Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα

Τώρα που ο «Βασίλαινας» στα Ιλίσια έχει δρομολογήσει με επιτυχία την πορεία του, η θρυλική ταβέρνα της οδού Αιτωλικού στον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του Μεγάλου Λιμανιού, συνεχίζει τη δική της παράδοση.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα

Τώρα που ο «Βασίλαινας» στα Ιλίσια έχει δρομολογήσει με επιτυχία την πορεία του, η θρυλική ταβέρνα της οδού Αιτωλικού στον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του Μεγάλου Λιμανιού, συνεχίζει τη δική της παράδοση.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα - εικόνα 1

Ο Θανάσης Βασίλαινας (φωτό), επικεφαλής μιας­ έμπειρης ομάδας, επιμελείται προσωπικά το μενού του 1920 και προτείνει μια ολόκληρη σειρά από πιάτα της ελληνικής κουζίνας, «χαϊδεύοντάς» τα ήπια με τόνους μοντερνισμού. Έτσι στην εκπληκτική ταράτσα του εστιατορίου με το ωραίο πέτρινο τραπέζι, ενίοτε σε ρόλο μπάρας, και τα αρωματικά βότανα φυτεμένα τριγύρω να σιγοντάρουν την καλοκαιρινή μας ραστώνη, μπορούμε να απολαύσουμε, πέρα από τα κλασικά και διάσημα του «Βασίλαινα» –τηγανητός μπακαλιάρος και βελούδινη ταραμοσαλάτα–, τηγανητό καλαμαράκι με μαυρομάτικα φασόλια κι εστραγκόν, αυθεντικό κρητικό ντάκο, φάβα Φενεού με κρεμμυδάκι καραμελωμένο και φρέσκο, χταποδάκι ψητό, συκωτάκι μοσχαρίσιο ψητό με μους μελιτζάνας, λινγκουίνι με χταπόδι, γαρίδες και τσορίθο, γαρίδες σαγανάκι, μοσχαράκι γιουβέτσι, καπνιστό χοιρινό λαιμό στη σχάρα με πουρέ πατάτας, ολόφρεσκο ψάρι στη σχάρα με αλμύρες και άλλα πεντανόστιμα.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα - εικόνα 2

Τα επιδόρπια ακολουθούν την ίδια γαστρονομική πορεία, καθώς η μπριγάδα­ ρίχνει στη μάχη μια ονειρεμένη σοκολατόπιτα με παγωτό μαστίχα, εκμέκ με κανταΐφι και κρέμα αρμπαρόριζα και τον αγαπημένο σπυρωτό σιμιγδαλένιο χαλβά.

Ένας αιώνας ελληνικών γεύσεων στο «1920» του Θανάση Βασίλαινα - εικόνα 3

Το κελάρι φιλοξενεί γύρω στις 60 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα συν κάποια εκλεκτά αποστάγματα και το σέρβις είναι πολύ ευγενικό και προσωπικό.

Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457, 1920 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο,19:00-00:30

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".