Εναστρον

Γλαστράκια φορτωμένα λουλούδια και μυρωδικά, στο πιάτο μεζέδες και κρεατικά, και σπιτικά μαγειρέματα τα μεσημέρι στην καινούργια του αυλή στου Ψυρρή.

Εναστρον

Γλαστράκια φορτωμένα λουλούδια και μυρωδικά, στο πιάτο μεζέδες και κρεατικά, και σπιτικά μαγειρέματα τα μεσημέρι στην καινούργια του αυλή στου Ψυρρή.

Εναστρον - εικόνα 1

Το εσωτερικό του «Έναστρον» είναι, ομολογουμένως, πιο εστιατορικό – ατμόσφαιρα που γίνεται πιο έντονη με τις ευτραφείς φιγούρες του Botero στα κάδρα. Η καινούργια του αυλή όμως στη Μίκωνος, με τις χτιστές ασβεστωμένες ζαρντινιέρες και τους λαδοντενεκέδες που γίνονται γλάστρες, τα γεράνια, τις τριανταφυλλιές, τις μπουκαμβίλιες, τα μπέντζαμιν και μια σιδερένια πέργκολα που περιμένει να τρανέψουν τα φυτά και να φτάσουν εκεί πάνω (τώρα φαντάζει λίγο φτωχή), μυρίζει ταβερνάκι. Και στο βάθος… φούρνος. Ο ξυλόφουρνος λειτουργεί μόνο το μεσημέρι και βγάζει μεταξύ άλλων τυρόπιτα με χωριάτικο, τραγανό φύλλο κι ένα αρνί με πατάτες-σκέτο λουκούμι. Η κατσαρόλα ετοιμάζει με τη σειρά της πιάτα ημέρας – ψηφίζω κοτόπουλο με χυλοπίτες πασπαλισμένο με ξινομυζήθρα, μαμαδίστικο κι ό,τι πρέπει για να πάρεις την ελληνική «δόση» σου όταν δεν προλαβαίνεις να επιδοθείς σε προσωπικά μαγειρέματα.

Το βράδυ αναλαμβάνουν οι μεζέδες και τα κρεατικά. Δοκιμάσαμε το λαδοτύρι σαγανάκι, την πληθωρική παστουρμαδόπιτα –έτσι, για να τον καταλαβαίνεις τον παστουρμά (λόγω μεγέθους «κρατάει» παραπάνω λάδι το φύλλο)-, τα καλοφτιαγμένα κεφτεδάκια λαχανικών που δένουν με καλαμποκάλευρο και συνοδεύονται με γιαούρτι και λίγο σκόρδο και μια δροσερή, ανάμεικτη σαλάτα με μια βινεγκρέτ (ωραία, αν και ήθελε καλύτερη ισορροπία λαδιού-ξιδιού). Στα κυρίως, εκτός από τη σχάρα, το «Έναστρον» έχει και πιο διεθνείς προτάσεις, όπως το φιλέτο κοτόπουλο σε σος μπίρας με δεντρολίβανο ή τα φιλέτα, πιπεράτο και αλά κρεμ. Αλλά εγώ νομίζω πως σ’ αυτήν την αυλή πάνε καλύτερα τα ελληνικά. Ιδίως όταν τρως το ραβανί σου με φόντο εκείνο το πανέμορφο, παρότι παρατημένο προς το παρόν, νεοκλασικό της άλλης μεριάς του δρόμου. Κέντρο Αθήνας, σαν γειτονιά.

Up: Τα μεσημεριανά «καμώματα» του φούρνου και της κατσαρόλας. Down: Τα ρολάκια με λαχανικά και σύγκλινο ήταν κρύα στο εσωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Έναστρον

Μίκωνος 4 & Καραϊσκάκη, Πλ. Ψυρρή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.