Δυσεύρετοι κρεατο-μεζέδες περιωπής και το σήμα κατατεθέν βραστό από μοσχαρίσιο κρέας σε ένα ζεστό στέκι με vintage αύρα

Το μαγαζί είναι καλοστημένο, με μοντέρνα αεράτη διακόσμηση, ριγέ ταπετσαρία σε απαλό πράσινο κι εκρού, τραπεζάκια στο ίδιο απαλό φιστικί και vintage στοιχεία που ζεσταίνουν το χώρο, όπως οι ρετρό λευκές κορνίζες. Ο φωτισμός εξαιρετικός, σε σωστή ένταση για να απολαμβάνεις τα χρώματα του φαγητού και σε σωστή, «στοργική» απόχρωση για να κολακεύει τους θαμώνες. Δίπλα στη σάλα ένα πολύ μεγάλο και καλόγουστο θερμαινόμενο αίθριο που περιβάλλεται γοητευτικά από πράσινο, μια πιο μικρή αίθουσα στο βάθος που προσφέρεται για ιδιωτικές συγκεντρώσεις και μια ασφαλής αυλή για τα παιδιά στο πίσω μέρος.
Πολύ μεγάλη διαφορά από το μπακάλικο με τα 2-3 τραπεζάκια μπροστά στις πικροδάφνες της Ρεματιάς Χαλανδρίου που σερβίριζε κρασί με μεζέδες το ’65, πολύ μεγάλη διαφορά και από την «Ωραία Εύβοια» όπως το είπαν το 1969, όταν ο ιδιοκτήτης κ. Σηλύρας με καταγωγή από την Κάρυστο άρχισε να σερβίρει το ξακουστό «βραστό» του από μοσχαρίσιο κρέας, απ’ όπου και το σημερινό όνομα του μαγαζιού. Στα χέρια της δεύτερης γενιάς (αλλά με τον κ. Σηλύρα πανταχού παρόντα) το μενού έχει διευρυνθεί αρκετά, με νεωτερισμούς όπως η συμπαθητική κολοκυθόσουπα με γιαούρτι και κάρι για αρχή, προσφέρει όμως καθημερινά το διάσημο «βραστό»: μοσχάρι σούπα, μαλακό, αλλά χωρίς να λιώνει, με πεντανόστιμο ζωμό που δικαιώνει τη φήμη του.

Μεζές περιωπής, που δεν το βρίσκεις πια σχεδόν πουθενά, είναι η «μοσχαροκεφαλή φούρνου». Όχι ολόκληρη η μοσχαροκεφαλή δηλαδή, αλλά τα πιο εκλεκτά κομμάτια, τα μάγουλα και η γλώσσα – πραγματικό βελούδο στον ουρανίσκο. Εξαιρετικό το μοσχαρίσιο συκώτι τηγανιά με μυρωδικά και λεμόνι συνοδεία σπιτικού πουρέ – μαλακό, με τη λεμονάτη σαλτσούλα του στη σωστή ένταση, να σου τρέχουν τα σάλια. Το ατομικό κοντοσουβλάκι από χοιρινό είναι στην πραγματικότητα μια σούβλα μήκους 35 πόντων και βάρους 400 γρ., που συνοδεύεται από ψητή πατάτα γαρνιρισμένη με τυρί κρέμα. Το τυροπιτάκι τους είναι και αυτό maxi, με δικό τους απίθανο, τραγανιστό φύλλο σε σκερτσόζικο σχέδιο και πλούσια γέμιση από ανθότυρο, τουλουμοτύρι Καρύστου, φέτα και άνηθο.
Με ωραία καστανή κρούστα και «μύτη» από ξιδάκι, τα κεφτεδάκια είναι κρεατωμένα και αφράτα, με τραγανές πατάτες σε ροδέλες για συνοδεία. Αρκετά κρεατικά στη σχάρα και πιάτα ημέρας (όπως το γιουβέτσι με κοκκινιστό μοσχάρι και μανέστρα, που σίγουρα θα δοκιμάσουμε κάποια άλλη φορά), σαλάτες και ορεκτικά κλασικά και νεο-κλασικά (π.χ. η απαραίτητη τηγανητή φέτα με μέλι) συμπληρώνουν το μενού. Σημαντικό: κάθε Πέμπτη και Κυριακή έχουν πόδι πατσά με σκορδοστούμπι ή λεμόνι! Μια μικρή επιλογή από εμφιαλωμένα κρασιά, αποστάγματα και –το πιο ενδιαφέρον– λίστα με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Εξαιρετικό ψωμί, ακριβές κι ευχάριστο σέρβις και κέρασμα με σιμιγδαλένιο χαλβά για το τέλος.
Ρόδων 3, Πολύδροσο Χαλανδρίου, 2106813776. Τιμή: € 18-23.