
Το προσπαθούσε χρόνια η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το εργαστήριο γενικής χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λίγο πριν κλείσει το ιδιαίτερα πετυχημένο «Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013» το τοματάκι του νησιού εντάχθηκε, ακολουθώντας τη φάβα και το Ασύρτικο, στον ευρωπαϊκό κατάλογο των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το βαθυκόκκινο άνυδρο τοματάκι το οποίο παράγεται στη Θήρα, στη Θηρασιά, στο Ασπρονήσι, στην Παλαιά και Νέα Καμένη, στην Χριστιανή και την Ασκανιά είναι μικρής στρεμματικής απόδοσης -500 κιλά ανά στρέμμα, έναντι 10 τόνων ανά στρέμμα της κανονικής ντομάτας-, υψηλής διατροφικής αξίας, με πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της ξερικής καλλιέργειας, του ηφαιστειογενούς εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών. Σε πελτέ, ολόκληρο, λιαστό, με φοβερή συμπλύκνωση γεύσης, είναι ένα από τα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, πλέον και με τη βούλα, και έγκειται σε μας να προστατέψουμε την αλήθεια της φήμης του.