
Η Άντζελα Σταματιάδου ευχαριστήθηκε καλο-καρυκευμένο γιαουρτλού και μερακλίδικο κούσμπασι στο πολίτικο στέκι της Νέας Χαλκηδόνας.

Αυτήν την εποχή ο «Μπαρμπα-Αλέξης» μοιράζει τα τραπέζια του ανάμεσα σε μια νησίδα πρασίνου κοντά στην εθνική –έχει και παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια– και στο μέσα χώρο. Ο τελευταίος, αν και ανανεωμένος, δεν θα έλεγα ότι κερδίζει εύσημα στιλ (πλην της νοσταλγικής γωνιάς με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αττάλειας, του Βοσπόρου και του Καπαλί Τσαρσί). Το ζήτημα, πάντως, εδώ είναι το φαγητό – και οι τιμές του. Το ευχαριστήθηκα το γιαουρτλού, καλο-καρυκευμένο και ζουμερό. και το κούσ-μπασι, ήτοι μερακλίδικο χοιρινό με το λιπάκι του, έξτρα καυτερό, με πιτούλες, ντομάτα και κρεμμύδι πασπαλισμένο με σουμάκ. Η οικογένεια, αντλώντας διδάγματα από την Αντιόχεια (ήρθαν εδώ το ’60), έφερε στην Αθήνα και άλλα ωραία, ανάμεσα στα οποία μια μελιτζανοσαλάτα-ωδή στην κάψα, χαϊντάρ για να σβήσεις την εν λόγω κάψα με γιαούρτι, σκόρδο και καρότο αλλά και χούμους με τονισμένο ταχίνι, πυκνό, που σερβίρεται με τουρσάκια, ανάμεσα στα οποία και ροζ ανθάκια κουνουπιδιού (βάφονται με ένα πέρασμα από ζωμό παντζαριού προτού μπουν στην άλμη). «Τι ωραία και καταστροφικά φαγητά είναι αυτά», σχολίαζε ο φίλος μου ο Νίκος λίγο προτού έρθουν καζάν ντιπί και σιροπάτο κιουνεφέ. Όντως, με αυτού του τύπου το φαγητό τείνεις να το παρακάνεις. Πολίτικη... πολιτική. (Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, 2102583415. Τιμή:
€ 13-17)