιναφιού, έχουν δώσει στον Νίκο Κοντοσώρο το παρατσούκλι «ο αυστηρός». Με λιτό μαγειρικό ύφος και πάντα λιγόλογος, έκανε μια εξαίρεση τη βραδιά του event και μίλησε σύντομα μεν, με θερμά λόγια δε, για την αγαπημένη κουζίνα της πατρίδας του -ίσως έπαιξαν ρόλο και οι φίλοι που είχαν έλθει να απολαύσουν τα εδέσματά του. Παρέδωσε γρήγορα το μικρόφωνο για να πάει να μαγειρέψει όπως είχε υποσχεθεί «φαγάκι -φαγάκι, μαμαδίστικο και πεντανόστιμο».

Ο τολμηρός υμνητής της Φλωρινιώτικης κουζίνας έστρωσε τραπέζι - εικόνα 3

Το είπε και το έκανε. Το μενού ξεκίνησε με μια comfort «Βελουτέ σπαραγγιού με κρουτόν και παρμεζάνα», συνέχισε με «Χαβιάρι» από πιπιεριές Φλωρίνης με κύβους τηγανητής φέτας με χρυσαφένια κρούστα και γοήτευσε το κοινό με το πεντανόστιμο κυρίως πιάτο, που ήταν «Τραχανάς με μοσχαρίσια κεφτεδάκια, αρωματισμένος με “τσουμπρίκα” (ένα βότανο σαν την άγρια ρίγανη). Για επιδόρπιο, «γλυκό χυλοπιτάκι», από την βαθιά παράδοση του τόπου. Για την υλοποίηση της εξαιρετικής βραδιάς ήταν πολύτιμη η συνεργασία της μπριγκάδας του executive chef του Ark Γιάννη Μπαξεβάνη.

Χορηγοί του Symposio at Ark είναι η Diners, το Ούζο 12 και η Σαμαρόπετρα Κυρ Γιάννη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Topa

Το κρητισπανικό καφενείο της Κυψέλης παντρεύει γεύσεις δύο εκ των πιο περήφανων περιοχών της Μεσογείου, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/07/2025

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.