«Ασβεστόλακος»: ιστορία και νοστιμιά

Στο Μαρούσι με ρετρό ατμόσφαιρα και σύγχρονο μενού που λειτουργεί με τη λογική «όλα στη μέση».

«Ασβεστόλακος»: ιστορία και νοστιμιά

Στο Μαρούσι με ρετρό ατμόσφαιρα και σύγχρονο μενού που λειτουργεί με τη λογική «όλα στη μέση».

«Ασβεστόλακος»: ιστορία και νοστιμιά - εικόνα 1

Ξεκίνησε ως κουτούκι το 1948, αγαπήθηκε πολύ από τους Μαρουσιώτες και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει εκσυγχρονίσει το μενού, μαγειρεύοντας δουλεμένες συνταγές και προκρίνοντας τη λογική «όλα στη μέση», η οποία συνδέει το σήμερα με την παρεΐστικη διάθεση που περιμένουμε από ένα κουτούκι. Η διακόσμηση κάνει χρονικό άλμα στη δεκαετία του ’70, όταν ο «Ασβεστόλακος» άφησε το υπόγειο και εγκαταστάθηκε στην αυλή που έγινε η σάλα του, με την ξύλινη επένδυση, τα βαρέλια στο πατάρι και το παλιό πηγάδι ως ρετρό διακοσμητικά στοιχεία.

Καλή συντροφιά για το τσίπουρο οι στεγνοτηγανισμένοι κολοκυθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού, σπεσιαλιτέ του μαγαζιού εδώ και 30 χρόνια, αλλά η ψητή κόκκινη γλυκοπατάτα με απάκι, πράσο και γιαούρτι λούφαξε κάτω από την οξύτητα του γιαουρτιού που κάλυψε τις υπόλοιπες γεύσεις. Σπουδαίο πιάτο το κριθαρότο λαχανικών με λάδι μαύρης τρούφας: al dente, με τα λαχανικά (κολοκύθι, καρότο) τραγανά και τολμηρή προσθήκη γλύκας από το Λημνιό κρασί.

Μελωμένο το κρέας στο χουνκιάρ μπεγιεντί, πλην όμως ο πουρές μελιτζάνας ζητούσε λίγο «βελούδο» ακόμα στην υφή του. Νεωτερισμός ευπρόσδεκτος ο γύρος από κόκορα αρτυμένος με δεντρολίβανο – πραγματικό κοκόρι που δεν διαλύεται στο δόντι, ίσως χρειαζόταν λίγο πιο ζουμερό ψήσιμο. Στην ίδια ρότα και το κοντοσούβλι από χοιρινό λαιμό 400 γρ. που έχει μαριναριστεί σε 14 συστατικά και έχει σιγομαγειρευτεί σε κενό αέρος 5 ώρες τυλιγμένο σε μπόλια. Φινάλε με ωραίους λουκουμάδες-κέρασμα και ένα ευχάριστο ιδιότυπο μπανόφι με τυρί – την άλλη φορά θα διαλέξουμε ανάμεσα στη σοκολατόπιτα, τη μηλόπιτα και την πορτοκαλόπιτα. Κάθε Τετάρτη, ρεμπέτικη βραδιά και 15 πιάτα σε μισή μερίδα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ασβεστόλακος

Βασ. Σοφίας & Κοιμ. Θεοτόκου 4, Μαρούσι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"La Bottega Da Marco", μια νέα άφιξη... πιο ιταλική δεν γίνεται

Στην ολόφρεσκη "La Bottega Da Marco" δεν μιλάμε απλώς για "ιταλικό φαγητό". Μιλάμε για γνήσια ιταλική γεύση, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
08/05/2025

Τι παίζει με το boba tea στην Αθήνα

Tο γευστικό τσάι με τις πέρλες ταπιόκα που σκάνε στο στόμα δείχνει να έχει τη στιγμή του -και το κοινό του- στην πόλη.

Sani Gourmet 2025: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά στη Χαλκιδική

Ο βραβευμένος θεσμός του Sani Resort αναδεικνύει και φέτος την Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με το πιο πολυβραβευμένο resort της χώρας να υποδέχεται κορυφαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης για άλλη μια χρονιά.

Σεράμικο

Το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου" συνεχίζει τη διαδρομή του στη μοντέρνα καλοφαγία της μοιρασιάς, μιξάροντας παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς στη φιλοσοφία της γαστροταβέρνας.

Ο αιθέριος κήπος της Πέτρου Ράλλη

Το Ethereal Garden του Botoxe Athens ανοίγει τις πόρτες του στις 08/05.

Τι έφαγαν οι celebrities στο φετινό Met Gala

Ποιος είναι ο σεφ Kwame Onwuachi και τι μαγείρεψε για τους λαμπερούς καλεσμένους.

Το Gallina ξεκαλοκαιριάζει -και πάλι- στο Domes Zeen Chania

Για 2ο σερί καλοκαίρι, το κουκακιώτικο σποτ... κάνει διακοπές στα Χανιά.