Το μεράκι βγαίνει στον αφρό!

Το «Ε/Γ Ταξιδεύοντας... στα Βόρεια» Νέας Ερυθραίας κοντράρει στα ίσα την αδελφή ψαροταβέρνα στο Κερατσίνι τόσο σε φήμη όσο και σε πελατεία.

Το μεράκι βγαίνει στον αφρό!

Το «Ε/Γ Ταξιδεύοντας... στα Βόρεια» Νέας Ερυθραίας κοντράρει στα ίσα την αδελφή ψαροταβέρνα στο Κερατσίνι τόσο σε φήμη όσο και σε πελατεία.

Το μεράκι βγαίνει στον αφρό! - εικόνα 1

Οι ψαροφάγοι των Β.Π. γεμίζουν την απλή λευκή σάλα, που τη στολίζουν μια τεράστια ασπρόμαυρη φωτογραφία του παλιού λιμανιού της Μυκόνου από το 1960 και αυθεντικά πυροφάνια για φωτιστικά. Έξω η δροσερή σκεπαστή βεράντα σε ξύλινο ντεκ και πράσινο τριγύρω ξεκινάει ήδη την καλοκαιρινή της πορεία. Μακρύς ο κατάλογος, με μεγάλη ποικιλία από αλλιώτικα μερακλίδικα πραγματάκια που εξηγούν το fan club του μαγαζιού­: μια τέλεια ιωδιούχα σαλάτα με ψητά στρείδια, μια δική τους λακέρδα πραγματικό βελούδο, ένας ιντριγκαδόρικος παστουρμάς τόνου, ένα απροσδόκητο σούπερ νόστιμο σαγανάκι με χταπόδι, φέτα, γραβιέρα και ταμπάσκο και άλλο ένα νόστιμο και ουζοβόρο χταποδάκι, μαριναρισμένο για μία εβδομάδα σε ελαιόλαδο και μυρωδικά και μετά περασμένο από το τηγάνι...

Το μεράκι βγαίνει στον αφρό! - εικόνα 2

Ξεκινώντας από τα απλά (και αυτονόητα), οι ζοχοί ήταν άψογα βρασμένοι και μοσχοβολούσαν, ενώ ο τηγανητός γαύρος ήρθε στεγνός και αλάδωτος – όπως πρέπει. Ευπρόσδεκτο το ορεκτικό καπνιστό άρωμα της ρουστίκ σαλάτας από αβγά ρέγγας, που μας συνόδευσε στο τσίπουρο μέχρι και τα... επιδόρπια. Αραιή η ταραμοσαλάτα, δροσερή η πλιγουροσαλάτα, με γαρίδες, αγγου­ράκι τουρσί και μαϊντανό. Άψογη η πρώτη ύλη στην αχινοσαλάτα και τέλειοι οι στρόμποι (πορφύρες). Αποκάλυψη οι ψητοί σκορδάτοι γαβροντολμάδες με το σκορδάκι τους – δεν τους χορταίναμε. Τα ντολμαδάκια γιαλαν­τζί συνοδεία σος γιαουρτιού με δυόσμο είχαν σκληρό φύλλο και, κυρίως, λάθος θερμοκρασία. ήρθαν καυτά, πράγμα που τους αφαιρούσε περαιτέρω πόντους. Το καρπάτσιο λαβράκι με λεμονόχορτο και ροζ πιπέρι έχει απαλή υφή, χρειάζεται όμως φειδώ στο λεμόνι για να μη σκεπάζεται η ιδιαίτερη γεύση του.

Το μεράκι βγαίνει στον αφρό! - εικόνα 3

Το παραπάνω τηγάνισμα αδίκησε τις baby σουπιές, που έχασαν τη μωρουδίσια απαλότητά τους, μας αποζημίωσε όμως το πρωτότυπο και πολύ καλοφτια­γμένο πιλάφι με μελάνι, σουπιά και καστανό ρύζι. Κορυφαία τα ψάρια τους – δικαιώνουν το μότο του μαγαζιού «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα». Απολαύσαμε ακόμη την κομψή ένταση της πεσκανδρίτσας με σος μουστάρδας, τσίλι και μαϊντανό και την προκλητική τσίκνα της ψητής σαρδελίτσας. τραγανότατη η πετσούλα της σπαρταριστής στείρας με σάρκα πραγματικό αφρό. Στο κεφάλαιο γλυκά, τώρα, το μαγαζί διαπρέπει προσφέροντας ποιότητα ασυνήθιστη σε ταβέρνα: σορμπέ λεμόνι, εκμέκ κανταΐφι, τσιζκέικ με φράουλα, πορτοκαλόπιτα, προφιτερόλ. Εν τάχει, το «Ε/Γ Ταξιδεύοντας... στα Βόρεια» είναι ένα απολύτως έντιμο όσον αφορά την πρώτη ύλη μαγαζί, με εμμονή στο φρέσκο και το ξεχωριστό, έχει νοστιμιές­ ψαγμένες, που δεν βρίσκεις αλλού και –καθόλου δευτερεύον– χρόνο με το χρόνο εξελίσσει σταθερά την τεχνική στην κουζίνα του.

Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 2106201572. Τιμή: € 30-35.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξιδεύοντας... στα Βόρεια

Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
05/11/2025

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.