Με σφραγίδα ΠΟΠ και το τοματάκι Σαντορίνης

Το περίφημο άνυδρο τοματάκι καταχωρήθηκε στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης.

Με σφραγίδα ΠΟΠ και το τοματάκι Σαντορίνης

Το προσπαθούσε χρόνια η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το εργαστήριο γενικής χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λίγο πριν κλείσει το ιδιαίτερα πετυχημένο «Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013» το τοματάκι του νησιού εντάχθηκε, ακολουθώντας τη φάβα και το Ασύρτικο, στον ευρωπαϊκό κατάλογο των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το βαθυκόκκινο άνυδρο τοματάκι το οποίο παράγεται στη Θήρα, στη Θηρασιά, στο Ασπρονήσι, στην Παλαιά και Νέα Καμένη, στην Χριστιανή και την Ασκανιά είναι μικρής στρεμματικής απόδοσης -500 κιλά ανά στρέμμα, έναντι 10 τόνων ανά στρέμμα της κανονικής ντομάτας-, υψηλής διατροφικής αξίας, με πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της ξερικής καλλιέργειας, του ηφαιστειογενούς εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών. Σε πελτέ, ολόκληρο, λιαστό, με φοβερή συμπλύκνωση γεύσης, είναι ένα από τα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, πλέον και με τη βούλα, και έγκειται σε μας να προστατέψουμε την αλήθεια της φήμης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.