Head to tail στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»

«Σπουδή σε ένα ψάρι» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η ωραία ιδέα που είχε ο νεαρός σεφ του εστιατορίου να ετοιμάζει από το ίδιο μεγάλο ψάρι πολλά διαφορετικά πιάτα.

Head to tail στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»

«Σπουδή σε ένα ψάρι» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η ωραία ιδέα που είχε ο νεαρός σεφ Μανώλης Μανάτος του εστιατορίου «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» να ετοιμάζει από το ίδιο μεγάλο ψάρι πολλά διαφορετικά πιάτα αντί για το κλασικό ψήσιμο στη σχάρα, κάνοντας πράξη τη διεθνή τάση head to tail που θέλει να αξιοποιείς το ψάρι, (αλλά και το κρέας και τα λαχανικά) από άκρη σε άκρη. Έστω λοιπόν ότι μια μερακλίδικη παρέα διαλέγει ένα δίκιλο ροφό, ένα φαγκρί, μια στείρα, μια συναγρίδα, κ.λπ., από τα κυκλαδίτικα ολόφρεσκα ψαρικά που φέρνει ο Σχοινουσιώτης ιδιοκτήτης Άγγελος Κωβαίος.

Το σερί των πιάτων ξεκινάει με τη σάρκα κοντά από το κόκαλο που γίνεται απαλό ταρτάρ και σερβίρεται με ελαιόλαδο, αφρό αλατιού, χυμό λάιμ, λίγο μπούκοβο και ίσως λίγο φρεσκτοτριμμένο πιπέρι. Τα μάγουλα γίνονται αχνιστά με λαχανικά (κολοκύθι, πατάτα baby, φινόκιο κ.λπ.), λάδι και χυμό λάιμ. Όσο ετοιμάζεται το αχνιστό πιάτο, έρχεται μια ελαφριά κακαβιά –όχι πολύ δεμένη διότι είναι καλοκαίρι–, φτιαγμένη από το κεφάλι, πραγματικό βάλσαμο. Από τα δύο φιλέτα, το ένα ψήνεται μαστορικά στη σχάρα και το άλλο γίνεται σοτέ στο τηγάνι με αποτέλεσμα μια ζουμερή, ιωδιούχα νοστιμιά.

Head to tail στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» - εικόνα 1

Κάτι ακόμα; Οπωσδήποτε οι τηγανητοί κολιτσάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες) αν υπάρχουν –πραγματική τεμπούρα, αιθέριος μεζές, πεμπτουσία ιωδίου και αλμύρες βραστές al dente. Η θέα από την κορυφή του Βύρωνα στο Σαρωνικό και το κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα, μαγική.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
05/11/2025

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.