
Στην επιχειρηματική καρδιά του Αμαρουσίου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, η ψαροταβέρνα «Τα Καλάμια» συνεχίζει εδώ και 28 χρόνια τη θαλασσινή της πορεία με συνεχείς ανακαινίσεις στο χώρο και μικρές ανανεώσεις στο μενού. Λευκοί οι τοίχοι με ξύλινα καράβια να αρμενίζουν επάνω τους δίπλα σε αστερίες και όστρακα επάνω σε μικρές εταζέρες, τραπεζοκαθίσματα με ψάθα σε λευκό και γαλάζιο, κιούρτοι για φωτιστικά. Οι μεγάλες τζαμαρίες, που περιβάλλουν την ευρύχωρη αυλή, ανοίγουν τελείως όπως και η οροφή, και γενικά η αίσθηση είναι καλόδεχτα νησιώτικη και θερινή

Ο κατάλογος προτείνει τα κλασικά – πολλούς μεζέδες, σαλάτες, σαγανάκια, ζυμαρικά με θαλασσινά και φρέσκα (πολύ φρέσκα) ψάρια από την Εύβοια και το Β. Αιγαίο. Προτείνει και κάποια όχι και τόσο κλασικά, όπως ο εξαιρετικός δικός τους μαριναρισμένος σολομός σε αλάτι, ζάχαρη και μπαχαρικά, ένα είδος gravlax και το καλό σούσι από κιτρινόπτερο τόνο. Από τις αλοιφές, ξεχωρίσαμε την μελιτζανοσαλάτα με τη διακριτική καπνιστή αίσθηση και ευχαριστηθήκαμε τη λεμονάτη ταραμοσαλάτα. Δυνατός ο μαρινάτος γαύρος, οι ψητές γαρίδες, σίγουρα χρειάζονταν λιγότερη ώρα στη φωτιά, ενώ οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν άψογοι, τρυφεροί από μέσα τραγανοί απ’ έξω. Οι φιλεταρισμένες ψητές σαρδέλες ήρθαν καλοψημένες, σαν παχουλό πακετάκι, με δύο ψαράκια το ένα επάνω στο άλλο.

Για τους aficionados του τσιπουρομεζέ, οι τηγανητές αθερίνες –στεγνό τηγάνι και εφέ σαν τσιπς– είναι σιγουράκι (και αχινοσαλάτα και φούσκες). Τα ζουμερά αχνιστά μύδια μοσχοβολούσαν θάλασσα, το κριθαρότο με γαρίδες ήταν νόστιμο, πλην όμως χρειαζόταν λιγότερο βράσιμο το ζυμαρικό και λιγότερο ψήσιμο η γαρίδα, και το σαγανάκι με θαλασσινά (γαρίδες - μύδια - όστρακα), με ντομάτα και χωρίς τυρί, είχε μια σάλτσα φτιαγμένη για ηδονικές «βούτες». Ρακή από την Κρήτη, 25 ετικέτες τσίπουρου και ούζου, κερασμένη η καλοφτιαγμένη καρυδόπιτα με συνοδεία γλυκό βύσσινο του κουταλιού και το παγωμένο καρπουζάκι. Μεγάλες μερίδες, τιμές φιλικές.