Νησιώτικη αίσθηση στα «Καλάμια»

Στην επιχειρηματική καρδιά του Αμαρουσίου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, συνεχίζουν εδώ και 28 χρόνια τη θαλασσινή τους πορεία.

Νησιώτικη αίσθηση στα «Καλάμια»

Στην επιχειρηματική καρδιά του Αμαρουσίου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, η ψαροταβέρνα «Τα Καλάμια» συνεχίζει εδώ και 28 χρόνια τη θαλασσινή της πορεία με συνεχείς ανακαινίσεις στο χώρο και μικρές ανανεώσεις στο μενού. Λευκοί οι τοίχοι με ξύλινα καράβια να αρμενίζουν επάνω τους δίπλα σε αστερίες και όστρακα επάνω σε μικρές εταζέρες, τραπεζοκαθίσματα με ψάθα σε λευκό και γαλάζιο, κιούρτοι για φωτιστικά. Οι μεγάλες τζαμαρίες, που περιβάλλουν την ευρύχωρη αυλή, ανοίγουν τελείως όπως και η οροφή, και γενικά η αίσθηση είναι καλόδεχτα νησιώτικη και θερινή

Νησιώτικη αίσθηση στα «Καλάμια» - εικόνα 1

Ο κατάλογος προτείνει τα κλασικά – πολλούς μεζέδες, σαλάτες, σαγανάκια, ζυμαρικά με θαλασσινά και φρέσκα (πολύ φρέσκα) ψάρια από την Εύβοια και το Β. Αιγαίο. Προτείνει και κάποια όχι και τόσο κλασικά, όπως ο εξαιρετικός δικός τους μαριναρισμένος σολομός σε αλάτι, ζάχαρη και μπαχαρικά, ένα είδος gravlax και το καλό σούσι από κιτρινόπτερο τόνο. Από τις αλοιφές, ξεχωρίσαμε την μελιτζανοσαλάτα με τη διακριτική καπνιστή αίσθηση και ευχαριστηθήκαμε τη λεμονάτη ταραμοσαλάτα. Δυνατός ο μαρινάτος γαύρος, οι ψητές γαρίδες, σίγουρα χρειάζονταν λιγότερη ώρα στη φωτιά, ενώ οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν άψογοι, τρυφεροί από μέσα τραγανοί απ’ έξω. Οι φιλεταρισμένες ψητές σαρδέλες ήρθαν καλοψημένες, σαν παχουλό πακετάκι, με δύο ψαράκια το ένα επάνω στο άλλο.

Νησιώτικη αίσθηση στα «Καλάμια» - εικόνα 2

Για τους aficionados του τσιπουρομεζέ, οι τηγανητές αθερίνες –στεγνό τηγάνι και εφέ σαν τσιπς– είναι σιγουράκι (και αχινοσαλάτα και φούσκες). Τα ζουμερά αχνιστά μύδια μοσχοβολούσαν θάλασσα, το κριθαρότο με γαρίδες ήταν νόστιμο, πλην όμως χρειαζόταν λιγότερο βράσιμο το ζυμαρικό και λιγότερο ψήσιμο η γαρίδα, και το σαγανάκι με θαλασσινά (γαρίδες - μύδια - όστρακα), με ντομάτα και χωρίς τυρί, είχε μια σάλτσα φτιαγμένη για ηδονικές «βούτες». Ρακή από την Κρήτη, 25 ετικέτες τσίπουρου και ούζου, κερασμένη η καλοφτιαγμένη καρυδόπιτα με συνοδεία γλυκό βύσσινο του κουταλιού και το παγωμένο καρπουζάκι. Μεγάλες μερίδες, τιμές φιλικές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
05/11/2025

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.