Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά

Εντάξει, το σουβλάκι βασιλεύει, αλλά δεν είναι το μόνο! Ιδού έξι νόστιμες ιδέες με ντόπιο DNA –άλλες old school, άλλες πιο μοντέρνες– ώστε, βολτάροντας στο κέντρο, να φας κάτι ωραίο που το… έχεις δει κάπου κάπου το ξέρεις.

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά

Εντάξει, το σουβλάκι βασιλεύει, αλλά δεν είναι το μόνο! Ιδού έξι νόστιμες ιδέες με ντόπιο DNA –άλλες old school, άλλες πιο μοντέρνες– ώστε, βολτάροντας στο κέντρο, να φας κάτι ωραίο που το… έχεις δει κάπου κάπου το ξέρεις.

Ψωμί με φέτα και...

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 1

Πιο ελληνικό συνδυασμό δεν έχει... Στο Τυροκομείο Κωσταρέλου στην Π. Ιωακείμ θα τον βρεις σε κρύα εκδοχή (φέτα με αιγοπρόβειο βούτυρο, ελιές και δυόσμο σε μαύρη μπαγκέτα) και σε μια πιο πληθωρική ζεστή (μαλακή φέτα, ψητά μανιτάρια, σπανάκι, μπέικον και λίγη, τόση όση, μαγιονέζα τρούφας). Και η φέτα παραγωγής τους.

Γαύρος σε χωνάκι

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 2

Στον Βόλο, όπου είχε ο παππούς του τσιπουράδικο, το ψιλό ψαράκι καμιά φορά το τύλιγαν στη λαδόκολλα και το έπαιρναν μαζί τους. Ο εγγονός, στο «Ζήσης - Ψαράκι στο Χωνάκι», στην Αθηναϊδος, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, το έκανε streetfood – τυλιγμένο σε πιο μοντέρνο χαρτί με το λογότυπο του μαγαζιού. Τύπου fish-no chips αλά ελληνικά.

Λουκουμάδες αλλιώς

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 3

Στο χαριτωμένο «Lukumades», σε μια γωνία της Αιόλου, εκτός από την πιο κλασική γλυκιά βερσιόν, οι λουκουμάδες έχουν εδώ και λίγο καιρό και αλμυρή. Θα τους δοκιμάσεις με σος φέτας και μαύρο πιπέρι, κρητικο-εμπνευσμένους, γεμιστούς με μυζήθρα, όπως και με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης ή ακόμη και με τυροκαυτερή.

Κοκορέτσι τυλιχτό

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 4

Για εκείνους τους μερακλήδες που δεν έχουν μαζί την παρέα τους, στο ψητοπωλείο «Καλύβας», στον πεζόδρομο της Ολυμπίου, στο Κουκάκι βάζουν το κοκορέτσι ή το φρυγαδέλι –το σωστό, το σέρτικο– σε αλάδωτη πίτα για ατομική, μίνι κρεατο-φιέστα. Άμα θέλεις, του βάζεις και λίγο γιαούρτι. Το παίρνεις και φεύγεις.

Κεφτέδες στο χέρι

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 5

Η ειδικότητά τους είναι αναμφισβήτητα τα φαλάφελ, το λέει και το όνομα, αλλά στο λιλιπούτειο «Falafellas» πάνω στην Αιόλου φτιάχνουν και τραγανά κεφτεδάκια τηγανητά, που μπαίνουν κι εκείνα σε αραβική πίτα, είτε μικρή (pocket) είτε πιο μεγάλη, παρέα με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, μελιτζάνα, γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα.

Φύλλο φύλλο

Αυτό το street food τα λέει... ελληνικά - εικόνα 6

Τυρόπιτες και κιμαδόπιτες ταψιού αλλά και γκιουζλεμέδες και πλαστός, τσουκνιδόπιτα και καλιτσούνια – κι η λίστα πάει και πάει. Στη βιτρίνα του Fillo στην αρχή της Καραγεώργη Σερβίας φιγουράρουν εναλλασσόμενες πίτες από γυναικείους συνεταιρισμούς αλλά και οικοτεχνίες από την Καστοριά και την Πέλλα μέχρι τη Μυτιλήνη και την Κρήτη.

Περισσότερες πληροφορίες

Τυροκομείο Κωσταρέλου

Πατρ. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Falafellas

Αιόλου 51, κέντρο
  • Εστιατόρια

Ζήσης - Ψαράκι στο Χωνάκι

Αθηναΐδος 3, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.