Η Αθήνα στο ρυθμό του Gout de / Good France

Για τρίτη συνεχή χρονιά η γαλλική κουζίνα στρώνει ένα μεγάλο τραπέζι εμπνευσμένο από τα Diners d’Epicure του περίφημου Auguste Escoffier, το οποίο εκτείνεται σε πέντε ηπείρους.

Η Αθήνα στο ρυθμό του Gout de / Good France

Για τρίτη συνεχή χρονιά η γαλλική κουζίνα στρώνει ένα μεγάλο τραπέζι εμπνευσμένο από τα Diners d’Epicure του περίφημου Auguste Escoffier, το οποίο εκτείνεται σε πέντε ηπείρους.

Η Αθήνα στο ρυθμό του Gout de / Good France - εικόνα 1

Το ρεύμα δυναμώνει και οι κρεμμυδόσουπες, οι σαλάτες νισουάζ, οι πάπιες κονφί, οι πατατούλες παριζιέν και οι μους σοκολά ετοιμάζονται για παρέλαση. Το 2015, την πρώτη χρονιά του Goût de / Good France, οι συμμετέχοντες σεφ σε όλο τον κόσμο ήταν χίλιοι τριακόσιοι. Φέτος φτάνουν τους δύο χιλιάδες. Χάρη σε αυτήν την κίνηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου σεφ Alain Ducasse και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, την Τρίτη 21/3 2.000 τραπέζια σε 150 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, θα αποτίσουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα που έχει επηρεάσει όσο λίγες την παγκόσμια γαστρονομία. γεγονός που επισφραγίζεται και από την απόφαση της UNESCO να την εντάξει στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Το ωραίο είναι ότι αυτή η δράση, που έχει στο επίκεντρο την απόλαυση και το σεβασμό για το καλό φαγητό και στόχο την προώθηση της Γαλλίας ως τουριστικού προορισμού, εντοπισμένη στον 21ο αιώνα των ροών και των αλληλεπιδράσεων, δεν περιχαρακώνει τη γαλλική κουζίνα ως κληροδότημα μουσειακού τύπου, ούτε έχει «ηγεμονική» διάθεση. Η πρόθεση των διοργανωτών είναι να λειτουργήσει με τρόπο πολύ ζωντανό και ανοιχτό: το Goût de / Good France ενώνει πολλές διαφορετικές κατηγορίες και στιλ εστιατορίων και καλεί τους μάγειρες που συμμετέχουν να προσεγγίσουν, υπό μία έννοια να μεταφράσουν, τη γαλλική κουζίνα περνώντας την από το δικό τους φίλτρο και παντρεύοντάς της με τη δική­ τους παράδοση.

Τα δείπνα που προτείνονται περιλαμβάνουν ένα απεριτίφ με fingerfood, ορεκτικά, ένα ή δύο κυρίως πιάτα, πιάτο τυριών –απαραίτητο αξεσουάρ– κι επιδόρπιο και στις προτάσεις των αθηναϊκών εστιατορίων θα πετύχετε πολύ ενδιαφέρουσες εμπνεύσεις: από «μπουργκινιόν» από φουαγκρά μέχρι χορτοφαγικό φοντί με τυρί­ από ξηρούς καρπούς και από αρνί ταρτάρ παστίτσιο μέχρι σίσο μπεαρνέζ και ρατατούιγ περουβιανών λαχανικών.

Η Αθήνα στο ρυθμό του Gout de / Good France - εικόνα 2

Δεκάδες τα ραντεβού
Η Ελλάδα είναι τρίτη σε αριθμό συμμετοχών στο Goût de / Good France μετά την Πολωνία και τη Βραζιλία (εξαιρουμένης φυσικά της ίδιας της Γαλλίας). Την πρώτη χρονιά τα εγχώρια εστιατόρια που πήραν μέρος στη δράση ήταν 15 και τώρα φτάνουν τα 65. Οι αθηναϊκοί χώροι που προτείνουν ειδικά μενού στις 21/3 είναι οι εξής: «2 Μαζί», «360° Cocktail Bar», «7 Food Sins», «Artisanal», «Αθήρι», «Atrium» στο ξενοδοχείο «Herodion», «Avenue bistro & bar» στο «Metropolitan», «Balthazar», «Barabicu», «Black Duck», «Chapeau», «Chefi the Restaurant», «Chez Violette», «Cinque wine & deli bar», «CTC», «Druid», «Gaspar», «Karavi», «La pantera negra», «Λάιμ bistro», «Μακάλο», «Mayor», «Mimaya», «Modern Rooftop Dining» στο «AthensWas», «Oozora the House», «Polly Maggoo», «Premiere» στο «InterContinental», «Πύργος Πετρέζα», «Rosebud», «Σπύρος και Βασίλης», «The Parliament» στο «Athens Plaza», το «Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe» και το «Vezene». Εκτός αυτών, συμμετέχουν εστιατόρια σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κόρινθο, Πάτρα, Σπάρτη, Ρίο, Κέρκυρα κ.α. Περισσότερες πληροφορίες και τιμές θα βρείτε στο www.ambafrance-gr.org.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο γευστικός χάρτης της Λεμεσού ξαναγράφεται

Εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, άκρως πολυτελή ξενοδοχεία δίνουν μεγάλη σημασία στη γαστρονομική τους πρόταση και διεθνώς γνωστά εστιατορικά brands αναζητούν στέγη κάτω από τον –κάτι παραπάνω από καυτό– ήλιο της Λεμεσού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
13/08/2022

Noble

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας, ανεβάζοντάς τη στην αγκαλιά του προχώ fine dining, είναι ο γαστρονομικός προορισμός που πρέπει να βάλετε στην ατζέντα σας.

Οι 5 must - see γαστρονομικές ταινίες για το καλοκαίρι

Πρόσφατες αξιοσημείωτες παραγωγές που δίνουν τον τόνο στη θερινή ραστώνη των σινεφίλ και γαστροφίλ.

Ένας "Tsiftis" στα Ιλίσια

Το νέο εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη απλώνει τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει το χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

World’s 50 Best Restaurants: Τάσεις και εξελίξεις στον κόσμο της γαστρονομίας

Αβανγκάρντ ή low tech; Βιγκανιστές ή κρεατολάγνοι; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδεικνύονται μέσα από τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου; Ένας κορυφαίος θεσμός επιδρά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή προβάλλοντας τους influencers της γαστρονομίας.

Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το "Vassilenas Blue", η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση και αναμεταδίδουμε.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας επιστρέφει στη "Vedema"

Το ετήσιο ραντεβού των οινόφιλων με τη νέα εσοδεία του Σαντορινιού αμπελώνα επιστρέφει στην έδρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την εμβληματική "Σελήνη", και την κουζίνα του ιστορικού εστιατορίου να υποδέχεται τους παλιούς της σεφ Θοδωρή Παπανικολάου και Πάνο Τσίκα για ένα six hands dinner με τον νέο επικεφαλής, Έκτορα Μποτρίνι.