Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι

Είναι η δεύτερη χρονιά που γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δανείζουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ στήνοντας ένα νόστιμο τοπίο ανταλλαγής και μοιράσματος.

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι

Είναι η δεύτερη χρονιά που γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δανείζουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ στήνοντας ένα νόστιμο τοπίο ανταλλαγής και μοιράσματος.

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι - εικόνα 1
O Adel Al Ahmad με τον Θάνο Γαρνέλη στην κουζίνα του Βασίλαινα

Η Seinat από την Ερυθραία θα μας γνωρίσει στο «BlueFish Αthens» το πορώδες ψωμί injera και το tsebhi. Η Ιρανή Mahbouleh θα μιξάρει στο μενού που θα σερβιριστεί στις «Σεϋχέλλες» περσικά κι ελληνικά στοιχεία. Ο Barshank θα φτιάξει συριακά πιάτα στο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης». Η Roaa και ο Adel, Ιρακινοί κι οι δύο, θα φέρουν τις γεύσεις της πατρίδας τους στο «Mama Roux» και στον «Βασίλαινα» αντίστοιχα. Όσο για την Τuria, θα μοιραστεί μαζί μας νοστιμιές της μαροκινής κουζίνας στο «Scala Vinoteca». Έξι πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα ξεδιπλώνουν, από αύριο Τρίτη 19/6 μέχρι και την Κυριακή 24/6, τις γευστικές τους ιστορίες σε έξι διαφορετικά αθηναϊκά εστιατόρια στο πλαίσιο του Refugee Food Festival, μιας πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, για την οποία η γαλλική ΜΚΟ Food Sweet Food συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι - εικόνα 2
Η Τuria Βesbas θα μαγειρέψει μαροκινά πιάτα στο Scala Vinoteca

Άμεσο, βιωματικό, το φαγητό ενδυναμώνει τους διαπολιτισμικούς δεσμούς. Τοπίο μοιράσματος κι ανταλλαγής, ένα τραπέζι μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως γευστική εσπεράντο. Η δράση, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα (με την συμβολή του Athens Insider), πραγματοποιείται φέτος σε 14 πόλεις σε όλον τον κόσμο, στήνοντας γαστρονομικές γέφυρες, αναδεικνύοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες των προσφύγων και προωθώντας τη μαγειρική ως μέσο επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης σε μια νέα πατρίδα. Το φεστιβάλ καρφώνει το σημαιάκι του και στη Μυτιλήνη. Αν βρεθείτε στο νησί στις 20/6, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάντε μια στάση στο καφε-εστιατόριο «Nan», δημιούργημα τεσσάρων Ελληνίδων εθελοντριών, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική Πλατεία Σαπφούς, το οποίο απασχολεί σε μόνιμη βάση ντόπιους και μετανάστες, για να δοκιμάσετε το εκεί σχετικό μενού με γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Τρίτη 19 Ιουνίου

Το Refugee Food Festival στρώνει διαπολιτισμικό τραπέζι - εικόνα 3
H Roaa Sabah και ο σεφ του Mama Roux Βασίλης Σπόρος

Κουζίνα της Ερυθραίας από την Seinat Neftalem στο «BlueFish Athens» στην Πλάκα (δείπνο: € 30)
Κουζίνα του Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli στις «Σεϋχέλλες» στον Κεραμεικό (δείπνο: € 20)

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Κουζίνα του Ιράκ από τον Adel Al Ahmad στον «Βασίλαινα» στα Ιλίσια (δείπνο: € 35)
Κουζίνα της Ερυθραίας από την Seinat Neftalem στο «Blue Fish» στην Πλάκα (δείπνο: € 30)
Πολυεθνική κουζίνα (γεύμα & δείπνο: € 20) στο «Nan» στη Μυτιλήνη. Κρατήσεις στο 2251020250

Πέμπτη 21 Ιουνίου

Κουζίνα της Συρίας από τον Barshank Haj Younes στο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης» στα Εξάρχεια (δείπνο: € 15-20)
Κουζίνα του Ιράκ από τη Roaa Sabah στο «Mama Roux» στο Μοναστηράκι (γεύμα & δείπνο: € 20)
Κουζίνα του Ιράκ από τον Adel Al Ahmad στον «Βασίλαινα» στα Ιλίσια (δείπνο: € 35)

Παρασκευή 22 Ιουνίου

Κουζίνα του Ιράκ από τη Roaa Sabah στο «Mama Roux» στο Μοναστηράκι (γεύμα & δείπνο: € 20)
Κουζίνα του Μαρόκου από την Turia Besbas στο «Scala Vinoteca» στο Κολωνάκι (δείπνο: € 38)

Κυριακή 24 Ιουνίου

Κουζίνα του Μαρόκου από την Turia Besbas στο «Scala Vinoteca» στο Κολωνάκι (δείπνο € 38)

Περισσότερες πληροφορίες

Σεϋχέλλες

Κεραμεικού 49 & Ακαδήμου, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.