Head to tail στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»

«Σπουδή σε ένα ψάρι» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η ωραία ιδέα που είχε ο νεαρός σεφ του εστιατορίου να ετοιμάζει από το ίδιο μεγάλο ψάρι πολλά διαφορετικά πιάτα.

Head to tail στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»

«Σπουδή σε ένα ψάρι» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η ωραία ιδέα που είχε ο νεαρός σεφ Μανώλης Μανάτος του εστιατορίου «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» να ετοιμάζει από το ίδιο μεγάλο ψάρι πολλά διαφορετικά πιάτα αντί για το κλασικό ψήσιμο στη σχάρα, κάνοντας πράξη τη διεθνή τάση head to tail που θέλει να αξιοποιείς το ψάρι, (αλλά και το κρέας και τα λαχανικά) από άκρη σε άκρη. Έστω λοιπόν ότι μια μερακλίδικη παρέα διαλέγει ένα δίκιλο ροφό, ένα φαγκρί, μια στείρα, μια συναγρίδα, κ.λπ., από τα κυκλαδίτικα ολόφρεσκα ψαρικά που φέρνει ο Σχοινουσιώτης ιδιοκτήτης Άγγελος Κωβαίος.

Το σερί των πιάτων ξεκινάει με τη σάρκα κοντά από το κόκαλο που γίνεται απαλό ταρτάρ και σερβίρεται με ελαιόλαδο, αφρό αλατιού, χυμό λάιμ, λίγο μπούκοβο και ίσως λίγο φρεσκτοτριμμένο πιπέρι. Τα μάγουλα γίνονται αχνιστά με λαχανικά (κολοκύθι, πατάτα baby, φινόκιο κ.λπ.), λάδι και χυμό λάιμ. Όσο ετοιμάζεται το αχνιστό πιάτο, έρχεται μια ελαφριά κακαβιά –όχι πολύ δεμένη διότι είναι καλοκαίρι–, φτιαγμένη από το κεφάλι, πραγματικό βάλσαμο. Από τα δύο φιλέτα, το ένα ψήνεται μαστορικά στη σχάρα και το άλλο γίνεται σοτέ στο τηγάνι με αποτέλεσμα μια ζουμερή, ιωδιούχα νοστιμιά.

Head to tail στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» - εικόνα 1

Κάτι ακόμα; Οπωσδήποτε οι τηγανητοί κολιτσάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες) αν υπάρχουν –πραγματική τεμπούρα, αιθέριος μεζές, πεμπτουσία ιωδίου και αλμύρες βραστές al dente. Η θέα από την κορυφή του Βύρωνα στο Σαρωνικό και το κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα, μαγική.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Από τα μεσημέρια των 80s στα βράδια του σήμερα: Το 'Παραδοσιακό Καφενείο' επιστρέφει στο Κολωνάκι

Σαράντα παρά δύο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το "Καφενείο" επανέρχεται ανανεωμένο, γράφοντας μια καινούρια σελίδα στην πορεία του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.